Cum sărbătoresc peste 260 de milioane de ortodocşi din toată lumea Paştele în criza Coronavirus – AFP

Peste 260 de milioane de creştini ortodocşi sărbătoresc duminică Paştele în condiţii excepţionale, autorităţile invitându-i, în general, să rămână acasă pentru a limita răspândirea noului coronavirus, notează AFP citat de Agerpres.
Economica.net - Dum, 19 apr. 2020, 14:49
Cum sărbătoresc peste 260 de milioane de ortodocşi din toată lumea Paştele în criza Coronavirus - AFP

Ortodocşii – aflaţi în principal în Europa de Est şi în fosta URSS – au parte în acest an de un Paşte în izolare, chiar dacă, în unele ţări, tradiţiile au trecut înaintea măsurilor de distanţare socială, într-o perioadă în care coronavirusul a făcut peste 160.000 de victime în întreaga lume şi a dus la plasarea în izolare a jumătate din umanitate.

În Belarus, preşedintele Alexander Lukashenko, care contestă activ gravitatea epidemiei, a fost la slujba de Paşte la o mânăstire din apropierea capitalei, chiar dacă mitropolitul Pavel, capul Bisericii Ortodoxe din Belarus, a recomandat credincioşilor să rămână acasă. „Nu-i aprob pe cei care au închis oamenilor drumul către biserică”, a declarat Lukashenko, citat de agenţia de stat Belta.

În Georgia, câteva sute de oameni s-au adunat la slujba de la miezul nopţii într-o catedrală din capitala Tbilisi. „Aş fi putut să stau acasă şi să privesc slujba la televizor, dar în această biserică găsesc o adevărată serenitate”, a declarat Lamara Jvania, o credincioasă în vârstă de 58 de ani pentru AFP.

În Ucraina, Biserica Ortodoxă subordonată Patriarhiei Moscovei i-a încurajat pe credincioşi să se reunească de Paşte, chiar dacă foarte puţini au urmat acest îndemn la Kiev, după cum a constatat un jurnalist AFP. Această biserică a fost puternic afectată de epidemie, în contextul în care una dintre mănăstirile sale din capitala Ucrainei a devenit un focar de infectare, cu circa 140 de contaminări şi trei decese în rândul călugărilor.

În Rusia, patriarhul Kiril a oficiat slujba de Paşti în spatele uşilor închise în principala catedrală a capitalei, în timp ce preşedintele Vladimir Putin a sărbătorit Paştele într-o mică capelă din reşedinţa sa oficială. Multe lăcaşuri de cult au rămas deschise în zeci de regiuni ale Rusiei, care înregistrează până în prezent 42.853 de cazuri de COVID-19, dintre care 361 soldate cu decese.

În Turcia, Patriarhia Ecumenică de Constantinopol a ordonat ca slujbele să se desfăşoare fără public şi să fie difuzate pe internet. Aceeaşi lucru s-a întâmplat şi în Cipru, Grecia, Serbia, Macedonia de Nord şi Egipt.

Oraşul Vechi al Ierusalimului, de obicei aglomerat în perioada sărbătorilor de Paşti, a fost aproape pustiu în acest week-end din cauza măsurilor de izolare.

În Liban, unde trăiesc mai multe comunităţi ortodoxe, bisericile au fost închise şi străzile pustii. „Este pentru prima dată în viaţa mea când trăiesc o astfel de duminică de Paşte. Fără ceremonie religioasă, fără prânz în familie”, a povestit Afaf, un credincios în vârstă de 76 de ani, care locuieşte la nord de Beirut.

În România, bisericile au fost închise pentru credincioşi, însă voluntarii şi preoţii au mers din uşă în uşă pentru a oferi Lumina Sfântă şi Sfintele Paşti.

În Bulgaria, lăcaşurile de cult au fost deschise, dar aproape goale, iar credincioşii care s-au decis totuşi să meargă la biserică au trebuit să poarte măşti de protecţie şi să păstreze distanţa socială

Te-ar mai putea interesa și
Se schimbă „Rabla pentru Electrocasnice”. Cât vor fi voucherele
Se schimbă „Rabla pentru Electrocasnice”. Cât vor fi voucherele
RABLA ELECTROCASNICE APRILIE 2021 - Ministerul Mediului a elaborat un proiect de ordin care modifică programul “Rabla pentru electrocasnice”, principala modificare fiind că banii se acordă în......
Peste 9.300 de europeni au rezervat Dacia Spring în doar trei săptămâni
Peste 9.300 de europeni au rezervat Dacia Spring în doar trei săptămâni
Dacia a anunțat astăzi că numărul precomenzilor pentru modelul Spring, primul vehicul electric al mărcii, a urcat la ...
Europol: Criminalitatea organizată se extinde rapid în toate zonele UE. Ameninţarea nu a fost niciodată atât de mare
Europol: Criminalitatea organizată se extinde rapid în toate zonele UE. Ameninţarea nu a fost niciodată atât de mare
Criminalitatea organizată se extinde în toate zonele Uniunii Europene, iar ameninţarea pentru UE şi cetăţenii săi ...
ANRE: Investiţii totale de peste 1,6 miliarde de lei în reţelele de gaze, pentru anul 2021
ANRE: Investiţii totale de peste 1,6 miliarde de lei în reţelele de gaze, pentru anul 2021
Operatorii de transport şi distribuţie a gazelor naturale vor realiza investiţii totale de peste 1,6 miliarde de lei aferente ...