Cum va arăta piaţa birourilor după pandemia de coronavirus? Munca de acasă rămâne o soluție, se extinde spațiul pe angajat, închirieri mai scurte

Schimbarea nu e întotdeauna un lucru bun, iar recenta pandemie care a afectat aproape întreaga lume a avut impact asupra majorității domeniilor de activitate, inclusiv piața birourilor, probabil cea mai importantă componentă a pieței imobiliare, măcar din punctul de vedere al tranzacțiilor realizate. Acum, însă, birourile sunt aproape goale, dar șantierele Bucureștiului continuă să lucreze pentru a livra noi clădiri, iar proprietarii clădirilor deja existente se luptă să scadă costurile.
Răzvan Zamfir - mar, 05 mai 2020, 18:24
Cum va arăta piaţa birourilor după pandemia de coronavirus? Munca de acasă rămâne o soluție, se extinde spațiul pe angajat, închirieri mai scurte

Despre aceste lucruri și altele s-a discutat la conferința online organizată de Cushman&Wakefield Echinox și casa de avocatură Dentons.

Aurelia Luca, executive vice president operations Romania la Skanska spunea că dezvoltatorul suedez are un proiect în lucru, 500 de oameni angajați și e o provocare să-i protejezi pe toți.

„La birou nu ne-am întâlnit niciodată mai mult de trei colegi și în rest au loc multe discuții video”, explică Luca.

De altfel, acesta crede că layout-ul birourilor se va schimba, iar dezvoltatorii vor trebui să plănuiască cum vor fi aranjate echipele aflate la birouri.

„De asemenea, trebuie să planificăm șantierele la care lucrăm. Vom avea un număr redus de oameni care lucrează, la distanțe mai mari și așa mai departe. Ne așteptăm ca piața să-și revină pe la sfârșitul anului, dar timid, probabil, mai degrabă la anul. Companiilor, nu ar fi exclus, să-și revadă planurile. Apetitul pentru relocări va fi scăzut anul ăsta, poate dor în condiții speciale. Și stocul de birouri va stagna, probabil unele proiecte vor amâna livrarea. Nici pre-lease-ul nu va fi foarte popular anul acesta”, spune Aurelia Luca.

Aceasta e susținută de Mihai Zaharia, director de investiții și piețe de capital al Globalworth, cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din Estul Europei.

„Noi avem peste 50.000 de oameni care intră zilnic în clădirile noastre. Iar în ultimele săptămâni am implementat un sistem în care lucrăm de acasă pe departamente. Mă aștept să fie implementat un sistem care să permită lucrul de acasă. Estimez că mai mult de jumătate dintre chiriași au implementat deja sistemul lucrului de acasă. Va trebui să regândim spaţiile de retail de la parterul clădirilor de birouri, pentru a răspunde la nevoile prezentului. Cât despre restaurante vor fi afectate masiv restaurantele, inclusiv modul de servire, vor pune la dispoziţie soluţii de igienizare, dar vor și crea servicii proprii sau parteneriate cu furnizorii de alimente”, spune acesta.

Cum vor evolua închirierile pe piața birourilor

„Proiectele care sunt în dezvoltare vor merge și vor fi livrate. Proiectele în pregătire vor merge doar dacă dezvoltatorii au equity. Dar depinde de multe scenarii. Există probabilitatea ca proiectele pregătite să fie dezvoltate la sfârșitul anului sau anul viitor vor vi amânate cu cel puțin un trimestru”, susține Aurelia Luca.

Și Mihai Zaharia crede că lucrările începute vor fi continuate.

„În perioade incerte, managerii companiilor vor trebui să se miște, dacă termină contractul de închiriere în câteva luni. Pe termen mediu și lung, însă, mă aștept ca multe companii să se relocheze în spații de birouri moderne, în detrimentul clădirilor mai vechi, de clasă B sau C. Flexibilitatea cu privire la locul de muncă nu e nouă. E o tendință care va continua. Pe viitor dezvoltatorii, investitorii și finanțatorii acestora vor trebui să fie mai flexibili. Cred că proiectele aflate în stadiu incipient vor fi amânate. În rest, rămâne de văzut ce se va întâmpla”, susține Zaharia.

Acesta se așteaptă să se schimbe lucrurile, să se lucreze mai segmentat. Trendul work from home nu e nou, iar obligaţia distanţării sociale va afecta birourile. Rămâne de văzut cum va evolua situaţia. „Dar îmi e teamă e de impactul crizei asupra economiei”, spune Zaharia.

