Cum se văd alegerile din România în presa internaţională: victoria PSD poate anula progresele făcute în lupta anticorupţie

Alegerile din România se află duminică în centrul atenţiei presei internaţionale, care notează că PSD este favorit la scrutin, în special pentru că rata de participare se anunţă mică. Marile agenţii internaţionale avertizează, însă că o victorie a social-democraţilor ar putea submina lupta anticorupţie în ţară şi progresele făcute până acum în acest domeniu. Un grupaj realizat de agenţia de presă News.ro
Economica.net - Dum, 11 dec. 2016, 08:31
Cum se văd alegerile din România în presa internaţională: victoria PSD poate anula progresele făcute în lupta anticorupţie

ŢRomânii votează duminică în alegeri parlamentare în urma cărora puterea va fi încredinţată, probabil, din nou social-democraţilor (PSD), care pledează pentru o politică fiscală relaxată, dar care sunt percepuţi ca permisivi în privinţa corupţiei endemice”, scrie REUTERS.

Agenţia aminteşte că PSD şi-a concentrat campania pe promisiunea de a suplimenta cheltuielile în domeniul social, pentru a creşte standardele de viaţă în ţara ce „rămâne una dintre cele mai sărace şi mai puţin modernizate” din UE, la 10 ani de la aderare.

Jurnaliştii străini apreciază că, spre deosebire de majoritatea europenilor, românii nu au fost foarte nemulţumiţi de măsurile de austeritate şi sunt în continuare eurofili.

„Opinia publică românească este una dintre cele mai proeuropene, din cauza lipsei totale de încredere în instituţiile şi politicienii din ţară”, a explicat profesorul de ştiinţe politice Sergiu Mişcoiu pentru Reuters. „Salvarea vine din străinătate, iar vestul Europei are un standard de organizare şi prosperitate pe care românii nu îl pot atinge încă”, a adăugat el.

Agenţia precizează că formarea unui Guvern ar putea fi complicată după alegeri, dacă PSD nu obţine o majoritate clară sau dacă formaţiunile de centru şi de centru-dreapta pot construi o coaliţie competitivă.

În aceste condiţii, multe vor depinde de rezultatul USR, care beneficiază de pe urma faptului că nu are probleme de imagine şi este asociat de observatori cu lupta anticorupţie şi cu apărarea patrimoniului. Partidul nu are, însă, o ideologie unificatoare, mai scrie Reuters.

ASSOCIATED PRESS afirmă că alegerile din România, unul dintre cele mai sărace state din UE şi percepută drept unul dintre cele mai corupte, sunt umbrite tocmai de acest flagel. Cel mai mare partid din ţară, PSD, va câştiga, potrivit sondajelor, şi probabil că va fi nevoit să formeze o majoritate cu formaţiunile mai mici, relatează AP.

Şi agenţia franceză AFP scrie că PSD, susţinut de o bază electorală solidă în rândul populaţiei în vârstă şi din zonele rurale, este favorit, la finalul unei campanii marcate de promisiuni de creşteri de salarii şi de pensii.

France-Presse estimează că rata de participare va fi de circa 40%, la fel ca la scrutinele precedente, din cauza dezinteresului alegătorilor şi a lipsei de încredere în clasa politică.

„Lupta se va duce între riscul de a reveni la practicile corupte de acum câţiva ani şi şansa de a avea un Guvern care joacă după reguli”, consideră analista Otilia Nuţu, citată de agenţie.

AFP notează că primul test pentru partidele politice privind respectarea regulilor va fi chiar formarea noului Guvern, în condiţiile în care o lege din 2001 îi interzice liderului PSD Liviu Dragnea să devină premier, pentru că a fost condamnat în instanţă.

BLOOMBERG titrează: „Românii votează şi se anunţă că vechea gardă va înlocui tehnocraţii”. „O combatere fără precedent a corupţiei nu a reuşit să răstoarne scena politică din România (…). Pentru a atrage alegători, membrii partidelor afectate de scandaluri au impus reduceri de taxe şi creşterea salariilor bugetarilor, ceea ce a generat îngrijorări privind bugetul din partea băncii centrale”, scrie agenţia, precizând, însă, că „populismul nu a ajuns la extremele văzute în alte părţi din Europa”.

Bloomberg notează că întoarcerea vechii gărzi la putere riscă să îi descurajeze pe mulţi de la a merge la vot. „Dezamăgirea populară profundă faţă de clasa politică este ilustrată prin proporţia mare de alegători indecişi, ceea ce va duce, probabil, la o rată mică de participare”, a explicat un analist al The Economist pentru agenţie, adăugând că această situaţie este în favoarea social-democraţilor.

„Stânga măcinată de scandaluri” va câştiga, potrivit sondajelor, alegerile din România, anunţă DEUTSCHE WELLE, descriind PSD drept „partidul care s-a ridicat din cenuşa Partidului Comunist al lui Nicolae Ceauşescu”:

RFI apreciază că scrutinul ar putea fi mai incert decât se crede, pentru că „ţara ţine minte acuzaţiile de corupţie care îl vizează pe fostul premier Victor Ponta”. Aceasta cu atât mai mult cu cât „corupţia a fost tema centrală a unei campanii marcată încă de drama” incendiului de la Colectiv, care a dus la demisia Guvernului PSD în noiembrie 2015.

RFI notează că rata de participare va fi crucială: o mobilizare slabă va fi în favoarea social-democraţilor, care conduc în sondaje, în timp ce o rată crescută va ajuta liberalii şi USR.

Postul de televiziune italian TGCOM aminteşte că alegerile vin la finalul unei campanii electorale dominate de „lupta împotriva corupţiei endemice, de promisiuni pentru condiţii mai bune de viaţă” şi de o „aderare la spaţiul Schengen”.

viewscnt

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...