Cum încearcă dezvoltatorii să sprijine reducerea traficului din marile oraşe, în special în Bucureşti

Dezvoltatorii imobiliari încearcă să combată și ei traficul sugrumat al Bucureștiului, încercând să găsească tot felul de soluții de dezvoltare care să elimine o parte dintre mașinile care umplu zilnic orașul. De la încurajarea angajaților din clădirile de birouri să folosească bicicletele, la interzicerea traficului auto în proiectele rezidențiale sau construcția de proiecte mixte care să aducă locuințele la un loc cu birourile şi spaţiile comerciale, toate reprezintă inclusiv tentative de a mai elibera traficul.
Răzvan Zamfir - mie, 09 oct. 2019, 18:53
Cum încearcă dezvoltatorii să sprijine reducerea traficului din marile oraşe, în special în Bucureşti

Soluțiile identificate de dezvoltatori sunt multiple, deși rareori influențează cu adevărat densitatea traficului din București, afectat atât de rețeaua de străzi veche și îngustă, de comportamentul deplasat a majorității șoferilor și de inadecvarea investițiilor la realitate.

Astfel, au fost implementate în România proiectele imobiliare mixte, precum cele trei aflate în lucru din portofoliul One United Properties, care îmbină locuințele cu spațiile de birouri și cele comerciale, One Floreasca City, One Verdi Park sau One Cotroceni Park pentru dezvoltarea cărora va investi 220 de milioane de euro sau ideea Forte Partners de a dezvolta sedii de birouri în cartierele foarte populate pentru a scurta drumul angajaților către birou și renunțarea la mașină.

„Noi ne gândim să facem și un proiect mixt, dar întâi vom presăra orașul cu clădiri de birouri în marile cartiere de locuințe. Cred că așa vom convinge mulți angajați să nu mai folosească mașina proprie, ci transportul în comun, bicicleta, trotineta sau mersul pe jos și astfel să se elibereze traficul”, spune Geo Mărgescu, CEO Forte Partner.

Apartamente lângă mallurile NEPI Rockcastle

De asemenea, cel mai mare investitor activ pe piaţa românească, NEPI Rockcastle a anunțat investiţii iniţiale de 83 milioane de euro în extinderea în România și restul țărilor din regiune cu proiecte rezidențiale care vor fi dezvoltate în jurul mallurilor pe care le deţine în orașe precum Brașov, București (în apropierea Mega Mall și Vulcan), Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Timișoara

„Dezvoltarea unor proiecte rezidențiale în jurul mallurilor este un pas firesc în contextul evoluției pieței de real-estate și răspunde așteptărilor generațiilor de tineri activi care valorizează timpul ca pe bunul cel mai de preț pe care îl au. Combinând ceea ce oferă mallurile din portofoliul nostru cu noile dezvoltări rezidențiale, vom crea un spațiu plin de viață, un loc în care oamenii se pot întâlni, relaxa, pot face shopping și pot descoperi experiențe unice aproape de propria lor casă”, a declarat Andrei Radu, development director NEPI Rockcastle.   

Și amenajarea de dușuri sau parcări pentru biciclete în clădirile de birouri reprezintă tot o încercare de a convinge oamenii să treacă la utilizarea de biciclete pentru mersul la serviciu și abandonarea mașinii, dar asta cere timp.

În plus, unii dezvoltatori, tocmai în tentativa de a se elibera de trafic, donează terenuri către municipalitate pentru a aerisi drumurile din apropierea proiectelor pe care le dezvoltă sau interzic complet traficul la suprafață în interiorul acelorași proiecte, cum e cazul Silk District Iași, dezvoltat cu 200 de milioane de euro de Prime Kapital sau One Floreasca City, proiectul de 100 de milioane de euro din nordul Bucureștiului al One United Properties, care vor prelua ambele traficul și vor permite parcările doar în subsolul proiectelor.

Dar, una dintre cele mai importante cauze ale aglomerării orașului e suprafața sa destul de mică, de doar 228 kmp la jumătate față de Varșovia care are peste 517 kmp sau de Budapesta care are peste 520 kmp, deși ambele orașe au, oficial, o populație inferioară Bucureștiului. 

Te-ar mai putea interesa și
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost urmată de un incendiu....
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare ...
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată ...
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază ...