Cum văd managerii economia României până la sfârşitul anului – sondaj INS

Managerii societăţilor comerciale estimează o tendinţă de creştere moderată a activităţii în industria prelucrătoare în ultimul trimestru al anului 2014, o stabilitate relativă în sectorul de comerţ cu amănuntul şi servicii şi o scădere în construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică /INS/, pe baza anchetelor de conjunctură.
Economica.net - mar, 28 oct. 2014, 08:26
Cum văd managerii economia României până la sfârşitul anului - sondaj INS

În cadrul anchetei de conjunctură din luna octombrie 2014, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei, precizează INS. Estimările arată că se va înregistra otendinţă de creştere în sectoare precum fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, în timp ce pentru fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului se estimează o scădere accentuată a producţiei, scrie Agerpres.

Pentru preţurile produselor industriale şi numărul de salariaţi, managerii din industrie prognozează o relativă stabilitate în următoarele trei luni.

În activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o scădere a volumului producţiei. Managerii estimează, de asemenea, scăderea numărului de salariaţi şi a stocului de contracte şi comenzi. În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o stabilitate relativă a acestora.

În sectorul comerţului cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de stabilitate a activităţii economice şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale. Angajatorii prognozează, totodată, creşterea moderată a numărului de salariaţi şi o stabilitate a preţurilor de vânzare cu amănuntul.

Conform estimărilor din luna octombrie 2014, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o stabilitate în ultimul trimestru din 2014. De asemenea, în sectorul de servicii, se estimează o stabilitate a numărului de salariaţi şi a preţurilor de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Grâul şi lactatele continuă să împingă în sus preţurile mondiale la alimente
Grâul şi lactatele continuă să împingă în sus preţurile mondiale la alimente
 Indicele global al preţurilor produselor alimentare şi-a continuat creşterea în luna noiembrie, pentru a patra lună ...
E.On folosește mai nou un robot pentru a rezolva cererile de racordare la rețeaua electrică
E.On folosește mai nou un robot pentru a rezolva cererile de racordare la rețeaua electrică
E.On România anunță că operatorul rețelei de distribuție din grup, Delgaz Grid, a implementat un robot, Imobot, pentru ...
România a avut şi în 2019 cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE, 34,9%
România a avut şi în 2019 cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE, 34,9%
Deficitul global de încasare a TVA în statele membre ale UE a scăzut cu aproximativ şapte miliarde euro în 2019 comparativ ...