Cum va arăta noul pod peste Dunăre de la Brăila

Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico - economici aferenţi obiectivului de investiţii "Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila", cu o valoare totală de 2,594 miliarde de lei, cu TVA.
Economica.net - mar, 11 iul. 2017, 12:15
Cum va arăta noul pod peste Dunăre de la Brăila

„Proiectul are ca scop realizarea podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila şi conexiunea acestuia cu drumurile naţionale existente. Implementarea acestui proiect de hotărâre va avea impact pozitiv prin: fluidizarea traficului între localităţile Brăila, Galaţi, Tulcea, Constanţa, creşterea siguranţei utilizatorilor, micşorarea timpilor de parcurs, scăderea poluării la toate nivelele în zonele în prezent tranzitate şi reducerea timpului de călătorie şi a celui de tranzit”, se menţionează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Durata de realizare a investiţiei se ridică la 48 de luni.

Drumul proiectat se execută pe teritoriul administrativ al localităţilor Brăila şi Vădeni (judeţul Brăila) şi Smârdan, Jijila (judeţul Tulcea).

Traseul drumului începe la intersecţia DN2B Buzău – Brăila – Galaţi cu şoseaua Baldovineşti km 110+334.10 de pe DN2B şi se conectează cu DN22 Râmnicu Sărat-Brăila-Tulcea la km 108+310.80 de pe DN 22, în zona localităţii Jijila, având o lungime totală de 19,095 km. Varianta cuprinde şi un racord la DN22 Smârdan-Măcin, care asigură legătura spre Constanţa prin Măcin. Această legătură începe de la km 7+940 al traseului principal şi se opreşte la km 89+878.50 al DN 22, având o lungime de 4,328 km.

Drumul proiectat este împărţit în două secţiuni: drumul principal Brăila – Jijila (lungime 19,095 km) şi drumul de legătură cu DN22 Smârdan – Măcin (lungime 4,328 km).

Podul suspendat va fi poziţionat între km 4+596.10 – km 6+570.52 pe drumul principal Brăila – Jijila, respectiv la km 165+800 pe fluviul Dunărea (kilometraj pe Dunăre măsurat de la Sulina), şi are trei deschideri: o deschidere principală (1.120 metri) şi două deschideri laterale de 489,65 metri pe malul Brăila şi 364,65 metri pe malul Tulcea. De o parte şi de alta sunt două viaducte de acces în lungime de câte 110 metri fiecare.

Lungimea totală a podului suspendat, inclusiv viaductele de acces, va fi de 2.194,3 metri.

Calea pe pod are 22 de metri, fiind alcătuită din patru benzi de circulaţie de 3,50 metri fiecare, patru benzi de încadrare de câte 0,5 metri, două acostamente de 1,50 metri şi o zonă mediană de 3,00 metri. La acestea, se adaugă, de o parte şi de alta, două benzi adiţionale pentru trafic pietonal, biciclete şi întreţinere, trotuarele având 2,80 metri fiecare. În total, lăţimea totală podului va fi 31,70 metri.

„În prezent trecerea de pe un mal pe altul al Dunării în zona Brăila/Galaţi se realizează numai pe apă, cu bacul. Romnav asigură traversarea Dunării cu bacul în zona Brăila – Smârdan. Are în Brăila dotările necesare pentru efectuarea trecerilor cu bacul a maşinilor mari, camioane de 30 tone marfă, a autoturismelor şi persoanelor: platforme, rampe de ambarcare/debarcare, pontoane cu pasarele grele şi uşoare, două bacuri de câte 300 tone şi două bacuri de 25 tone. Navrom Bac SRL asigură traversarea Dunării cu bacul pentru vehicule, maşini de mare tonaj, pasageri între Galaţi şi localitatea I.C. Brătianu din judeţul Tulcea. Are dotările necesare pentru efectuarea trecerilor cu bacul: pontoane de acostare, dane de acostare, platforme de ambarcare/debarcare, două bacuri de câte 300 tone şi un bac de 25 tone. Pe timp de iarnă, când Dunărea îngheaţă, primăvara, când curg sloiuri, şi ori de câte ori este ceaţă sau furtună, traversarea practic se întrerupe, legătura cu Dobrogea atât a zonei Brăila, Galaţi, cât şi a întregii Moldove, trebuie să se facă pe la podul Giurgeni – Vadul Oii cu un spor de distanţă de parcurs de 133 km pentru relaţia Tulcea şi de 56 km pentru relaţia Constanţa”, se mai spune în documentul citat.

În 2003 a fost elaborat de către societatea Iptana SA (prestator) studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiţie „construcţia podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila’.

Studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico – economici au fost avizaţi în CI cu aviz nr. 16/22.05.2003. La nivelul anului 2003, pentru obiectivul menţionat nu s-a promovat Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici.

În data de 26 mai 2014, în şedinţa Consiliului de Administraţie a CNADNR SA, s-a aprobat demararea procedurii de achiziţie publică în vederea încheierii contractului de servicii pentru ‘Revizuirea Studiului de Fezabilitate pentru ‘Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila'”. În data de 23 aprilie 2015 contractul de servicii a fost semnat cu Asocierea SC ISPCF SA – SC EDIN SRL – SC STE SRL – SC PEGASO INGEGNERIA SRL.

„Proiectul de hotărâre are ca scop implementarea unuia din proiectele de îmbunătăţire competitivităţii economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport care facilitează integrarea economică în UE, contribuind astfel la dezvoltarea pieţii interne, cu scopul de a crea condiţiile pentru creşterea volumului investiţiilor, promovarea transportului durabil şi a coeziunii în reţeaua de drumuri europene. Finanţarea obiectivului de investiţii se realizează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii”, se mai spune în nota de fundamentare.

Anunţul de participare pentru proiectarea şi execuţia Podului suspendat peste Dunăre la Brăila, cea mai complexă lucrare de infrastructură din ultimii 27 de ani, cu o valoare estimată la aproximativ 500 de milioane de euro, a fost validat pe 28 aprilie de către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), iar pe 29 aprilie va putea fi vizualizat pe platforma SEAP, a anunţat Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

„Cu o valoare pentru proiectare şi execuţie de 2,025 de miliarde de lei fără TVA (aproximativ 500 de milioane de euro), acesta reprezintă cel mai mare contract pentru un proiect de infrastructură, atribuit în ultimii 27 de ani. Podul suspendat de la Brăila va fi cea mai complexă lucrare de infrastructura din ultimii 27 de ani, iar după ce va fi construit, se va număra printre primele cinci poduri din Europa, ca deschidere centrală (1.120 metri)”, precizează CNAIR într-un comunicat remis, pe 28 aprilie, AGERPRES.

CNAIR SA. a stabilit ca termen limită pentru primirea ofertelor data de 11 august 2017, ora 16:00.

Potrivit sursei citate, sistemul de suspendare al podului cuprinde un cablu principal şi tiranţi verticali de legătură între tablier şi cablul principal, iar blocurile de ancorare sunt integrate în teren şi sunt localizate în afara digurilor Dunării.

Podul suspendat peste Dunăre este cuprins în Master Planul General de Transport al României şi face parte din categoria proiectelor de tip ITI (Investiţii Teritoriale Integrate), finanţabile din POIM 2014 – 2020, Axa Prioritara 2 „Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil şi eficient”.

Te-ar mai putea interesa și
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, cu alocare financiară de aproape 21 milioane de euro prin Planul Naţional de......
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme ...