Cum s-a văzut Black Friday în consum. Românii au renunțat la mâncare în favoarea mobilei și a îmbrăcăminții

Evenimentul de Black Friday de anul trecut a generat vânzări mai mari pe segmentul produselor nealimentare, în detrimentul produselor alimentare. Vânzările online au crescut și ele, exponențial.
Ion Dobreanu - Dum, 05 feb. 2023, 22:53
Cum s-a văzut Black Friday în consum. Românii au renunțat la mâncare în favoarea mobilei și a îmbrăcăminții

Black Friday, evenimentul de cumpărături al anului, a venit în 2022  cu o scădere a consumului de alimente, băuturi și tutun cu 1,8% față de luna anterioară, dar cu o creștere de 11,5% la produsele nealimentare, arată un studiu al Institutului Național de Statistică. Vânzările online au crescut și ele exponențial, în noiembrie vs octombrie, cu 76%, după două luni cu creșteri reduse, ce nu au depășit 2,3%. În noiembrie 2021, plusul a fost însă și  mai mare, de 78,6% față de luna anterioară.

Per total, în luna noiembrie 2022, volumul cifrei de afaceri a companiilor cu activitate principală de comerţ cu amănuntul cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete a crescut cu 2% comparativ cu luna octombrie 2022.

În 2021, situația a fost similară, cu o creștere moderată, de 2,1% per total, o scădere mai mică pe zona alimentară ( minus 0,8%) și o creștere de numai 5,6% a volumului cifrei de afaceri în zona nealimentară.

Anul trecut, cel mai mult au crescut vânzările ( cu 6,4% față de octombrie) la mobilă, articole de iluminat, aparate electrice. Noiembrie, luna Black Friday, nu a fost însă chiar cea mai bună pentru aceste categorii de produse, în martie, spre exemplu, creșterea fiind de 21% față de luna precedentă.

La îmbrăcăminte, încălţăminte şi produse din piele, INS consemnează o creștere de 3,2% față de octombrie, după o lună cu o dinamică negativă, dar și un plus de 33,3% în aprilie, luna în care BNR a anunțat o rată infație record, de 13,8%. Un an mai târziu, luna cu Black Friday, adusese o scădere a cifrei de afaceri în acest sector, cu 3,5% față de luna anterioară.

În ușoară creștere, cu 2,9% față de octombrie 2022, au fost și vânzările de produse farmaceutice, cosmetice,  parfumerie, o categorie cu creșteri lunare constate începând cu iulie. Cu un an în urmă, trendul din noiembrie a fost descendent.

În schimb, au fost scăderi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule, în magazine specializate (-9,7%).

 

Te-ar mai putea interesa și
Faliment Euroins. Când își vor încasa banii șoferii păgubiți și când îi primesc înapoi clienții cu RCA la companie
Faliment Euroins. Când își vor încasa banii șoferii păgubiți și când îi primesc înapoi clienții cu RCA la companie
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația societății Euroins România pentru că aceasta nu îndeplinea condițiile de solvabilitate, adică nu avea rezervele necesare......
Acțiunile Activision Blizzard s-au apreciat vineri cu peste 5% după ce autoritățile britanice au decis să restrângă o investigație privind preluarea sa de către Microsoft
Acțiunile Activision Blizzard s-au apreciat vineri cu peste 5% după ce autoritățile britanice au decis să restrângă ...
Acţiunile Activision Blizzard au crescut vineri, după ce Autoritatea pentru Concurenţă şi Pieţe (CMA) din Regatul Unit ...
Ciucă: Fitch confirmă soluțiile guvernării noastre și importanța stabilității politice
Ciucă: Fitch confirmă soluțiile guvernării noastre și importanța stabilității politice
Decizia Agenţiei de rating Fitch privind revizuirea perspectivei de ţară de la negativă la stabilă reprezintă şi un ...
Deutsche Bank a ajuns la un acord cu două fonduri offshore, într-un proces care viza creanțe de 1,6 miliarde de dolari rezultate în urma falimentul firmei lui Bernard Madoff
Deutsche Bank a ajuns la un acord cu două fonduri offshore, într-un proces care viza creanțe de 1,6 miliarde de dolari ...
Deutsche Bank a soluţionat un proces în care acuza două fonduri offshore că au renunţat unilateral la un acordul de ...