1EUR = 4.7432 RON | Bucureşti 25 º

Imobiliare

Cum va afecta piaţa rezidenţială noul regulament în construcţii

Noul regulament în construcţii impune, printre altele, locuirea în noile proiecte înainte de admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor şi montarea funcţională a utilităţilor. Deşi e util şi protejează cumpărătorii, noul regulament ar putea afecta cash-flow-ul dezvoltatorilor.

15 apr, 2019 | | ECONOMICA.net

Deşi, spun reprezentanţii pieţei, vânzarea offplan nu va fi afectată de noile reguli, mai ales că în prezent se rezervă pe plan, dar cumpărătorii se mută în apartament când acesta este finalizat cu adevărat, adică are un branșament definitiv la utilități, deci, ca orice altă măsură de protecție pentru consumator, este absolut binevenită.

„Piața imobiliară, din păcate, nu înseamnă doar dezvoltatori responsabili precum cei despre care citim în publicațiile de business și cumpărători educați. Încă sunt surprize negative, capcane și cumpărători care aleargă exclusiv după preț. Orice proces de educație a unei piețe ia foarte mult timp, iar uneori, o prevedere legislativă poate preveni drame.
Pe de altă parte, această măsură poate impacta dezvoltatorii în ceea ce privește partea de cash-flow pentru că sunt binecunoscute întârzierile furnizorilor de utilități la finalizarea lucrărilor unor proiecte. De multe ori, vorbim de luni de așteptare, timp în care nu se pot semna contractele de vânzare”, susține Andreea Comșa, CEO al Premier Estate Management.

Așadar, legea deși binevenită pentru clienți, poate crea dezechilibre dacă nu e asigurată infrastructura necesară astfel încât branșamentele să fie făcute la timp.

O altă problemă ține de numărul mic de responsabili tehnici, majoritatea fiind concentrați în București, atât în ceea ce privește instalațiile electrice, cât și cele termice, situație care va întârzia recepția la finalizarea lucrărilor și va îngreuna o dată în plus semnarea contractelor definitive și plata valorii apartamentelor.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO