Top retaileri autohtoni. Două reţele româneşti au trecut de pragul de 200 de milioane de lei

Anul trecut, încă un retailer autohton a reușit performanța de a trece de pragul de 200 de milioane de lei cifră de afaceri. Lanţul Merkur din Harghita şi Annabella din Vâlcea conduc topul celor mai mari comercianţi români.   
Alina Stanciu - joi, 08 iun. 2017, 21:01
Top retaileri autohtoni. Două reţele româneşti au trecut de pragul de 200 de milioane de lei

Având creșteri și de peste 10%, retailerii internaționali au profitat anul trecut de contextul economic bun, dar și de relaxarea fiscală. Au lăsat însă loc și antreprenorilor români care au crescut în aceeași măsură, unii dintre ei intrând chiar pe noi piețe. Numărul business-urilor românești care au depășit pragul de 200 de milioane de lei cifră de afaceri a ajuns de la unul la două, clubul exclusivist îmbogățindu-se cu Annabella, lanț de magazine deţinut de familia Mutu din Vâlcea. Potrivit datelor furnizate ECONOMICA.NET de către termene.ro, Annabella SRL a raportat în 2016 afaceri în valoare de 218,5 milioane de lei, cu 10,8% mai mult decât anul anterior și a ajuns la un profit de 4,2% din cifra de afaceri, adică aproximativ 9,2 milioane de lei.

Compania prezentă pe piaţa românească din 1994 a intrat recent şi pe piaţa bucureşteană prin inaugurarea a trei unităţi în spaţii închiriate anterior de Mega Image. Reţeaua cuprinde în prezent aproximativ 60 de magazine, în patru formate diferite: concept store-ul Annabella A-Z, Annabella Fresh – concept special destinat comerţului de fructe şi legume, supermarketul Annabella şi Annabella Expres – magazinul de proximitate.

Cel mai mare lanț de magazine românești din punct de vedere al cifrei de afaceri rămâne însă Elan-Trio SRL, care operează magazinele Merkur ale familiei Boros (Cecilia şi Gyorgy) din Harghita. Din informaţiile termene.ro, în 2015, compania a raportat afaceri de 204 milioane de lei şi pierderi de 3,5 milioane de lei, iar în 2016, conform companiei, rulajele retailerului au ajuns la 45,5 milioane de euro (aproximativ 200 de milioane de lei). Menţionăm că cifra oferita anul trecut de companie nu este una finală, aceasta urmând a fi disponibila săptămâna viitoare.

Retailerul operează în momentul de faţă 12 magazine de tip supermarket în 4 oraşe (Odorheiu Secuiesc, Miercuirea Ciuc, Sfantu Gheorghe, Targu Mures) şi 3 magazine de tip cash and carry.

Urmează Succes Nic Com, business-ul omului de afaceri din Gorj Nicolae Sarcină, care a intrat în 2015 în insolvenţă. Lanţul de magazine Succes (care reprezintă peste 80% din business-ul Succes Nic Com SRL) a rulat anul trecut peste 174 de milioane de lei, cu 12% mai mult decât în anul anterior, dar a rămas neprofitabilă raportând o pierdere netă de 12,8 milioane de lei, faţă de 17,3 milioane de lei anul anterior. 

Al patrulea retailer autohton este lanţul Diana din Vâlcea, controlat de familia Crăciunescu. Conform declaraţiilor făcute de companie ECONOMICA.NET, cifra de afaceri a retailerului a fost de 166 milioane lei în 2016. Din datele termene.ro, în 2015 compania a avut rulaje de 289,9 milioane de lei şi un porfit de 20,2 de milioane de lei.  La sfârşitul anului 2016 reţeaua de magazine DIANA număra 44 de unităţi, iar în prezent operează 45 de magazine.

Un alt retailer autohton care a rezistat cu bine invaziei multinaţionalelor, care este pe creştere şi a preluat chiar magazine ale concurenţei (două magazine Carrefour) este lanţul Zanfir, deţinut de familia cu acelaşi nume din Focşani. Din datele termene.ro, Zanfir SNC a raportat în 2016 afaceri de aproximativ 144 de milioane de lei, faţă de aproximativ 116 milioane de lei în 2015, şi un profit net de 3,9 milioane de lei.

Compania a pornit în 1991 cu afaceri în comerţul cu ridicata a cărnii şi mezelurilor, iar în 2002 a deschis primul supermarket. De asemenea, în 2008 firma a deschis un Food Shop&Bistro, cu o capacitate de 120 de locuri şi o producţie de 3.000 de porţii pe zi. Retailerul comercializează trei mărci proprii, o parte dintre produsele alimentare vândute sub aceste branduri fiind realizate de o companie ce aparţine Zanfir SNC şi care s-a desprins din secţia de tranşare de carne de pasăre, vită și porc Zanfir.

Nu în ultimul rând, 2016 a fost un an bun şi pentru Cleopatra Center din Vaslui, care a depăşit 121 de milioane de lei rulaj, faţă de 115,1 milioane de lei cu un an în urmă. Compania deţinută de bârlădeanul Bularda Iulian este profitabilă, cu un plus de 1,9 milioane de lei anul trecut, faţă de 1,1 milioane de lei în 2015. Sub brandul Cleopatra operează peste 10 magazine în Vaslui, Huşi şi Bârlad, suprafaţa medie a unei unităţi fiind de 120 de mp. 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...