Cum va arăta noul Parlament European – prima estimare

Partidul Popular European (PPE, conservator) conduce cu 28,10% (211 mandate) în scrutinul pentru Parlamentul European, socialiştii europeni sunt pe locul doi cu 193 de mandate, în timp ce euroscepticii vor obţine aproape 130 de locuri, potrivit unei prime estimări a legislativului european publicată duminică.
Economica.net - lun, 26 mai 2014, 02:31
Cum va arăta noul Parlament European - prima estimare

Partidul Popular European (PPE) conduce cu 212 mandate în rezultatele parţiale pentru viitorul Parlament European, care confirmă prima proiecţie prezentată anterior de legislativul comunitar, bazată pe o centralizare a exit-poll-urilor.

Socialiştii se află pe locul doi, conform acestor rezultate parţiale din care lipsesc voturile din Marea Britanie, cu 185 de mandate, în timp ce euroscepticii sunt creditaţi cu peste 140 de locuri.

Liberalii rămân cel de al treilea grup în viitorul PE, urmaţi de Verzi (55). Toate cele patru grupuri vor pierde locuri conform acestor prime rezultate parţiale, urmând să aibă 523 de eurodeputaţi faţă de 612 în fostul Parlament European. PPE ar urma să piardă 63 de locuri, socialiştii zece, liberalii 14 şi Verzii trei.

Stânga radicală ar urma pe de altă parte să urce de la 35 la 45 de locuri, în timp ce grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei, construit în jurul UKIP, este creditat cu 36 de locuri. La rândul lor, conservatorii britanici şi polonezi ar obţine 40 de locuri conform acestor rezultate parţiale.

PE va continua să difuzeze în cursul nopţii de duminică spre luni actualizări după procesarea rezultatelor parţiale până la ora locală 04.00 (05.00 ora României), după care această centralizare va fi reluată la ora 06.00 (07.00 ora României).

 

 

 

‘Oamenii au votat pentru responsabilitate şi stabilitate’, a declarat liderul PPE, Joseph Daul. La rândul său, candidatul PPE, Jean-Claude Juncker, a revendicat imediat după prima estimare oficială a PE dreptul de a conduce viitoarea Comisie Europeană.

Liberalii europeni sunt pe locul trei cu 74 de eurodeputaţi, urmaţi de Verzi (58) şi de stânga radicală (47), conform acestei proiecţii realizate de institutul TNS plecând de la sondajele la ieşirea de la urne în cele 28 de ţări membre.

Euroscepticii nu constituie un bloc omogen. Grupul lor format în jurul UKIP, partidul britanicul Nigel Farage, este creditat cu 33 de locuri în viitorul Parlament European.

Din grupul neafiliaţilor din fostul Parlament European au câştigat membri ai unor formaţiuni precum Frontul Naţional din Franţa, FPO din Austria şi PVV din Olanda, dar aceştia ar putea forma pentru prima dată un grup, care ar impune prezenţa a cel puţin 25 de eurodeputaţi din şapte ţări. Acest bloc ar reprezenta 40 de eurodeputaţi, din care peste jumătate ar fi ai Frontului Naţional după victoria sa în alegerile din Franţa, notează France Presse.

Parlamentul European a inclus la rubrica ‘alţii’ aleşii unor partide care nu au fost reprezentate în fostul PE, precum Mişcarea Cinci Stele a lui Beppe Grillo în Italia şi partidul german Alternative fur Deutschland. Acest ansamblu ar urma să deţină 56 de locuri.

La rândul său, grupul conservatorilor britanici şi polonezi va obţine 39 de locuri.

Rezultatele detaliate în urma primei estimări a Parlamentului European pot fi consultate accesând linkul http://electionsnight2014.eu.

 

Prezenţă la vot

Belgia –        90%

Bulgaria –    40,2%

Cehia –            19,5%

Cipru –            42,3%

Croaţia –    24,3%

Danemarca –    55%

Estonia –    36,4%

Germania –    47,9 %

Slovacia –    13%

Slovenia –    20,9%

Spania –    44,7%

Finlanda –    40,9%

Franţa –    43,5%

Grecia –    57,3%

Olanda –    37%

Ungaria –       29,2%

Irlanda –       51,2%

Italia –        60%

Letonia –       30%

Lituania –      37,2%

Luxemburg –     90%

Malta –         74,8%

Polonia –       22,7%

Portugalia –    34,5%

România –       34,7%

Marea Britanie – 36%

Suedia – 51%.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...