Cum se laudă şefii FP la New York că au administrat fondul. Ar putea fi listat la New York Stock Exchange

Implicarea în companiile din portofoliul fondului şi îmbunătăţirea reglementărilor sunt performanţele manageriale de la Fondul Proprietatea (FP), pe care oficialii de la Bucureşti ai companiei americane Franklin Templeton, administratorul FP, le-ar invoca în favoarea lor, în faţa colegilor de la New York.
Adrian N. Ionescu - lun, 14 oct. 2013, 06:09
Cum se laudă şefii FP la New York că au administrat fondul. Ar putea fi listat la New York Stock Exchange

Administratorii Fondului Proprietatea (FP) de la compania americană Franklin Templeton s-ar lăuda, la nevoie, la New York, cu educaţia managerială şi financiară pe care o fac în România, potrivit răspunsului  lui Greg Konieczny, managerul FP la o întrebare a ECONOMICA.NET.

„Cu ce performanţe manageriale (numiţi cele mai importante 3 operaţiuni),  pe care le-aţi avut la Fondul Proprietatea, vă lăudaţi la colegii dumeavoastră din New York?”, a întrebat reporterul de la  ECONOMICA.NET pe Greg Konieczny.

„Ne-am implicat în companiile din portofoliul Fondului, astfel încât să ne asigurăm că acestea sunt active valoroase. Este un lucru pe care colegii americani nu au nevoie să-l facă acolo. De asemeni, am contribuit şi căutăm să contribuim mai departe la îmbunătăţirea reglementărilor şi la dezvoltarea pieţei de capital din România”, a răspuns  Greg Konieczny.

Franklin Templeton a fost acuzat în adunările generale ale acţionarilor (AGA) de maniera pasivă de administrare a Fondului Proprietatea. Franklin Tempelton nu a făcut nici o achiziţie sau vânzare importantă, cu excepţia lichidării participaţiei Azomureş (AZO). Aceasta a fost însă parte a ofertei de preluate obligatorii de către acţionarul majoritar al AZO, făcută în scopul delistării companiei.

La una dintre aceste AGA, întrebat ce le spune să facă reprezentanţilor FP în consiliile de administraţie ale companiilor din portofoliu, Greg Konieczny a răspuns că reprezentanţii FP sunt liberi să ia poziţiile pe care le consideră că sunt în interesul companiilor respective şi nu neapărat în cel al FP.

Totuşi, între actele de implicare în activitatea companiilor din portodoliu poate fi inclus şi demersul  administratorul FP de a contesta în justiţie decizia Guvernului de a forţa Romgaz să facă o donaţie consistentă la bugetul statului.

Procesul a fost pierdut. Ulterior, în Consiliul de Supraveghere al FP  a fost ales şi Mark Gitenstein, fostul ambasador al SUA la Bucureşti.

Pe de altă parte, fondurile de investiţii de risc străine, care au cele mai consitente pachete de acţiuni FP, au impus o strategie de vânzare accelerată a activelor fondurilor şi distribuirea veniturilor către acţionari, operaţiune care a fost denumită în presă „vânzarea pe bucăţi“ a FP.

âCompania americană Franklin Templeton Investment ar putea alege bursa din New York ca a doua piaţă pe care să se tranzacţioneze acţiunile FP, în afară de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

FP este „cel mai mare fond închis de investiţii din lume care este listat la o bursă şi căutăm o altă bursă decît cea de la Varşovia unde să mai fie listat, din cauza problemelor pe care le au fondurile de pensii poloneze şi care ar reduce cererea acţiunilor FP. Poate fi orice bursă la care listarea FP să aibă sens, din New York, Londra, poate Honk Kong”, a declarat, vineri, Greg Konieczny.

Te-ar mai putea interesa și
Visual Fan își extinde portofoliul Allview Industry prin lansarea panoului fotovoltaic de 470 W, destinat uzului industrial
Visual Fan își extinde portofoliul Allview Industry prin lansarea panoului fotovoltaic de 470 W, destinat uzului industrial
Visual Fan, companie listată la Bursa de Valori București și deținătoarea brandului Allview, anunță extinderea portofoliului diviziei Allview Industry prin lansarea panoului fotovoltaic......
Lideri din 193 de țări s-au reunit la București să discute despre viitorul digital al lumii
Lideri din 193 de țări s-au reunit la București să discute despre viitorul digital al lumii
​Aproximativ 3.000 de participanți, inclusiv șefi de stat și demnitari la nivel înalt din 193 de țări au venit luni ...
Vânzările evoMAG către sectorul public au crescut cu 20% anul acesta
Vânzările evoMAG către sectorul public au crescut cu 20% anul acesta
Vânzările evoMAG către sectorul public au crescut cu 20% în acest an, pe fondul unei cereri mai mari din partea instituțiilor, ...
Europa Centrală: Băncile centrale vor să încheie ciclul majorării dobânzilor, chiar dacă presiunile inflaţioniste se menţin
Europa Centrală: Băncile centrale vor să încheie ciclul majorării dobânzilor, chiar dacă presiunile inflaţioniste ...
Autorităţile bancare din Europa Centrală caută să încheie ciclul majorării dobânzilor, care durează de anul trecut, ...