Cum se va schimba piaţa investițiilor imobiliare, dacă pandemia de coronavirus se extinde

Deși deocamdată șantierele fie de infrastructură, fie pentru dezvoltarea diferitelor proiecte imobiliare rămân deschise, iar lucrările continuă, analiștii cred că dacă criza coronavirus se va prelungi și va apărea și o criză economică, deja vizibilă în umlte domenii, structura pieței construcțiilor se va modifica, iar pe lângă atât de necesarele proiecte de infrastructură, vor câștiga teren proiectele imobiliare medicale și proiectele rezidențiale mici, modă apărută în în timpul crizei economice din 2008-2013.
Economica.net - mie, 01 apr. 2020, 09:55
Cum se va schimba piaţa investițiilor imobiliare, dacă pandemia de coronavirus se extinde

Astfel, cei mai mulți analiști cred că dacă pandemia se prelungește modul de a investi ale principalilor dezvoltatori se va modifica față de prezent și vor exista totuși creșteri ale numărului de investiții pe anumite segmente, creșteri determinate atât de contextul actual, cât și de un aport adus de domeniul public din dorința de a oferi suport și de a debloca investiții din bugetul statului.

Astfel, aceștia consideră că dincolo de investițiile în infrastructură, obligația statului, putem vorbi despre extinderea investițiilor medicale, necesare nu doar pentru a trata bolnavii de coronavirus, dar și pentru ceilalți bolnavi, sistemul medical fiind, în general, deservit de clădiri vechi, îmbătrânite moral și fizic și infectate cu diverse bacterii care îngreunează vindecarea pacienților, dar și investițiile în clădirile rezidențiale mici, realizate din finanțări private care s-au dovedit a fi productive și în contextul crizei economice care a început în 2008.

E de așteptat ca majoritatea investitorilor să evite condițiile puse de bănci pentru finanțarea proiectelor rezidențiale și se vor axa pe proiecte de maximum 20-30 de apartamente, din zone cât mai bune pentru a maximiza șansele de vânzare a acestora.

Șocul coronavirus a venit într-un moment în care piața rezidențială se mișca rezonabil. În luna februarie 2020, au fost vândute, la nivelul întregii țări, 49.571 de imobile, cu 14.340 mai multe față de luna ianuarie 2020. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel național, în luna februarie a acestui an este cu 8.761 mai mare față de perioada similară a anului trecut, conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Dar, în ultima perioadă numărul de vizionări a scăzut firesc, iar analiștii se așteaptă și la o scădere a vânzărilor de locuințe în martie. De ce ordin va fi această scădere e încă prematur să estimăm. Cert e că în ultima săptămână și jumătate, potrivit agenției imobiliare SVN, numărul de vizionări a scăzut cu până la jumătate, în funcție de proiect.

Te-ar mai putea interesa și
DSU a transmis un mesaj RO-ALERT de vânt și grindină în Capitală
DSU a transmis un mesaj RO-ALERT de vânt și grindină în Capitală
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a emis marţi după-amiaza un mesaj RO-ALERT privind intensificări ale vântului şi vijelie puternică în Capitală....
Rusia are mari șanse să prindă contractul pentru construirea unei a doua centrale nucleare în Turcia
Rusia are mari șanse să prindă contractul pentru construirea unei a doua centrale nucleare în Turcia
Grupul Rosatom Corp., controlat de statul rus, este "într-o poziţie avansată", pentru a construi cea de-a doua centrală ...
Producția de bere la nivel mondial a scăzut anul trecut. Industria mizează pe o producție stabilă în acest an în condițiile unei piețe dificile
Producția de bere la nivel mondial a scăzut anul trecut. Industria mizează pe o producție stabilă în acest an în condițiile ...
Producţia mondială de bere a scăzut anul trecut cu aproape 1,7 miliarde litri, până la 188 de miliarde de litri, un ...
Ce spune ministrul Energiei despre exporturile de energie electrică spre Ucraina
Ce spune ministrul Energiei despre exporturile de energie electrică spre Ucraina
În condițiile în care Ucraina, țară afectată de agresiunea rusă, importă zi de zi energie electrică din zona de ...