Cum va finanţa Vodafone preluarea UPC. Grupul britanic a atras 11,5 miliarde de dolari printr-o emisiune de obligaţiuni la New York

Vodafone a atras finanţare de 11,5 miliarde de dolari (9,7 miliarde de euro) printr-o emisiune de obligaţiuni care vor fi listate la bursa de la New York şi are de gând să folosească banii pentru finanţarea tranzacţiei prin care va prelua operaţiunile din Germania, România, Cehia şi Ungaria ale Liberty Global, compania-mamă a UPC.
Economica.net - joi, 07 iun. 2018, 20:55
Cum va finanţa Vodafone preluarea UPC. Grupul britanic a atras 11,5 miliarde de dolari printr-o emisiune de obligaţiuni la New York

Emisiunea de obligaţiuni a fost realizată în şase tranşe, cu o maturitate medie de 14 ani. Grupul britanic va plăti dobânzi cuprinse între 3,75% şi 5,25%, potrivit datelor raportate de Vodafone autorităţii de supraveghere a pieţei de capital din SUA.

Vodafone va prelua operaţiunile din Germania, România, Ungaria şi Cehia ale gigantului american de cablu Liberty Global, controlat de miliardarul John Malone, într-o tranzacţie de 18,4 miliarde de euro, au anunţat cele două corporaţii în luna mai. Componenta cash a tranzacţiei se ridică la 10,6 miliarde de euro.

Printre companiile cumpărate de Vodafone se numără şi UPC România. Tranzacţia ar crea, în România, un operator convergent fix-mobil cu peste 11 milioane de clienţi şi o cifră de afaceri anuală de aproape 900 de milioane de euro.

Tranzacţia aşteaptă avizul Comisiei Europene şi a autorităţilor din cele patru state UE.

Vodafone este singurul mare operator de telecomunicaţii din România care încă nu poate oferi servicii integrate fix-mobil, adică telefonie mobilă şi internet prin fibră optică şi televiziune pentru acasă pe aceeaşi factură. Preluarea UPC va ajuta compania britanică să depăşească acest obstacol pe piaţa din România.

„Entitatea formată în urma achiziţiei va permite clienţilor Vodafone şi UPC România să aibă acces la oferte convergente de servicii mobile, de internet în bandă largă și TV, precum și la servicii dedicate persoanelor juridice”, se arată în anunţul Vodafone România cu privire la tranzacţia dezvăluită în luna mai.

Vodafone s-a retras de pe piaţa americană a telefoniei mobile în 2014, prin vânzarea pachetului de 45% deţinut la Verizon Wireless într-o tranzacţie evaluată la 130 de miliarde de dolari. Compania îşi exprima atunci intenţia de a folosi câştigurile pentru a-şi consolida poziţia pe pieţele din Europa şi Asia – Vodafone deţine una dintre cele mai mari companii telecom din India.

După tranzacţia Verizon au început discuţiile cu Liberty Global: John Malone căuta să se retragă din afacerile de cablu din Europa, considerând că piaţa este prea aglomerată, iar concurenţa prea agresivă. Apropierea dintre cele două companii s-a materializat în 2016, când Vodafone şi Liberty Global au anunţat că îşi vor combina afacerile din Olanda într-un joint venture, cu deţinere 50-50%. VodafoneZiggo, cum a fost denumită cooperarea, a fost un succes, după primele date: compania a reuşit să se poziţioneze mai bine în raport cu concurenţa, oferind servicii convergente la preţuri mai mici, şi a devenit proiectul-pilot al tranzacţiei prin care Vodafone va prelua operaţiunile Liberty Global din statele europene unde ambele companii sunt prezente.

Tranzacţia Vodafone – UPC se va materializa, însă, abia în 2019 (cel mai devreme), iar aşteptarea s-a dovedit prea lungă pentru subsidiara din România a grupului britanic. Vodafone România a anunţat că va lansa servicii convergente fix-mobil printr-un acord care îi conferă acces la reţeaua de fibră a Telekom România, operatorul local al gigantului german Deutsche Telekom. Ambii operatori au subliniat, atunci când au anunţat contractul, că vor continua să concureze direct pe piaţa serviciilor de telecomunicaţii.

Această colaborare dintre Vodafone România şi Telekom România arată de la bun început ca o poveste de succes, având în vedere războiul declaraţiilor dintre companiile-mamă. Pe scurt, giganţii Deutsche Telekom şi Vodafone se acuză reciproc de intenţii monopoliste referitor la piaţa din Germania, cea mai mare din Europa.

Şeful DT, Tim Höttges, a acuzat Vodafone că vrea să creeze un monopol pe piaţa de cablu din Germania; şeful Vodafone, Vittorio Colao, care se va retrage în octombrie de la conducerea companiei, a sugerat că rivalului german i-ar fi frică de concurenţă; la rândul său, CEO-ul Liberty Global, americanul Mike Fries, a arătat cu degetul, chiar în anunţul oficial privind tranzacţia cu Vodafone, spre cota de piaţă semnificativă a Deutsche Telekom din Germania.

Comisia Europeană va ţine cont, probabil, şi de luările de poziţie ale celor trei directori atunci când se va exprima asupra tranzacţiei Vodafone – Liberty Global. Cele două companii estimează că vor primi avizul UE până la jumătatea anului viitor, iar preluarea va fi finalizată în cursul lui 2019.

Te-ar mai putea interesa și
CEO al Hyundai Europe: Gama Hyundai va trebui să cuprindă în 2030 vehicule cu emisii zero în proporție de 65% – 70%
CEO al Hyundai Europe: Gama Hyundai va trebui să cuprindă în 2030 vehicule cu emisii zero în proporție de 65% – ...
Michael Cole, președinte și CEO al Hyundai Europe, consideră că anul viitor circa 20% dintre vehiculele vândute în Europa de marca sa vor fi electrice, iar în 2030 se va ajunge la 65% - 70%....
De la 690 euro pe persoană în Luxemburg la doar 19 în România: cum au evoluat cheltuielile pentru cercetare din ultimii 10 ani în UE
De la 690 euro pe persoană în Luxemburg la doar 19 în România: cum au evoluat cheltuielile pentru cercetare din ultimii ...
În 2021, statele membre ale Uniunii Europene au cheltuit aproximativ 109,25 miliarde de euro pentru cercetare şi dezvoltare ...
Twitter introduce din nou măsurile împotriva dezinformărilor înaintea alegerilor parțiale din Statele Unite
Twitter introduce din nou măsurile împotriva dezinformărilor înaintea alegerilor parțiale din Statele Unite
Corporaţia Twitter a anunţat joi că va reintroduce măsuri de promovare a informaţiilor exacte pe platforma media socială ...
Egiptul economisește energie pentru a-și crește exporturile de gaze naturale către Europa
Egiptul economisește energie pentru a-și crește exporturile de gaze naturale către Europa
Egiptul va restrânge iluminatul stradal, de asemenea pe cel al stadioanelor şi în instituţiile publice, precum şi folosirea ...