Cum se pregăteşte România de o posibilă infecţie cu virusul Ebola

Guvernul a alocat 25 de milioane de lei pentru cumpărarea, în regim de maximă urgenţă, a materialelor sanitare, echipamentelor şi serviciilor necesare gestionării unei posibile infecţii cu virusul Ebola. La Institutul "Matei Balş" din Capitală a fost deja amenajat un etaj pentru eventualele cazuri de Ebola, care are 15 paturi şi e complet izolat. Ministerul Sănătăţii va mai instala un spital modular cu 20 de paturi, în cadrul Institutului Naţional de Geriatrie "Ana Aslan". Toate procedurile - de la preluarea cazurilor suspecte, stabilirea diagnosticului, monitorizare şi tratament - au fost deja puse la punct de autorităţi.
Cristina Şomănescu - mie, 15 oct. 2014, 21:00
Cum se pregăteşte România de o posibilă infecţie cu virusul Ebola

Aproape 4500 de oameni au murit din cauza infecţiei cu virusul Ebola, potrivit bilanţului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din 12 octombrie.

Încă din 8 august, OMS a declarat că epidemia de Ebola (EVD) – care evoluează în Africa de Vest – constituie o problemă emergentă de sănătate publică de interes internaţional.

ECONOMICA.NET vă spune cât de pregătite sunt autorităţile române să gestioneze o posibilă infecţie cu virusul Ebola.

Guvernul a alocat 25 de milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru cumpărarea materialelor sanitare, echipamentelor şi serviciilor necesare gestionării unei posibile infecţii cu virusul Ebola, în regim de maximă urgenţă.

MS a stabilit unităţile care vor primi pacienţii suspecţi de infecţie cu virusul Ebola: Institutul National de Boli Infectioase Matei Balş şi spitalele de boli infecţioase din Cluj, Iaşi şi Timişoara.

Pentru început, un etaj al Institutului „Matei Balş” din Capitală a fost amenajat pentru eventuale cazuri de Ebola. Are o capacitate de 15 paturi, laborator propriu şi este izolat, pentru a nu afecta circuitul Institutului, a declarat, ieri, ministrul Sanatatii, Nicolae Bănicioiu.

În curând, va fi instalat un spital modular, cu o capacitate de 20 de paturi (ROL2), în cadrul Institutului Naţional de Geriatrie şi Gerontologie „Ana Aslan”, pentru asigurarea condiţiilor optime de izolare şi siguranţă a posibilelor cazuri de infectare cu Ebola, şi reducerea riscurilor de transmitere a virusului la personalul medico-sanitar, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii Ministerului Sănătăţii.

Amenajarea spaţiului necesar instalării spitalului modular în cadrul Institutului Naţional de Geriatrie şi Gerontologie „Ana Aslan”, precum şi asigurarea cheltuielilor de întreţinere şi funcţionare a acesteia sunt reglementate prin HG pentru modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 124/2013 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2013 şi 2014.

Bugetul Ministerului Sănătăţii a fost majorat cu suma de 290.000 lei tocmai pentru amenajarea spaţiului necesar spitalului modular pentru pacienţii suspectaţi/confirmaţi cu infecţie cu virus Ebola, şi pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere şi funcţionare a spitalului, pentru trei luni, se arată în HG antemenţionată.

Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Apărării Naţionale se vor ocupa de instalarea şi menţinerea în funcţiunii a spitalului modular, vor asigura personalul medico-sanitar special instruit în acest sens şi dotarea cu aparatură medicală şi echipamente de protecţie personal, ne-au mai spus oficialii Ministerului de resort.

De altfel, prevenţia, depistarea precoce a infecţiei cu Ebola, amenajarea spitalului modular în care vor fi internate cazurile suspecte/confirmate cu virus Ebola sunt obiective strategice care au fost recent incluse în Programul naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare, se stipulează în HG pentru modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 124/2013 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2013 şi 2014.

România are deja un comandament de urgenţă pentru gestionarea infecţiei cu Ebola

În prezent, Guvernul a aprobat înfiinţarea unui Comitet naţional de coordonare (CNE) a intervenţiilor pentru gestionarea măsurilor de prevenire şi control al infecţiei cu virusul Ebola pe teritoriul României, sub coordonarea Ministerului Sănătăţii şi a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii Ministerului Sănătăţii.

CNE este format din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Transporturilor, precum şi a instituţiilor din subordinea acestora.

CNE va continua procesul de stabilire şi implementare a tuturor măsurilor necesare pentru asigurarea unui management corect şi eficient al posibilelor cazuri suspecte/confirmate de infectare cu virus Ebola în România, ne-au asigurat oficialii MS.

