De ce plăteşti RCA mai scump din cauza accidentelor făcute de alţii: sistemul bonus-malus nu funcţionează

Principala explicaţie pe care firmele de asigurare o dau pentru majorarea primelor RCA pe anumite categorii de şoferi, în principal cei cu vârsta sub 30 de ani, este nivelul ridicat al daunalităţii. Totuşi, datele ASF arată că asigurătorii nu penalizează corespunzător şoferii care înregistrează accidente preferând să aplice „la pachet” majorări de preţ.  
Şerban Buşcu - Dum, 21 dec. 2014, 22:09
De ce plăteşti RCA mai scump din cauza accidentelor făcute de alţii: sistemul bonus-malus nu funcţionează

Doar 2,3% din şoferii care şi-au cumpărat o poliţă RCA în primele nouă luni din 2014 au fost sancţionaţi prin aplicarea sistemului bonus-malus, care presupune un preţ mai mare al asigurării pentru conducătorii auto care au produs daune în ultimul an şi o reducere pentru cei fără incidente, arată datele Autorităţii de Supraveghere Financiară furnizate în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET. Procentul este unul foarte mic comparativ cu numărul daunelor produse pe străzile din România. Concret, frecvenţa daunei, indicatorul care relevă cât de des produc daune şoferii asiguraţi, este de 11% în România, ceea ce înseamnă că, din fiecare 100 de şoferi care au RCA, 11 au cel puţin un incident într-o perioadă de un an. Altfel spus, din 11 şoferi asiguraţi care produc daune într-un an, doar 2 sunt penalizaţi prin majorări de preţ la reînnoirea poliţei, iar mişcările din ultimul an arată că toate costurile accidentelor produse de ceilalţi nouă şoferi sunt suportate inclusiv de asiguraţii cu un comportament exemplar, în condiţiile în care asigurătorii operează majorări de preţ pe categorii întregi de şoferi. „ Societăţile au procedat periodic la modificări ale tarifelor de primă, acestea au constat de regulă în recalibrări ale tarifelor în funcţie de profilul asiguratului, fiind majorate în general categoriile de asiguraţi care au înregistrat daunalitate mare.”, arată, pentru ECONOMICA.NET, reprezentanţii ASF.

Eşti tânăr? Plăteşti mai mult, indiferent de cum conduci

Datele pieţei arată că, deşi au la îndemână baza de date CEDAM, care conţine istoricul tuturor asiguraţilor RCA şi care le-ar putea permite să analizeze clienţii caz cu caz, asigurătorii se limitează la categorii largi de şoferi. Astfel, la calculul primei RCA, firmele iau în considerare capacitatea şi puterea motorului, zoa în care este condusă maşina şi, nu în ultimul rând, vârsta asiguratului. Acest ultim criteriu a devenit o foarte mare problemă. Doar pentru că s-au încadrat în categoria de şoferi cu vârsta sub 30 de ani, acolo unde daunele sunt mai frecevente, şi chiar dacă nu au nicio daună la activ, tinerii au fost nevoiţi să plătească în 2014 prime RCA semnificativ mai mari decât în 2013. 

Concret, potrivit calculelor ECONOMICA.NET, în acest moment, un tânăr de 26 de ani care conduce un Logan cu o capacitate cilindrică de 1,6 litri şi o putere de 90 de cai va plăti cel puţin 1.400 de lei pe poliţa obligatorie, cu aproximativ 70% mai mult decât în 2013.  Această sumă este însă valabilă doar în cazul Astra Asigurări, întrucât toate celelalte societăţi de asigurare cotează la peste 2.000 de lei. Astfel, al doilea cel mai bun preţ din piaţă este cel oferit de City Insurance, care vinde cu 2.100 de lei, urmat de Asirom care cotează la 2.200 de lei. Euroins, societate care vindea tradiţional la cele mai mici preţuri a făcut un pas mare în spate cel puţin în ceea ce priveşte tinerii. Societatea cu acţionari bulgari are cele mai mari preţuri, ajungînd şi la 3.900 de lei, în cazul tinerilor.

Eşti din Moldova, Bucureşti sau Dobrogea? Dai mai mult la RCA

Societăţile de asigurare tratează „ la pachet” asiguraţii şi atunci când vine vorba despre zonele unde conduc. Dacă locuieşti într-o zonă cu accidente multe(cum sunt anumite oraşe din Moldova, Dobrogea şi Bucureştiul plus judeţul Ilfov) vei plăti automat mai mult decât un şofer din regiuni considerate „sigure”, cum este, în principal, Banatul. Potrivit calculelor noastre bazatate pe datele brokerilor, raportat la cazul mediu al unui şofer de 35 de ani care conduce o Dacia Logan de 1,6 litri, diferenţele ître oraşe ajung şi la 200 de lei între cel mai ieftin şi cel mai scump RCA. Concret, un şofer din Constanţa va plăti 603 lei în timp ce unul din Timişoara dă doar 415 lei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...