Cum să faci să îţi iei casă cu contractele de economisire-creditare. 4 sfaturi

Sute de mii de români şi-au pus în contractele de economisire-creditare spreanţa de a avea, cândva, o locuinţă. Contractele respective au anumite reguli, care  trebuie respectate.  Conso.ro concentrează regulile în 4 sfaturi, pentru a se evita ratarea oportunităţilor.
Economica.net - mar, 17 sept. 2013, 10:14
Cum să faci să îţi iei casă cu contractele de economisire-creditare. 4 sfaturi

Există în România două bănci destinate exclusiv finanţării achiziţiei de locuinţe şi economisirii în acest scop: BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Locuinţe.

Fiecare dintre cele două bănci au sute de mii de semnatari de  contracte de economisire-creditare,  care au fost tentati primele anuale de la stat, de 25% din sumele economisite, în limita a 250 euro pe an.

Contractele de economisire – creditare au câteva reguli pe care  Conso.ro le-a comentat în următoarele „4 sfaturi utile”.

1.    Nu trata contractul de economisire – creditare  ca pe un depozit bancar obişnuit

Cine se gândeşte să încheie un contract de acest tip doar pentru economisire, trebuie să aibă în vedere „o perioadă de economisire [estimată] în medie la 5 ani, în care nu poţi face retrageri”.
Cine retrage banii înainte de termen, pierde prima de stat.

2.    Economiseşte în mod regulat

Deşi contractele de economisire – creditare „îţi permit să faci economii în ritmul propriu”, e mai bine să economiseşti regulat şi să depui lunar o anumită sumă.

Pentru a valorifica la maxim prima de stat, este recomandat să economisesti pe an până la 4.500 lei sau 375 lei pe lună„, spune Conso.ro.

Prima de stat se încasează doar dacă economiseşti în fiecare an. Dacă nu, dobânda este de doar 1,5% – 3% pe an, din care se reţine şi impozitul pe venit, avertizează Conso.ro.

3. Nu cheltui banii pentru altceva decât proiecte imobiliare

Bancherii au o regulă: foloseşte creditele la proiecte pe termene comparabile cu cele de plată.
Dupa o perioadă minimă de economisire, creditul în lei obţinut în virtutea contractului de economisire – creditare poate avea o dobândă fixă redusă, de 4,5%-6%.
„Un credit locativ acordat prin sistemul de economisire creditare ajunge să fie de câteva ori mai ieftin chiar şi decât un împrumut Prima Casa”, potrivit Calculatorului de economisire – creditare al Conso.

4. Fă-ţi planificare financiară

De cele mai multe ori, este nevoie de o perioadă de economisire de 5 ani în medie,  pentru a obţine credit locativ. Ceea ce înseamnă că trebui să-ţi faci planuri cincinale, de venituri şi cheltuieli.

„Durata etapei de economisire depinde atât de suma de care ai nevoie, cât şi de suma pe care o poţi economisi lunar. Poti estima această perioadă în funcţie propria situaţie financiară.

Există şi posibilitatea de a solicita un credit anticipat, dar Conso nu recomandă acest credit decât atunci când mai ai 1 – 2 ani pînă la repartizarea contractului, pentru a plăti dobânzi mai mici.

Fiecare contract beneficiază separat de câte o primă de stat. Aşa că dacă un membru al familiei face economi mai mari le poate plasa şi prin intermediul conturilor membrilor familiei, spune Conso.ro

Planificarea financiară trebuie, însă, să ţină seama de toate comisioanle bancare ale celro două bănci de locuinţe, despre care ZF.ro, spunea acum un an că erodează o mare parte din dobândă.

 

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...