Procedurile de gestionare a unei posibile infecţii cu Ebola au fost deja puse la punct

– Transportul cazurilor suspecte/confirmate cu infecţie cu Ebola 

Departamentul pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a elaborat procedura specială de transport al pacienţilor suspecţi/confirmaţi de infectare cu virus Ebola.
În acest moment, se fac evaluările de echipamente şi materiale sanitare, atât pentru sistemul sanitar, cât şi pentru sistemul de urgenţă SMURD, prin care se realizează transportul special al pacienţilor suspectaţi/confirmaţi de infecţie cu Ebola, ne-au spus oficialii Ministerului de resort.

Recoltarea probelor şi diagnosticul de confirmare a infecţiei cu Ebola 

Institutul Naţional Cantacuzino a elaborat ghidul minimal pentru recoltarea, transportul, testarea şi adresarea probelor recoltate de la pacienţi suspecţi de infecţie cu virusul Ebola, care va fi transmis unităţilor sanitare. Stabilirea diagnosticului de infectare cu virus Ebola se va face la laboratoarelor din Ungaria şi Germania (Hamburg), cu care autorităţile au protocoale de colaborare, şi la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş, ne-au spus ieri oficialii MS. Informaţia contrazice declaraţia ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, care spunea, la sfârşitul lunii septembrie, că nu vom mai trimite probe în Germania pentru confirmarea diagnosticului de Ebola, pentru că testele vor fi realizate la Institutul Naţional „Matei Balş”.

– Personalul medical

Personalul medical a fost deja instruit cu privire la virusul Ebola şi la boala provocată de acest virus; MS a revizuit procedurile de management al cazurilor suspecte/confirmate de Ebola şi le-a transmis Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Transporturilor.

Controale la frontieră pentru despistarea cazurilor de infectare în rândul persoanelor cu risc crescut de infectare cu Ebola

Autorităţile au luat măsuri de control sanitar la punctele de trecere a frontierei României, pentru depistarea şi semnalarea unor eventuale cazuri de infectare cu virusul Ebola, în cazul cetăţenilor cu potenţial de risc, precum și pentru scăderea riscului de apariţie a infecţiei în rândul personalului implicat. În acest sens, MS a a intensificat acţiunile de instruire şi pregătire a personalului din Cabinetele de Frontieră din aeroporturi şi portul Constanţa, ne-au mai spus oficialii MS.
De asemenea, Ministerul de resort a realizat broşuri pentru informarea persoanelor care se întorc din ţările afectate, asupra bolii şi măsurilor care trebuie luate în cazul prezentării simptomelor de boală.
În prezent, 18 români care au revenit în ţară din ţările din Africii de Vest, confruntate cu epidemia de Ebola, sunt acum monitorizaţi pe o perioadă de 21 de zile.

Cum se transmite Ebola

Virusul Ebola se transmite cu mare uşurinţă direct prin contact cu:
– sângele infectat;
– secreţii, ţesuturi și organe sau fluide corporale ale persoanelor infectate vii sau decedate.

Transmiterea virusului Ebola prin contact sexual poate avea loc până la şapte săptămâni după recuperarea clinică, aşa cum a fost observată la flavivirusul Marburg, spun oficialii Ministerului Sănătăţii (MS).
Contactul fizic simplu cu o persoană bolnavă se pare că nu este suficient ca să contractezi virusul Ebola, mai spune MS.

Atenţie, însă. Virusul Ebola se poate transmite prin obiecte puternic contaminate.

Vă amintim că în luna august, specialiştii de boli infecţioase au infirmat infecţia cu virusul Ebola în cazul pacientului din Ploieşti, transferat la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş.
„În cursul serii de duminică (10 august, n. red.) s-a precizat diagnosticul la pacientul respectiv fiind vorba de malarie. Pacientul a fost transferat la Spitalul Victor Babeş de Boli tropicale, unde este sub terapie şi în momentul de faţă evoluţia este deocamdată stabilă. Lucrurile s-au derulat absolut ca la carte, toată lumea şi-a făcut treaba, aşa cum a fost stabilit la nivelul ministerului împreună cu domnul ministru Bănicioiu. Transportul a fost securizat, primirea a fost făcută pe circuit separat, plasarea pacientului s-a făcut într-o arie izolată. Diagnosticul nostru s-a confirmat”, a declarat medicul Adrian Streinu-Cercel, pe 10 august.

Riscul propagării virusului Ebola în Europa, de la un bolnav din Africa, este ‘extrem de scăzut’, arată un studiu comandat de Comisia Europeană.
Evaluarea se bazează pe modul de transmitere a bolii, care presupune un contact direct cu ‘cei cinci S’ (spermă, scaun, sânge, sudoare şi salivă), şi pe calitatea serviciilor medicale şi sanitare din Europa.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin), în lungime de 19,3 km, a anunțat ministrul......
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...