De ce nu se mai dau credite? Pentru că băncile fac bani doar din plasamente la stat

În condiţiile în care celelalte bănci centrale ale lumii cer bani instituţiilor de credit pentru a le ţine banii în siguranţă în depozitele lor (-0,1% Banca Japoniei şi -0,3% BCE), BNR oferă băncilor din România dobânzi de 0,25%. Indicele de referinţă pentru depozitele în lei a ajuns la minimul ultimilor 25 de ani, dar populaţia a ajuns să retragă din bancă mai puţini bani decât a depus. Indicele de referinţă pentru creditele în lei a ajuns şi el la minimul ultimilor 25 de ani, în timp ce dobânda creitului pentru populaţie continuă să ofere băncilor marje de profit cuprinse între 3% şi 20%. Cu marje de profit uriaşe, cu bani primiţi garantat de la BNR şi Ministerul Finanţelor, credeţi că va mai acorda vreo bancă împrumuturi ipotecare?
Gabriela Ţinteanu - mie, 03 feb. 2016, 07:26
De ce nu se mai dau credite? Pentru că băncile fac bani doar din plasamente la stat

Săptămâna trecută, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit acordată băncilor comerciale a fost coborâtă la minus 0,1% de către Banca Centrală a Japoniei. La rândul său, Banca Central Europeană a decis pe 9 decembrie 2015 scăderea dobânzii la facilitatea de depozit la minus 0,3%.

Ştiţi cât este aceeaşi facilitate la BNR? Este plus 0,25%, în condiţiile în care inflaţia Românie a fost a doua în sens negativ din UE, iart interesul băncii cerntrale ar fi trebuit să fie de a stimula creşterea economică, nu de a proteja băncile comerciale. Ştiţi cât este donânda obţinută aproape zilnic de băncile comerciale la licitaţiile de titluri de stat pe interbancar: un minim de 0,48%.

Ştiţi la ce nivel a ajuns Robid, indicatorul monetar la care băncile comerciale îşi plasează disponibilităţile între ele şi care este teoretic luat în calcul atunci când este vorba de referinţa la depozitele populaţiei în lei? La un minim istoric de 0,43% pentru depozitele la 3 luni şi 0,55% pentru depozitele la 6 luni.

În schimb, dobânda oferită de bănci la depozitele populaţiei la 3 luni este cuprinsă între 2,2% (la băncile mici) şi 0,45% (la băncile mari care dau tonul în piaţă), şi între 2,3% şi 0,55% la depozitele pe 6 luni.

Marje de profit ale băncilor: între 3% şi 24%

Dar Robor-ul, referinţa pentru creditele în lei, ştiţi la cât as ajuns? La 0,85% este Robor la 3 luni şi 1,16 la 6 luni. La creditele pentru populaţie însă, dobânzile variază între 10,44 şi 25,04% pentru creditele de consum. Pentru creditele ipotecare dobânzile sunt cuprinse între 4,03% şi 6,07%.

În aceste condiţii, în care băncile trăiesc bine mersi din dobânzi cu risc zero, oferite de BNR şi de Ministerul Finanţelor, de ce crede cineva că ar fi interesate să acorde credite către populaţie sau către economia reală?

Volumul depozitelor l-a depăşit pe cel al creditelor la nivel de sistem bancar şi bineînţeles şi pe ficare bancă în parte, băncile şi-au curăţat în mare parte bilanţurile vânzându-şi neperformantele către terţe instituţii, liniile de credit către băncile mamă au fost în mare parte achitate.

Apariţia legii dării în plată, indiferent de forma în care ar apărea, nu ar face altceva decât să creeze nişte probleme inutile în această fericire liniştită în care toate instituţiile statului român le plătesc băncile pentru simplu motiv că există.

De aceea, orice declaraţie vizavi de o majorare a avansului la creditul ipotecar este un nonsens: băncile oricum nu dau credite ipotecare la ora actuală decât prin programul Prima Casă (unde benficiază de garanţia statului) sau celor care au venituri foarte mari şi oricum îşi permit avbansurti de 50% sau chiar 60%.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei crize a gazelor naturale
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei ...
România ar putea accelera primul său proiect de foraj în apele de mare adâncime din Marea Neagră, pe fondul crizei de gaze naturale în Europa, a declarat pentru Bloomberg directorul financiar......
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Cercetătorii olandezi au depăşit o etapă cheie în drumul spre construirea unui internet cuantic ultrasecurizat, după ...
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va obliga băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei ...
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Constructorul german de automobile Mercedes-Benz a anunţat miercuri că începând din 2023 va înceta să mai producă ...