Cum sunt afectate acţiunile de la bursă de profiturile de la jumătatea anului

Cotaţiile bursiere ale unei acţiuni depind de profitul companiei respective. Totuşi, raportarea unei creşteri explozive a profitului „la şase luni" al unei companii nu duce automat la o prolpulsie pe măsură a acţiunilor sale. Şi nici scăderea profitului unei alte firme listate la Bursă – la o prăbuşirea titlurilor acesteia.
Adrian N. Ionescu - mar, 19 aug. 2014, 21:02
Cum sunt afectate acţiunile de la bursă de profiturile de la jumătatea anului

SECRETELE BURSEI Veştile bune despre performanţele financiare ale unei companii duc la scumpirea acţiunilor sale, iar cele rele la scădere. Aceasta este, însă, o lege care se respectă doar cu multe amendamente.

Profitul companiei şi Profilul investitorului

Investitorii speculativi vor încerca să profite cât mai mult de efectul emoţional produs de raportarea profitului companiilor şi de felul în care piaţa aplică legea enunţată mai sus.

Dimpotrivă, investitorii pe termen lung caută, de fapt, în raportarea rezultatelor financiare, confirmarea percepţiilor anterioare privind valoarea şi perspectivele acţiunilor respective. Dar sunt şi atenţi să identifice eventualele semnale de alarmă care ar putea să le schimbe opiniile.

Altfel, surprizele trebuie să fie destul de mari ca o raportare financiară să schimbe tendinţa unei acţiuni.

În general, veştile şi evenimentele dintre două raportări periodice de profit construiesc deja o anumită percepţie despre companie şi conturează anumite aşteptări. Raportările le confirmă, mai mult sau mai puţin.

Nici în rapoartele după şase luni din 2014, ale companiilor celor mai urmărite de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), nu abundă surprizele. Iar piaţa a reacţionat aparent ilogic la raportări, pentru cei care nu cunosc datele problemei.

Profit la jumătate, acţiune mai scumpă

Pe tot parcursul acestui an, acţiunile OMV Petrom (SNP) au avut de suferit din cauza temerilor justificate că taxa pe stâlp va influenţa decisiv performanţa companiei şi la fel creşterea accizei.

Şi într-adevăr, profitul OMV Petrom (SNP) a scăzut până la 1,39 miliarde de lei, cu 42% în primul semestru 2014 comparatic cu prima jumătate a anului trecut.

Acţiunea SNP a avut mari variaţii pe parcursul ultimelor 12 luni. Variaţiile mari – expresie a nervozităţii investitorilor, au fost binevenite pentru speculatori şi sâcâitoare pentru investitorii de portofoliu. Cei dintâi au profitat vânzând şi răscumpărând. Cei din urmă se văd oricum în câştig, în 19 august, cu 7,2% faţă de 20 august anul trecut, plus dividendele.

Scăderea profitului s-a produs în primul rând din cauza plăţilor mai mari pe care SNP le are făcut în contul taxei pe stâlp şi abia apoi din cauza reducerii vânzărilor la pompă, ca urmare a majorării accizei, respectiv a descurajării consumului.

În ziua anunţării rezultatelor OMV Petrom (SNP) pe prima jumătate a anului, acţiunile acesteia au înregistrat o scădere de complezenţă de 0,34% până la 0,475 lei / titlu. Apoi au crescut din nou, veştile bune privind explorările din Marea Neagră contând mai mult.

SNP nu s-a aşezat pe o tendinţă descendentă din cauza ştirii despre scăderea profitului şi nici din cauzele amintite, ci a variat pe un culoar lateral, chit că variaţiile au fost mari, între 0,43 şi 0,49 lei / acţiune, cu extreme la 0,419 şi 0,5 lei / acţiune în ultimul an.

A scăzut profitul cu 42%. Nu e bine, dar nimeni nu a intrat în panică. SNP este cea mai mare companie din România, care are cele mai mari profituri şi cele mai bune perspective.

Astfel că SNP se află, după rapoortare, aproape de maximul anului, în ciuda scăderii profitului.

Profit uluitor, acţiune amorţită

Dimpotrivă: profitul producătorului de ţevi din oţel TMK-Artrom Slatina (ART) pe primul semestru 2014 a crescut de peste 13 ori faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut.