„Fiecare situație delicată a clienților e tratată ca atare, și discutăm cu chiriașii să vedem ce putem face pentru ei și împreună. Doar clienții din HORECA, restaurantele de la parterul clădirii au mai cerut să suspende plata chiriilor. Dar e clară deschiderea pentru livrarea online, dar spațiul nu va fi folosit la capacitate. În vitiori, investitorii se vor uita și mai atent la clădiri, la calitățile lor, dar și la calitatea chiriașilor. Noi am luat măsuri și de reducere a costurilor, nu numai prin prisma consumului, dar și a serviciilor oferite, atâta vreme cât gradul de neocupare pe termen scurt a scăzut mult”, susține Aurelia Luca. 

Lucrul flexibil pare a se instaura

„Criza a făcut ceea ce trebuia deja făcut. Am anunțat de anul trecut că vom implementa lucrul de acasă. Cum ne va afecta asta in viitor? Vom avea nevoie de spații mai mici, dar cei activi la birou vor avea nevoie de mai mult spațiu de birou pentru protecție, deci va fi joc cu sumă nulă pentru dezvoltatori spune Perry Zizi, managing partner al Dentons.

În schimb, în opinia lui Tim Wilkinson, partener pentru piețe de capital al Cushman&Wakefield Echinox, sunt și avantaje și dezavantaje.

„Nu am avut probleme mari, dar discutăm în general cu clienți din exteriorul țării, iar clădirile sunt în interior. Ca atare, potențialele tranzacții au probleme dacă sunt la început, dar cele avansate merg în continuare. Avantajul e că nu mai pierzi timp în trafic, iar majoritatea clienților fiind externi, oricum vorbeam la telefon. Trebuie să ne adaptăm unei noi realități. Cred că vom vedea cereri de flexibilitate din partea clienților în următorul an. Ne îndreptăm către o perioadă în care equity-ul  și datoriile vor trebuie să se adapteze. Probabil ne îndreptăm către închirieri mai scurte ca timp, iar în zece ani vom trăi într-o lume complet diferită”, explică Tim Wilkinson.

Unul dintre potențialii beneficiari ai crizei sanitare sunt operatorii de spații flexibile, mai ales că se vorbește din ce în ce mai mult de separarea echipelor, spații de lucru flexibile program de la ore diferite etc.

Mike Hapoianu, general manager al Mindspace spune că vom învăța unii de la alții și ne vom schimba.

„Dar, clar e nevoie de o ajustare, se va pune mai mult accent pe igienizare, pe modul în care se fac întâlnirile”, susține acesta. „Noi am putea fi avantajați de strategiile companiilor de a-și despărți echipele pentru a mări și flexibilitatea dar și pentru a reduce riscul. Iar work from home rămâne foarte important”.

Prezent la discuție, Ioan Iacob, managing partner al Qualitance, spune că ei aveau un layout al birourilor foarte lejer şi înainte, undeva la 20 mp de om, deci nu vor schimba mare lucru. Evident vor apărea elemente de siguranţă, de igienizare.

„Pentru noi, această întâmplare cu Covid-19 a fost mai mult o oportunitate. Pentru IT, nu cred că vine ca o problemă insurmontabilă”, spune Ioan Iacob.

Ceea ce e sigur e faptul că prea multe certitudini nu sunt. Avantajul nostru e că, din nou, Occidentul e înaintea noastră și ne vom putea inspira. Dar, de asemenea, Estul Europei a arătat că poate reacționa rapid și poate ieși relativ repede din crize de acest tip.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan a semnat acordul-cadru pentru montarea de echipamente noi în 22 de locuri de joacă și opt de fitness din pacurile Capitalei. Valoarea contractului depășește 42,7 milioane de lei
Nicușor Dan a semnat acordul-cadru pentru montarea de echipamente noi în 22 de locuri de joacă și opt de fitness din ...
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, transmite că a semnat acordul-cadru în vederea montării de noi echipamente pentru 22 de locuri de joacă şi opt de fitness în parcurile Capitalei, transmite......
După luni de proteste, fermierii obţin atenuarea reglementărilor de mediu în UE
După luni de proteste, fermierii obţin atenuarea reglementărilor de mediu în UE
Statele membre ale Uniunii Europene au convenit atenuarea reglementărilor de mediu pentru fermierii care vor să obţină ...
Bloomberg: Economia zonei euro se redresează mai rapid decât se estima
Bloomberg: Economia zonei euro se redresează mai rapid decât se estima
Economia zonei euro va înregistra anul acesta un ritm de creştere mai rapid decât se previziona anterior, pe fondul evoluţiilor ...
Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să se situeze în decembrie 2024 peste valoarea previzionată anterior – BNR
Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să se situeze în decembrie 2024 peste valoarea previzionată anterior – BNR
Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să se situeze în decembrie 2024 peste valoarea previzionată anterior şi să ...