Românii care au făcut peste suta de milioane de lei din retailul alimentar. Familia Mutu se apropie de 300 de milioane de lei cu Annabella

Acţionarii români a opt lanţuri de magazine alimentare au reuşit anul trecut să facă faţă cu brio concurenţei internaţionale şi au raportat afaceri de peste 100 de milioane de lei, iar şapte dintre ei au făcut şi profit. Cel mai mare succes l-a avut familia Mutu din Vâlcea care a reuşit, prin lanţul Annabella, să genereze un rulaj de aproximativ 300 de milioane de lei.
Alina Stanciu - mie, 24 iul. 2019, 18:28
Românii care au făcut peste suta de milioane de lei din retailul alimentar. Familia Mutu se apropie de 300 de milioane de lei cu Annabella

Oamenii de afaceri vâlceni Dorina şi Dan Mutu, proprietarii lanțului de magazine Annabella SRL, au rămas, conform datelor financiare aferente lui 2018, românii cu cel mai mare business în comerțul alimentar. Potrivit datelor publicate de către Ministerul de Finanțe şi Termene.ro, compania a raportat anul trecut o cifră de afaceri netă de peste 294,6 milioane de lei, cu 15,5% peste nivelul din 2017, urmare a creșterii numărului de magazine până la aproximativ 70. Compania este pe profit, înregistrând un plus de 79,3 milioane de lei, și a făcut istorie în 2016, fiind prima care a dat jos sigla Mega Image în București.

„Reţeaua de magazine Annabella este într-o etapa de extindere şi consolidare, având în planul de dezvoltare o şi mai mare apropiere de client, de schimbările în consum şi de noile trenduri ce apar în retail. Suntem în creştere de business şi prioritatea noastră este de consolidare şi dezvoltare durabilă”, a declarat pentru Economica Dorina Mutu, managerul companiei, la sfârşitul anului 2018.

Annabella este o reţea modernă de retail, prezentă pe piaţa românească din 1994. Reţeaua cuprinde în prezent patru formate diferite: concept store-ul Annabella A-Z, Annabella Fresh – concept special destinat comerţului de fructe şi legume, supermarketul Annabella şi Annabella Expres – magazinul de proximitate. 

Din grupul Metro, la un antreprenor român şi unul italian. Real este singurul pe pierdere

Al doilea cel mai mare lanţ de magazine alimentare controlat de un român este pentru al doilea an consecutiv Real Hyper Magazine SRL care administrează fostele magazine Real din Arad, Suceava, Constanța și Oradea, rămase în portofoliul grupului german Metro după tranzacția cu Auchan din 2013. Acestea sunt controlate, potrivit Termene.ro, de către un offshore cipriot, Terazone Enterprises Limited, în spatele căruia s-ar afla şi un cetățean român, Dusan Wilms, fost director general Metro Cash & Carry România. Acesta împarte acţionariatul cu italianul Gerardo Monzillo care este şi administrator. Din datele termene.ro, numele lui Wilms nu figurează în acţionariatul sau printre administratorii companiei.

Se poate spune astfel că rețeaua Real este una parțial autohtonă şi a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 240,4 milioane de lei, cu 5,5% mai mică decât cu un an în urmă. Compania a revenit însă pe pierdere în 2018 (în valoare netă de 10,6 milioane de lei), după ce în 2017 ajunsese pe profit (de 31,5 milioane de lei). În 2016 firma a avut pierdere netă de 45,9 milioane de lei.

Au ajuns pe locul trei şi au vândut la Mega Image şi Profi

 
Clasamentul lanţurilor autohtone de magazine alimentare este completat de Zanfir din Vrancea care, în 2018, a raportat un business de 218,6 milioane de lei (plus 16% faţă de anul trecut) şi un profit net de 3,4 milioane de lei, cu 16% peste nivelul din anul 2017. De altfel, comparativ cu 2017, compania a mai urcat o poziţie, devansând Succes Nic Com, firma aflată în insolvenţă a omului de afaceri din Gorj Nicolae Sarcină şi care a reuşit un business de numai 137,6 milioane de lei.
 
Este însă ultimul an în care Zanfir apare în topul lanţurilor autohtone întrucât în luna martie retailerul olandezo-belgian Mega Image a preluat 10 dintre magazinele Zanfir, alte două ajungând la Profi. 
 
Compania a pornit în 1991 cu afaceri în comerţul cu ridicata a cărnii şi mezelurilor, iar în 2002 a deschis primul supermarket. De asemenea, în 2008 firma a deschis un Food Shop&Bistro, cu o capacitate de 120 de locuri şi o producţie de 3.000 de porţii pe zi. Retailerul comercializa trei mărci proprii, o parte dintre produsele alimentare vândute sub aceste branduri fiind realizate de o companie ce aparţine Zanfir SNC şi care s-a desprins din secţia de tranşare de carne de pasăre, vită și porc Zanfir.
 
Urmează lanţul Bertis SRL din Covasna, controlat potrivit termene.ro de către cinci acţionari români din Sfântu Gheorghe (Bersyany Emese, Bersyany Timor şi alţi trei cu câte 5% din acţiuni). Cu cele zece magazine ale sale, compania a raportat un business de 193,1 milioane de lei, cu 10% peste anul anterior şi un profit net de 3,6 mlioane de lei, cu menţiunea că grupul operează şi în domeniul producţiei de carne, restaurante. 

Fondată la începutul anilor ’90 ca o afacere de familie în domeniul comercializării produselor alimentare, Bertis are peste 500 de salariați o fabrică de prelucrare a cărnii, un atelier de brutărie-patiserie, depozite frigorifice.

Numărul trei în rândul retailerilor autohtoni cu un an în urmă, Succes Nic Com, compania omului de afaceri Nicolae Sarcină din Gorj, şi-a pierdut din forţă. Anul trecut, din activitatea de retail care este preponderentă, dar şi din celelalte activităţi (panificaţie, benzinărie etc), compania a generat un business de 137,6 milioane de lei, faţă de 174 de milioane de lei cu un an în urmă, şi o pierdere netă de 9,3 milioane de lei. Succes este în insolvenţă din 2016.
 
Lanţul Diana Com SRL, controlat de familia Crăciunescu din Râmnicu Vâlcea, a înregistrat anul trecut afaceri de 130,6 de milioane de lei, faţă de 120,3 milioane de lei anul anterior, şi un profit net de 3,6 milioane de lei. Compania are peste 550 de angajați, iar reţeaua de magazine cuprinde 54 de unităţi în județele: Vâlcea, Gorj, Dolj, Argeș și Olt.
 
Nu în ultimul rând, cifră de afaceri peste pragul de 100 de milioane de lei în 2018 au mai avut retailerii Danemar Company SRL (135,6 milioane de lei cifră de afaceri şi 6,5 milioane de lei profit), care operează EuroMarket din Vâlcea şi Barta ATI SRL (116,9 milioane de lei cifră de afaceri şi 5,2 milioane de lei profit net), unul dintre cei mai cunoscuţi retaileri din Satu Mare, cu 15 magazine în judeţ, printre care şi 3 cash&carry.
 
Danemar este deţinută, potrivit Termene.ro, de către omul de afaceri Daniel Munteanu din judeţul Vâlcea, iar Barta de Barta Ludovic, un om de afaceri din Satu Mare.
 
Te-ar mai putea interesa și
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată datele unui sondaj realizat de Libris, librărie online de referință pe......
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
La doi ani de la deschiderea oficială a primului restaurant Popeyes în România, brandul originar din statul american Louisiana ...