În ziua raportării unui profit în creştere explozivă, preţul acţiunii ART a scăzut.

Nu neapărat pentru că Artrom Slatina este deţinută de grupul rus TMK şi că ar fi bine să te fereşti de acţiunile ruseşti în plină campanie de sancţiuni aplicate Rusiei.

Ci pentru că acţiunea ART nu este mai deloc lichidă, adică este greu de găsit la cumpărare când ţi-o doreşti şi greu de vândut – când nu o mai vrei.

În ziua raportării nu s-a făcut nici o tranzacţie şi nici a doua zi. Abia după două zile s-au făcut numai 10 tranzacţii de nici 10.000 de lei. Scăderea de -6,75% nici nu mai contează. În ziua următoare preţul a crescut la loc.

În astfel de condiţii multor începători ar trebui să le piară pofta de a cumpăra TMK. Patroni ruşi de la TMK Europe Gmbh din Dusseldorf şi-au bugetat exporturi de la Slatina în SUA şi au reuşit o cifră de afaceri de 53 de milioane de lei, în primele şase luni, din care 17% sunt exporturile spre SUA.

Citeşte şi
Ziua şi ora când faci profit la bursă. Când cumperi acţiunile şi când le vinzi

 

Alte reacţii

Marile creşteri de profit ale Transgaz (TGN, 118%) şi Transelectrica (TEL, 120%) au fost anticipate de piaţă. Erau previzibile pentru că erau cunoscute şi tarifele reglementate de stat pe care practică cele două companii. Creşterea tarifelor a acoperit bine taxa pe stâlp şi scăderea volumului de activitate.

TGN este o companie solidă, acţiunea este lichidă, chit că foarte scumpă şi a crescut cu 4,2% în primele trei zile de la raportarea profitului. Cifra indică faptul că acţiunea a luat o pantă de creştere mai abruptă.

Totuşi, creşterea cotaţiei încă nu părea pe măsura dublării profitului în 19 august, dar în ultimele două luni acţiunea s-a apreciat cu 16% în aşteptarea rezultatelor bune. Povestea TEL este similară.

La rândul lor, Banca Transilvania (TLV) şi BRD au poveşti diferite, dar reacţia pieţei nu a fost la minut.

Cea dintâi, mereu profitabilă, a înregistrat un profit în creştere cu 17%, veste care abia dacă a fost observată. Pe piaţa TLV a fost mai importantă distribuţia de acţiuni gratuite în care s-au transformat potenţialele dividende. Iminenţa creşterii ofertei de acţiuni a ţinut în frâu scumpirea lor pe piaţă.

BRD pare să fi reuşit în sfârşit să-şi vindece rănile crizei. Aproape că şi-a dublat profitul, dar preţul său a scăzut la bursă în ziua raportării. Investitorii nu şi-au recâştigat însă încrederea după evoluţiile oscilante ale băncii.

La ce sunt buni analiştii

Principala concluzie este aceea că investitorii au nevoie de cât mai multă informaţie de calitate privind companiile listate la bursă.

În acest sens sunt utile şi estimările analiştilor privind profiturile viitoare ale companiilor şi respectiv preţurile probabile la bursă, şi nu pentru că ar fi nişte profeţii. O analiză pune în evidenţă date esenţiale despre o acţiune. Iar acestea sunt mai importante decât calculele hârtiei privind „meciul” acţiunilor” cu piaţa.

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările grupului francez Lactalis, cel mai mare producător mondial de lactate, au crescut anul trecut cu 4,3%, dar profitul a rămas unul scăzut, fiind afectat de inflație
Vânzările grupului francez Lactalis, cel mai mare producător mondial de lactate, au crescut anul trecut cu 4,3%, dar profitul ...
Lactalis, cel mai mare producător mondial de lactate, a anunţat joi că vânzările au crescut cu 4,3% în 2023, la 29,5 miliarde de euro, dar marja netă a profitului a rămas scăzută, deoarece......
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze pentru dezvoltarea de proiecte energetice verzi
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze ...
O delegație a Hidroelectrica condusă de Karoly Borbely, președinte al directoratului societății, participă la vizita ...
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, ...
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...