Cum se va stabili preţul final de vânzare a acţiunilor Electrica. Alte detalii din prospectul ofertei

LISTARE ELECTRICA Preţul final de vânzare a acţiunilor Electrica va fi cel mai mic preţ din ordinele de subscriere ale investitorilor instituţionali, dacă nu se va înregistra o cerere pe tranşa rezervată acestora mai mare decât ceea ce li s-a oferit. Investitorii mici vor plăti preţul final stabilit mai sus, cu excepţia celor care au subscris în primele cinci zile ale ofertei, care vor beneficia de un discount de 5%, în anumite condiţii, potrivit prospectului de ofertă publicat joi după amiaza.
Adrian N. Ionescu - joi, 12 iun. 2014, 13:40
Cum se va stabili preţul final de vânzare a acţiunilor Electrica. Alte detalii din prospectul ofertei

LISTARE ELECTRICA

În cazul în care cererea de acţiuni Electrica pe tranşa investitorilor instituţionali va fi mai mare de 100% faţă de cât li s-a oferit acestora, preţul final al acţiunilor Electrica va fi stabilit de comisia de privatizare, astfel încât să fie avantajaţi investitorii instituţionali care vor păstra acţiunile cel puţin un an. Se va mai ţine seama şi de  alte criterii calitative, conform recomandărilor intermediarilor, potrivit prospectului de ofertă publicat joi după amiaza.

La oferta publică iniţială (IPO) Electrica preţul maxim cerut este de 13,5 lei / acţiune, iar cel minim de 11 lei/ acţiune. Subscrierile la IPO se pot face prin intermediarii acesteia, Raiffeisen Bank, BRD—Groupe Societe Generale sau SSIF Swiss Capital, sau prin alte case de brokeraj care au intrat în reţeaua de distribuţie. (v. condiţiile în prospectul din fişierul ataşat).

Investitorii mici şi investitorii de retail mari sunt obligaţi să subscrie la preţul maxim, în vreme ce instituţionalii (fonduri şi bănci de investiţii, firme de asigurări) pot subscrie la orice preţ din plaja de valori cerute prin prospect. 

În cazul, cel mai probabil, în care preţul final va fi mai mic decât cel maxim, diferenţa va fi înapoiată investitorului.

Calcule

Investitorii mici vor beneficia de un discount de 5% faţă de preţul final, dar numai pentru acţiunile achiziţionate peste pragul de 1.000, care vor fi alocate garantat, potrivit prospectului (pag 310).

Strategii ofertei se vor fi temut că vor pierde prea mulţi bani cu discountul şi că sunt prea multe stimulente pentru micii investitori. Pierderea ar fi de sub 110 milioane de lei, dacă toate acţiunile rezervate investitorilor mici ar fi subscrise  toate în primele cinci zile, la preţul maxim.

Mulţi brokeri îşi sfătuiesc clienţii mici să nu cumpere în IPO, ci ulterior, la Bursă, astfel că suma de mai sus nu mare un cost de oportunitate prea mare pentru ca încă din ofertă să se asigure o prezenţă onorabilă a acţiunilor Electrica la Bursă.

Cum vom vedea mai jos, intermediari IPO vor avea la dispoziţie 112 milioane de lei (din valoarea ofertei obţinuţi  la preţul maxim), ca să menţină preţul cât mai mare la bursă în prima lună de tranzacţionare.

Altfel spus, banii care ar fi fost consumaţi pe discount, vor fi cheltuiţi (nu neapărat!) pe acţiunile cumpărate pentru a „stabiliza” preţul”.

 

Citeşte şi:

Discount de 5% în prima săptămână în oferta Electrica. Se derulează în perioada 16 – 25 iunie

Investitorii mici vor subscrie acţiunile Electrica la preţul maxim, dar vor plăti preţul final oficial

şi

Privatizarea anului: Statul vinde Electrica cu 11, maxim 13,5 lei pe acţiune. Vrea 2 mld. lei pe 51% din firmă

În cazul în care preţul final va fi stabilit de comisia de privatizare, aceasta va urmări să asigure o alocare mai mare de cinci ori pentru investitorii instituţionali pe termen lung faţă de cea aferentă investitorilor pe termen scurt, de sub un an.

Dintre criteriile calitative avute în vedere la alegerea investitorilor instituţionali, şi care ar putea influenţa stabilirea preţului final, se remarcă:  – politica de investiţii asumată de investitori; – cunoştinţele investitorilor despre domeniul distribuţiei de electricitate; – numărul acţiunilor Electrica şi gradul de susţinere a IPO; – dacă subscrierea a fost realizată la începutul, sau timpuriu în cadrul IPO; – preţul oferit pentru acţiunile Electrica; – „reacţia calitativa obţinută în perioada procesului de marketing preliminar; – orientarea catre sectorul energetic şi / sau către regiunea Europei Centrale si de Est”.

Mecanismul ofertei este similar celui din IPO Romgaz (SNG). Spre deosebire de IPO Romgaz, însă, investitorilor mici din IPO Electrica li se garantează o anumită protecţie împotriva diluării pachetelor alocate, faţă de cât au cerut. Diluarea alocării ar putea surveni ca urmare a suprasubscrierii în volume mari.

În general alocarea acţiunilor în caz de suprasubscriere se face proporţional, după metoda pro-rata. De exemplu, dacă se subscriu de două ori mai multe acţiuni decât cele oferite, fiecare investitor va primi doar jumătate din cât a cerut.  

