Cum văd managerii români economia în următoarele trei luni – sondaj INS

Managerii din România estimează o relativă stabilitate a activităţilor din construcţii, în comerţul cu amănuntul şi în servicii, însă şi o creştere accentuată în acest ultim sector, conform anchetei de conjunctură realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS).
AGERPRES - mar, 28 feb. 2023, 11:02
Cum văd managerii români economia în următoarele trei luni - sondaj INS

În industria prelucrătoare, respondenţii preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +8%), în timp ce numărul de salariaţi va rămâne stabil, cu un sold conjunctural de 0%, pe total industrie, scrie Agerpres.

De asemenea, în acelaşi domeniu, la capitolul preţurilor la produsele industriale se prognozează o creştere, în următoarele trei luni (sold conjunctural +27%).

Rezultatele anchetei de conjunctură INS relevă faptul că, pe segmentul construcţiilor se va înregistra o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +3%), în următoarele trei luni ale anului. În acelaşi timp, managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi, cu sold conjunctural de minus 2%, iar în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +38%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii din România au estimat, pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -5%), în timp ce pe volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale se va consemna un salt, pe un sold conjunctural de plus 16%.

Totodată, angajatorii prognozează un număr stabil de salariaţi (sold conjunctural +3%), precum şi creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +41%).

La servicii, estimările din luna februarie 2023, evidenţiază cerere de servicii (cifra de afaceri) în relativă stabilitate, pentru următoarele trei luni (sold conjunctural +4%), la fel şi la numărul de salariaţi (sold conjunctural +1%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +19%), notează INS.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet de legi care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea......
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze ...
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...