1EUR = 4.7432 RON | Bucureşti 25 º

Imobiliare

Cum se împart centrele de retail pe sectoare într-un Bucureşti dominat de Sectorul 6

Bucureștiul are o suprafață de centre comerciale de 1,2 milioane mp, cea mai mare, de 318.000 mp, fiind în Sectorul 6, unde sunt active opt centre comerciale. Cu 367.760 de locuitori Sectorul 6 e cea mai populată cu centre comerciale zonă din București, potrivit unui raport al Cushman&Wakefield Echinox.

13 apr, 2019 | ECONOMICA.net

A doua cea mai ocupată de retail zonă din București e Sectorul e 3, cu 7 centre comerciale și o suprafață de 271.000 mp împărțită la 385.439 de locuitori. 

Sectorul 1 e pe locul trei cu 5 centre comerciale de 218.000 mp, la 225.435 locuitori și, aparent, spun surse din piață un al șaselea cu șanse să apară în zona Expoziției, printre clădirile de birouri și proiectele rezidențiale aflate în construcție în zonă, cel mai probabil urmând să fie dezvoltat, dacă indicatorii financiari vor fi rezonabili, de Iulius, compania ieșeană controlată de Iulian Dascălu și aflată la prima experiență în București.

Compania ieșeană ar fi semnat un contract cu Romexpo și CCIR, pe care ar trebui să-l dezvolte, dar lucrurile sunt departe de a fi clare.

Tot cinci centre comerciale sunt și în Sectorul 2, dar mult mai mici, cu o suprafață totală de 171.000 mp, la 345.370 de locuitori, în vreme ce în Sectorul 4 s-au adunat doar 3 centre comerciale de 159.000 mp pentru 287.828 de locuitori.

În fine, în Sectorul 5, suprafața de retail e de doar 65.000 mp, îm trei proiecte comerciale, pentru 271.575 de locuitori.

A dat faliment și a devenit clădire de birouri City Mall, din Sectorul 4, iar Vitantis, din același sector e de vânzare dar nu prea găsește clienți.

Potrivit, consultanților de la Cushman&Wakefield Echinox, ținând cont de proiectele aflate în prezent în construcție, livrările de spații comerciale vor accelera în acest an spre nivelul de 140.000 de metri pătrați, Sibiul, Timișoara și Bucureștiul urmând să atragă 70% din livrări. La Sibiu vor fi livrate mallul Festival și extinderea proiectului Shopping City Sibiu, în Timișoara va fi extins proiectul Iulius Mall, în timp ce în București sunt așteptate extinderile proiectelor Colosseum și Veranda. Spații comerciale moderne noi vor fi livrate și în Zalău, unde este planificată inaugurarea proiectului Zalău Value Center, dar și în Satu Mare și Buzău, unde vor fi extinse proiecte existente.

Cei mai activi dezvoltatori vor fi și în acest an NEPI Rockcastle, Iulius Group și Prime Kapital, trei din cei mai mari dezvoltatori și proprietari de spații comerciale din piața locală.

În fine, anul trecut, în țară au fost livrate spații noi cu o suprafață de aproximativ 104.000 de metri pătrați, în timp ce în București nu a fost finalizat niciun nou proiect de retail.

 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO