Cum se apără de riscul valutar Mark Mobius, marele şef de la Fondul Proprietatea

Printre răspunsurile pe care Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, le dă, periodic, la întrebările care i se pun, din toată lumea, pe pagina sa LinkedIn, s-a numpărat recent şi unul despre protecţia împotriva riscului valutar a unui portofoliu de acţiuni de pe mai multe pieţe. Mark Mobius este supranumit "guru al pieţelor emergente" şi vine deseori şi la Bucureşti, unde firma pe care o conduce administrează Fondul Proprietatea (FP).
Economica.net - Dum, 23 mart. 2014, 13:00
Cum se apără de riscul valutar Mark Mobius, marele şef de la Fondul Proprietatea

Guru Mark Mobius, şeful suprem de la Fondul Proprietatea (FP) şi expert în plasamentele pe pieţele emergente, contribuie la administrarea multor fonduri de investiţii cu active de sute de miliarde de dolari.

Cum reduceţi fluctuaţiile valutare dramatice din portofoliul dumneavoastră?” sună una dintre întrebările care i-au fost puse pe pagina sa de LinkedIn.

Iată ce a răspuns Mark Mobius:

„Încercăm să folosim fluctuaţiile valutare în folosul nostru. De exemplu, dacă o companie este exportatoare şi are costurile în moneda locală, dar încasează exporturile în dolari SUA, sau în alte valute, am putea încerca să profităm de deprecierea monedei locale, prin cumpărarea acţiunilor companiei respective.

Am putea folosi ceea ce se numeste, protecţie naturale (natural hedge), prin evaluarea valutelor pe termen lung, pe baza puterii paritare de cumpărare, care este o ajustare necesară a cursurilor valutare, astfel încât acestea să reflecte puterea de cumpărare a fiecărei valute.

Astfel că, de obicei nu folosim instrumente derivate de acoperire împotriva riscului valutar (hedging). Structura obişnuită a unui portofoliu (de palsamente pe pieţe derivate, n.r.) conţine mai mult de 20 de valute şi, acolo unde sunt disponibile derivate pe anumite valute, operaţiunile de hedging costă la fel de mult ca devalorizarea portofoliului însăşi.

Totodată, pentru multe din valutele minore de pe pieţele emergente, nici nu există instrumente derivate. Analizăm cu prudenţă toate monedele din tooate ţările în care investim cu un economist care, împreună cu un analist local, face prognozele valutare. Aceste prognoze sunt folosite apoi în toate modelele de analiză”, a scris Mark Mobius în răspunsul la una dintre întrebările care i-au fost adresate pe LinkedIn.

„Există, desigur, o mare volatilitate pe piaţa valutară. Unele monede s-au apreciat faţă de dolar, în vreme ce altele s-au depreciat. Credem că am evaluat impactul valutar în evaluarea companiilor în care am investit. În unele cazuri, o depreciere valutară ar putea fi pozitivă pentru anumite companii.

De pildă, o depreciere a rupiei indiene a fost bună pentru companiile de outsourcing IT, de vreme ce veniturile lor sunt în dolari sau în euro, iar costurile în rupii. Preţul acţiunilor acestor companii s-a apreciat în dolari sau în euro.
Prin urmare, întreaga noastră abordare valutară constă în evaluarea monedelor în corelare cu impactul pe care acestea îl au asupra unor anumite companii şi asupra valorii acţiunilor lor, după care luăm deciziile în funcţie de dinamica impactului potenţia”, a conchis Mark Mobius.

Te-ar mai putea interesa și
Cătălin Prunariu, directorul TAROM, are circa 12.000 de euro investiți în acțiuni TESLA, Apple și Airbnb
Cătălin Prunariu, directorul TAROM, are circa 12.000 de euro investiți în acțiuni TESLA, Apple și Airbnb
Cătălin Prunariu, directorul general al TAROM, a investit circa 12.000 de euro în acțiuni la marile companii TESLA, Apple, Airbnb, Ceragon Networks și Interactive Brokers, potrivit declarației......
Protecție sporită pe Transfăgărășan și Transalpina: CNAIR a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete cu cabluri
Protecție sporită pe Transfăgărășan și Transalpina: CNAIR a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit o ofertă la licitația pentru 25 km de parapete ...
Donații de peste 840 de milioane de euro au fost strânse pentru renovarea Catedralei Notre-Dame
Donații de peste 840 de milioane de euro au fost strânse pentru renovarea Catedralei Notre-Dame
''Elanul generozităţii''' pentru finanţarea lucrărilor la Catedrala Notre-Dame din Paris ''nu scade'', fiind strânși ...
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Budapesta are cel mai ieftin curent electric dintre toate capitalele statelor din Uniunea Europeană
Gospodăriile din Budapesta au plătit în august cel mai scăzut preţ la energie electrică în rândul capitalelor din ...