1EUR = 4.8359 RON | Bucureşti 33 º

Companii

Cum văd managerii economia României în ultimele luni ale anului

Industria şi comerţul cu amănuntul vor cunoaşte o tendinţă de relativă stabilitate în următoarea perioadă, cererea de servicii va înregistra o creştere moderată, în timp ce în sectorul construcţiilor se va semnala o scădere a activităţii, conform opiniilor exprimate de managerii societăţilor comerciale, chestionaţi de către Institutul Naţional de Statistică /INS/ în privinţa tendinţelor în evoluţia activităţii economice în perioada octombrie - decembrie 2015.

28 oct, 2015 | Agerpres

Conform rezultatelor cercetării, publicate miercuri de INS, în industria prelucrătoare se anticipează o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii. Astfel, în cadrul anchetei de conjunctură din luna octombrie 2015, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +5%).

În ceea ce priveşte activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, se va înregistra tendinţă de creştere (sold conjunctural +28%), în timp ce pentru fabricarea băuturilor tendinţa va fi de scădere (sold conjunctural -39%), scrie Agerpres.

Potrivit INS, pentru preţurile produselor industriale, se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%). Referitor la numărul de salariaţi, se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucrătoare.

În sectorul construcţiilor, activitatea va înregistra, pentru următoarele trei luni, o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -22%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -23%). Potrivit estimărilor din luna octombrie 2015, managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -11%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural -1%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural 0%). Totodată, angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%), iar volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra scădere moderată (sold conjunctural -15%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează relativă stabilitate a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +3%).

În ceea ce priveşte sectorul serviciilor, cererea (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%). Conform estimărilor din luna octombrie 2015, în sectorul de servicii se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +2%).

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO