Cum va influența vânzările de locuințe ajustarea scoringului de creditare pentru persoane fizice

BNR a trimis o scrisoare către băncile comerciale, prin care solicită ajustarea scoringului pentru persoane fizice până pe 20 decembrie 2020. Scrisoarea recomandă băncilor să reducă coeficientul de acceptare al dividendelor şi veniturilor din chirii în calculul pentru stabilirea scoringului la acordarea unui credit, deoarece pandemia va avea anul viitor un impact negativ asupra profiturilor companiilor şi asupra pieţei imobiliare.
Răzvan Zamfir - mie, 09 dec. 2020, 19:30
Cum va influența vânzările de locuințe ajustarea scoringului de creditare pentru persoane fizice

Întrebarea e cât de mare va fi lovitura pentru creditarea imobiliară, atâta vreme cât agenția imobiliară RE/MAX România susține că aproximativ 70% dintre tranzacțiile realizate de birourile companiei în perioada ulterioară stării de urgență au fost făcute din fonduri proprii ale cumpărătorilor. 

„La fel ca în toate celelalte industrii, și în imobiliare s-au resimțit efectele perioadei de izolare socială. Cu toate că se observă o cumpătare la nivel de achiziții, cumpărătorii aleg, în cele din urmă, spații mai largi și observăm, în principal, o aplecare spre segmentul case individuale. Pe de altă parte, raportat la chirii, se remarcă schimbări în marile orașe, cauzate tot de contextul social, care se vor concretiza, cel mai probabil, în corecții de preț. Totuși, incertitudinea ce caracterizează această perioadă nu ne permite să facem predicții decât pentru perioade scurte, schimbările fiind direct proporționale cu evoluția situației medicale”, a declarat Răzvan Cuc, președintele RE/MAX România.

E evident, însă, că vânzările vor fi diminuate cu procente încă necunoscute, ceea ce se va reflecta și în veniturile agențiilor, ale dezvoltatorilor, dar și în economie, în general.

„Orice factor extern, cum ar fi creditarea, poate influența starea de spirit de pe piața rezidențială. Și e clar că vânzările vor încetini, mai ales că sunt mulți cei care au venituri din dividende sau din chirii. Și eu intenționam să fac un credit anul viitor, ca să-mi schimb casa. Acum, să vedem cât voi mai putea lua”, spune Andreea Comșa, managing director al agenției imobiliare Premier Estate.

Banca centrală recomandă băncilor comerciale să îşi regândească categoriile de venituri considerate eligibile în acordarea unui credit şi chiar o ajustare a coeficienţilor acestora. Mai exact, unele recomandări vizează reducerea coeficienţilor luaţi în calcul în momentul acordării creditului pentru veniturile solicitanților rezultate din dividende sau din chirii.

Procentele diferă de la bancă la bancă, dar media pieţei la ora actuală este de maximum 80% venituri din dividende sau chirii care sunt luate în calcul în momentul stabilirii gradului maxim de îndatorare pe un client. O ajustare a acestora din cauza efectelor pandemiei va însemna că acest procent va coborî la 60% – 70%, în funcţie de decizia băncii. Cum e de așteptat ca veniturile societăţilor comerciale să scadă anul viitor, iar chiriile ar putea scădea și ele, din cauza cererii mai reduse și a diminuării veniturilor, o ajustare a coeficienţilor categoriilor de venituri considerate eligibile va reduce şi mai mult valoarea maximă a împrumutului pe care îl poate contracta o persoană fizică sau juridică.

În plus, e posibil ca limitările cerute de BNR să fie extinse și în zona corporate, așa că finanțările pentru dezvoltarea de proiecte să fie și ele afectate, iar 2020 ar putea rămâne, deocamdată, ultimul an cu un record de livrări de apartamente noi în viitorul apropiat.

Te-ar mai putea interesa și
Liderii G7 se pun de acord asupra unei abordări mai dure faţă de China
Liderii G7 se pun de acord asupra unei abordări mai dure faţă de China
Grupul G7, al celor mai industrializate şapte state, a convenit duminică, în ultima zi a summitului din Cornwall, sudul Angliei, asupra unei abordări mai dure în relaţia cu China, transmite dpa....
Transportul portuar maritim a scăzut cu 3,1% în primul trimestru din 2021
Transportul portuar maritim a scăzut cu 3,1% în primul trimestru din 2021
Transportul portuar maritim a înregistrat în primul trimestru din 2021 o scădere cu 3,1% comparativ cu perioada similară ...
GCS: Toată ţara rămâne în scenariul verde. Cea mai mare incidenţă, în Prahova şi Alba
GCS: Toată ţara rămâne în scenariul verde. Cea mai mare incidenţă, în Prahova şi Alba
Toate judeţele şi municipiul Bucureşti rămân în scenariul verde din punct de vedere al infectărilor cu noul coronavirus, ...
Concurs cu premiu un autoturism pentru cetățenii Moscovei care se vaccinează anti-coronavirus
Concurs cu premiu un autoturism pentru cetățenii Moscovei care se vaccinează anti-coronavirus
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat duminică organizarea unei loterii având drept miză câştigarea unui autoturism ...