Cum văd managerii economia României în următoarele două luni

Industria prelucrătoare şi sectorul de servicii vor cunoaşte o tendinţă de relativă stabilitate în următoarea perioadă, în timp ce în sectorul construcţiilor şi al comerţului cu amănuntul se va semnala o scădere a activităţii, conform opiniilor exprimate de managerii societăţilor comerciale, chestionaţi de Institutul Naţional de Statistică /INS/ în privinţa tendinţelor în evoluţia activităţii economice în perioada ianuarie - martie 2016.
Economica.net - joi, 28 ian. 2016, 08:09
Cum văd managerii economia României în următoarele două luni

Conform rezultatelor cercetării, publicate joi de INS, în cadrul anchetei de conjunctură din luna ianuarie 2016, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +1%). Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului se va înregistra o tendinţă de creştere accentuată (sold conjunctural +57%), în timp ce pentru fabricarea tutunului tendinţa va fi de scădere (sold conjunctural -40%).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -3%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -3% pe total industrie prelucrătoare.

Potrivit estimărilor din luna ianuarie 2016, în activitatea de construcţii se va înregistra în perioada menţionată o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -24%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -21%). Managerii estimează o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -15%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează scădere moderată a acestora (sold conjunctural -6%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -11%). Angajatorii prognozează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o scădere moderată (sold conjunctural -15%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează scăderea preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural -16%).

Conform estimărilor din luna ianuarie 2016, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%). În sectorul de servicii se prognozează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%).

În opina managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural -3%).

Te-ar mai putea interesa și
Prigojin susține că peste 5.000 de infractori ruși au fost grațiați după ce au luptat în Ucraina în trupele Wagner
Prigojin susține că peste 5.000 de infractori ruși au fost grațiați după ce au luptat în Ucraina în trupele Wagner
Peste 5.000 de infractori au fost graţiaţi după ce şi-au încheiat contractele în baza cărora au luptat în cadrul grupării ruse de mercenari Wagner împotriva Ucrainei, a anunţat sâmbătă......
Mihai Tudose: Pensiile militare nu sunt pensii speciale. Nu l-am văzut pe Cioloș să refuze pensia de comisar european
Mihai Tudose: Pensiile militare nu sunt pensii speciale. Nu l-am văzut pe Cioloș să refuze pensia de comisar european
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat ă, pe lângă Nicolae Ciucă, despre care a afirmat că are o pensie de 18.000 ...
Ciolacu: Fitch a îmbunătățit perspectiva de țară a României. După trei ani am reușit să stabilizăm țara. Asta e diferența între actuala coaliție și niște gnomi guralivi de dreapta
Ciolacu: Fitch a îmbunătățit perspectiva de țară a României. După trei ani am reușit să stabilizăm țara. Asta ...
Agenţia de rating Fitch a îmbunătăţit perspectiva de ţară a României şi a reconfirmat ratingul, iar asta înseamnă ...
Ucraina anunță că a reușit să stabilizeze situația în zona orașului Bahmut
Ucraina anunță că a reușit să stabilizeze situația în zona orașului Bahmut
Şeful Statului Major al Armatei ucrainene, Valeri Zalujni, a afirmat că trupele sale au reuşit să stabilizeze situaţia ...