Astfel, investitorilor mici li se garantează că vor primi pachete de cel mult 1.000 de acţiuni din cele subscrise, dar numai în limita unui număr total de 10 milioane de acţiuni şi după regula „primul venit  – primul servit”.  Pentru tranşa investitorilor mici sunt rezervate 7% din volumul total al ofertei, adică 12,4 milioane de acţiuni.

În cazul IPO Romgaz s-a înregistrat o diluarea considerabilă a alocărilor investitorilor mici (de până la 7 acţiuni din 100 cerute), inclusiv din cauza garantprii plăţii acţiunilor subscrise prin instrumente bancare. Şi la IPO Electrica dovada plăţii acţiunilor subscrise poate fi făcută şi prin garanţie bancară, dar primii 10.000 de investitori subscriitori vor avea siguranţa că vor primi cel puţin 1.000 de acţiuni.

Subscrierile unui investitor mic peste pragul de 1.000 de acţiuni, ca şi subscrierile pe celelalte două tranşe vor fi supuse mecanismului pro-rata.

Factorul de alocare a acţiunilor va fi calculat separat, pentru transa investitorilor mici şi respectiv pentru tranşa Investitorilor Mari, în functie de nivelul de subscriere din fiecare tranşă. Factorul de alocare în cadrul transei subscrierilor mici este determinat după excluderea celor 10 milioane de acţiuni pentru care există o alocare garantată. 


Stabilizarea preţului după listarea la Bursă

Intermediarii vor avea dreptul „să cumpere acţiuni Electrica după listarea acestora la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sau certificate de depozit globale (GDR) la Bursa de Valori din Londra, în limita a 8.420.000 valori mobiliare oferite, pentru a stabiliza preţul la un nivel mai mare decât cel care, altfel, ar prevala, dacă nu s-ar lua măsuri de stabilizare”, potrivit prospectului IPO Electrica.

„Managerii pentru Stabilizare vor reţine 4,75% din veniturile brute obţinute de Societate din Ofertă pentru finanţarea acţiunilor de stabilizare”, iar titlurile cumpărate vor fi înapoiate companiei. Stabilizarea va duzra circa o lună de la momentul listării la BVB.

În urma IPO, Electrica va obţine cel puţin 1,95 miliarde de lei şi cel mult 2,39 miliarde de lei.

Câteva riscuri

Prospectul IPO Electrica avertizează asupra maimultor riscuri   pe care le presupune investiţia în acţiunile celui mai mare distribuitor de electricitate din România. Dintre acestea se remarcă următoarele:

„Majorările de capital sub forma aportului statului de terenuri pot conduce la deţinerea, de către Stat, a unui procent mai mare de 50% din acţiunile Electrica.

Este posibil ca membrii Grupului Electrica să nu deţină titluri valabile asupra terenurilor pe care se află reţeaua de distribuţie sau asupra infrastructurii aferente reţelei electrice pe care o exploatează.

Majorările de capital al Societăţii prin aport în natură sub forma terenurilor pot fi anulate.

Fondul Proprietatea, în calitate de acţionar minoritar al filialelor de distribuţie şi furnizare ale Grupului, poate încerca să blocheze luarea de decizii”.

Avertisment

Nu este în intenţia analiştilor citaţi şi cu atât mai puţin a ECONOMICA.NET să sugereze luarea unor decizii investiţii ca urmare a publicării celor de mai sus.

Articolele ECONOMICA.NET despre eventuale evoluţii bursiere au rost exclusiv informativ, privind eventualele repere ale acestora.

ECONOMICA.NET atrage atenţia că orice analize invocate pot avea la bază metode diferite şi că, chiar dacă doi analişti folosesc aceeaşi metodă, rezultatele pot fi diferite din cauza unor componente subiective inevitabile.

Singurii responsabili pentru asumarea unor irscuri sunt aceia care iau deciziile de investiţii. 

Te-ar mai putea interesa și
Carburanții s-au scumpit și azi, pentru a șasesa oară în două săptămâni. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit și azi, pentru a șasesa oară în două săptămâni. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom a crescut din nou în această dimineață prețul benzinei și motorinei vândute în stațiile proprii. Este a șasea scumpire consecutivă....
Paris Motor Show 2024: Renault 4 mizează pe îmbinarea între retro și futurism
Paris Motor Show 2024: Renault 4 mizează pe îmbinarea între retro și futurism
Francezii de la Renault au prezentat astăzi la Mondial de l”Auto 2024 un al doilea model din seria vehiculelor electrice ...
Vom cumpăra RCA doar de la „roboți”? S-a încheiat prima conferință centrată pe efectele tehnologiei în asigurări. Prezență de top inclusiv din mediul politic
Vom cumpăra RCA doar de la „roboți”? S-a încheiat prima conferință centrată pe efectele tehnologiei în ...
Zilele trecute, s-a desfășurat, la Cluj-Napoca, Transilvania Insurance Days 2024, un eveniment mai puțin uzual pentru ...
Importurile de cărbune ale Chinei au ajuns la maxime lunare, în septembrie
Importurile de cărbune ale Chinei au ajuns la maxime lunare, în septembrie
Importurile chineze de cărbune au crescut la un maxim lunar în septembrie, datorită creșterii consumului și scăderii ...