Cum influenţează piaţa rezidenţială din oraş deschiderea laserului de la Măgurele

Odată cu apariția ELI-NP, cel mai puternic proiect de laser din lume, dedicat cercetării, Măgurele, a devenit atractivă pentru dezvoltatorii din piața rezidențială și, în prezent, micul orășel din sud vestul Bucureștiului, sunt în dezvoltare cel puțin patru proiecte rezidențiale cu peste 500 de locuințe care se adresează inclusiv cercetătorilor care lucrează sau vor lucra în oraș.
Răzvan Zamfir - vin, 14 iun. 2019, 07:25
Cum influenţează piaţa rezidenţială din oraş deschiderea laserului de la Măgurele

Cel mai mare proiect din Măgurele pare a fi Gardena Residence, care are construite 198 de locuințe private și 154 de apartamente cu 2-3 camere și studio-uri pe un teren de 70.000 mp. De asemenea, în interiorul ansamblului vor mai fi locuri de joacă pentru copii şi o grădiniţă.

Un alt proiect rezidențial în dezvoltare în Măgurele e Elite Residence, va include la finalizare circa 200 de apartamente, iar dezvoltatorul, omul de afaceri Gabriel Trandafir, spune că vinde cam 30 de apartamente pe an, iar faza actuală de construcție a proiectului e complet precontractată.

„Mai avem câteva terenuri, unul de 2.000 mp în centrul orașului, altul de 6.0000 mp lângă pădure pe care le vom dezvota ulterior. Nu am simțit însă prea mult o influențare a pieței de la deschiderea laserului de la Măgurele”, spune Gabriel Trandafir.

Un alt proiect, dat în folosință din ultimul trimestru al anului trecut, e New Concept Residence, care include peste 100 de apartamente. Dezvoltatorul proiectului, omul de afaceri Marius Drob susține că vânzările nu merg atât de bine, și că la acest proiect, vândut în proporție de 50%, prezența cercetătorilor de la Măgurele nu prea se face simțită.

„Avem în schimb un alt proiect, finalizat deja, cu circa 30 de apartamente dintre care aproximativ jumătate au fost cumpărate de cercetători de la proiectul din Măgurele”, explică Marius Drob.

Acesta mai deține un teren peste drum de New Concept Residence, unde intenționează să mai dezvolte 60 de apartamente.

În fine, un proiect care se sprijină și în strategia de marketing de laserul din Măgurele este Laser Village, care include 14 case, 19 de apartamente cu două camere și trei cu trei camere în clădiri de mică înălțime.

Laserul de la Măgurele

Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume, a fost pus în funcţiune în mai 2018. Acesta a fost testat cu succes la capacitatea de 3 PetaWatt (PW), iar sistemul a funcţionat foarte bine, urmând ca puterea să fie crescută treptat şi să ajungă la puterea nominală de 10 PW în primul trimestru din 2019, lucru care s-a și întâmplat.

Odată cu atingerea celor 10 PW la laserul ELI-NP, Europa a ajuns să dețină, în premieră, prin România, cel mai puternic laser din lume. Acest echipament unic în lume deschide calea primelor experimente internaționale la Măgurele, iar realizarea lui la parametrii asumați confirmă încă o dată faptul că proiectul ELI-NP este un proiect de succes, care va rămâne în istoria mondială a științei.

În primă fază, aparatul va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, la identificarea conţinutului butoaielor cu deşeuri radioactive, și la testarea materialelor utilizate în misiunile spaţiale.

De altfel, laserul de la Măgurele, Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) este cel mai important centru de cercetare ştiinţifică din România, iar implementarea proiectului a început în ianuarie 2013, bugetul fiind de 300 de milioane de euro.

Considerat cel mai puternic laser din lume, ELI-NP deține, în prezent, cele mai performante echipamente şi cel mai strălucitor fascicul Gamma.

În cadrul proiectului ELI-NP lucrează 200 de persoane, majoritatea cercetători români şi străini.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...