Cum vede Alin Burcea turismul românesc la 30 de ani de la înfiinţarea Paralela 45, care ar putea fuziona cu o agenție de incoming

Înființată în aprilie 1990 și deschisă oficial în iunie 1990, agenția de turism Paralela 45, deținută de antreprenorul Alin Burcea, a ajuns la 30 de ani vechime pe piața românească și afaceri de peste 60 de milioane de euro. Dar, Burcea nu vede vremuri prea bune pentru turismul românesc, care se bazează prea mult pe vouchere și amână la nesfârșit reglementarea sprijinului de stat pentru agențiile care aduc cetățeni străini în țară și rezolvarea problemelor cu infrastructura și condițiile generale din turism.
Economica.net - lun, 13 ian. 2020, 09:29
Cum vede Alin Burcea turismul românesc la 30 de ani de la înfiinţarea Paralela 45, care ar putea fuziona cu o agenție de incoming

„Am început cu turism intern, oamenii făceau coadă la agenție pentru bilete pe Litoral, de la care am trecut la incoming, Turcia, Egipt, China și Grecia inițial. Sunt doar 50 din 2.500 de agenții care fac incoming, în rest facem un soi de import. Ducem turiștii români și banii lor în străinătate, în loc să aducem străini aici. Avem un brand slab de țară, dar sperăm să fuzionăm cu o companie specializată în incoming”, explică Alin Burcea.

Burcea deține și hotelul Stil cu 30 de camere, scos la vânzare de omul de afaceri.

Antreprenorul e nemulțumit și de faptul că Ministerul Turismului s-a transformat din nou într-un departament în Ministerul Economiei, dar și de faptul că puțini dintre investitorii români în turism văd lucrurile pe scară largă și au viziune pe termen lung. 

„Nici măcar nu a încăput numele turism în denumirea ministerului, ce să mai zic. Iar o parte dintre investitorii români se gândesc cât de repede își pot schimba Range Roverul și mai puțin la viitor. Ei ignoră faptul că voucherele din bani publici, care au dat avânt turismului local, nu vor exista pentru totdeauna și trebuie să se pregătească pentru viitor. Când am propus un program de suport pentru construcția de piscine la hoteluri, mulți investitori m-au criticat. Le micșora profitul, nu mai puteau să-și înlocuiască mașina…”, susține Burcea.

Acesta și-a prognozat o creştere mai degrabă pragmatică pentru acest an, dar agenția va investi în mutarea din sediul actual din Bulevardul Dacia în două locații. Pe Bulevardul Elisabeta și pe strada Grivița, unde a cumpărat două clădiri, una nouă, în Grivița, iar cealaltă acum circa 15 ani pe bulevardul Elisabeta, aflată acum în modernizare. De altfel, acolo funcționează în prezent una dintre cele 50 de agenții ale Paralela 45.

Agenția a investit 1,3 milioane de euro în Grivița, iar cel din bulevardul Elisabeta a fost cumpărat de la stat cu circa 200.000 de euro. Acesta spune că, în sfârșit, după 30 de ani va avea sedii noi, moderne sau modernizate. În ceea ce privește sălile de evenimente, acestea vor avea și spații de cazare.

„Vom lua terenul într-o lună și jumătate, iar planurile și autorizațiile vor dura probabil restul anului. Vor avea un etaj sau două, dar și camere de cazare, nu toată lumea-și permite să închirieze apartamente”, spune Alin Burcea.

Sălile vor fi amplasate în apropierea proiectului Club Lac Snagov și vor necesita închirierea sau achiziția unui alt teren pe care se va amenaja o parcare.  Construcţia Club Lac Snagov a început în anul 2007, însă din cauza crizei economice a intrat în conservare în perioada 2009-2013.

De asemenea, proprietarul Paralela 45 vrea să cumpere 3.000 mp de teren la Snagov, pe care va construi săli de evenimente, lângă proiectul rezidențial Club Lac Snagov, dezvoltat tot de Burcea, în care 21 dintre apartamente au fost vândute, iar restul de circa 60 se închiriază.

Destinațiile anului 2020

Potrivit lui Burcea, Egiptul va ajune în acest an la 100.000 de turiști români, dintre care 20.000 va duce Paralela 45. De asemenea, Tunisia devine o destinație interesantă pentru turișii români, ca și Spania sau Sri Lanka sau Cuba, dar și zona Cappadocia,unde anul trecut am avut 15 grupuri.

Mai avem circuite în Japonia, la sub 3.000 de euro, dar și SUA sau Canada, de când au fost eliminate vizele.

„Și Rusia a devenit atrăgătoare pentru români. Țara e fascinantă, are multe lucruri de oferit, ca și India, Iordania sau Israel. Noi avem o imagine ușor deformată despre lumea arabă. Petra, de exemplu, rămâne o minune”, spune Burcea.

Vânzările online ale Paralela 45 aduc circa 5 milioane de euro pe an, aproximativ 7% din vânzările companiei. Paralela 45 a ajuns la circa 600 de zboruri charter anuale și peste 160 de circuite turistice.

Te-ar mai putea interesa și
ASF interzice investiţiile fondurilor de pe Pilonul 2 în fonduri private equity. Decizia nu serveşte interesului economiei, susţin asociaţiile din mediul privat
ASF interzice investiţiile fondurilor de pe Pilonul 2 în fonduri private equity. Decizia nu serveşte interesului economiei, ...
Interzicerea investiţiilor fondurilor de pensii private obligatorii (Pilon II) în fonduri private de capital (private equity) este o decizie care nu serveşte interesului economiei româneşti,......
Pod Grădiștea: Lucrările pentru modernizarea liniei de cale ferată Vidra – Comana, realizate în proporție de 27%
Pod Grădiștea: Lucrările pentru modernizarea liniei de cale ferată Vidra – Comana, realizate în proporție de 27%
CFR Infrastructură a anunțat marți că lucrările pentru modernizarea liniei Vidra - Comana, inclusiv reconstrucția Podului ...
Rusia vrea să stabilească o legătură feroviară între Rostov şi regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk
Rusia vrea să stabilească o legătură feroviară între Rostov şi regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk
Rusia vrea să stabilească o legătură feroviară între regiunea sa sudică Rostov şi regiunile Doneţk şi Lugansk din ...
Huawei lansează noul smartphone pliabil Mate Xs 2. Cât costă și specificații
Huawei lansează noul smartphone pliabil Mate Xs 2. Cât costă și specificații
Huawei Consumer Business Group a anunțat la final de iunie lansarea smartphone-ului pliabil vârf de gamă HUAWEI Mate Xs ...