Cum văd managerii economia în următoarele două luni

Managerii estimează creşteri moderate în industria prelucrătoare, construcţii şi în sectorul de comerţ şi servicii, în perioada februarie - aprilie 2014, în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural, informează Institutul Naţional de Statistică.
Economica.net - vin, 28 feb. 2014, 08:38
Cum văd managerii economia în următoarele două luni

În cadrul anchetei de conjunctură realizată în luna februarie 2014, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural + 12%).

Pentru unele dintre activităţi, se va înregistra o tendinţă de creştere în ceea ce priveşte estimarea producţiei şi anume: fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (sold conjunctural + 39%), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie şi fabricarea băuturilor (solduri conjuncturale + 35%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural + 5%).

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi, se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare.

Potrivit estimărilor din luna februarie 2014, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural + 11%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural + 7%). Managerii estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural – 1%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o creştere moderată a acestora (sold conjunctural + 6%).

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural + 13%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra, de asemenea, creştere moderată (sold conjunctural + 11%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 0%).

Totodată, managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural + 26%).

Conform estimărilor din luna februarie 2014, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural + 6%). În sectorul de servicii, se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural – 3%) şi a preţurilor (sold conjunctural 0%).

INS precizează că soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

Te-ar mai putea interesa și
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare frauduloase. Totodată, accesarea laptopurilor, a......
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea ...
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...