Cum văd avocații viitorul pieței imobiliare, perturbată de pandemia de COVID-19

Pandemia Covid-19 nu a făcut decât să accentueze și să grăbească anumite scenarii și evoluții care se manifestau la nivelul pieței imobiliare. Unele dintre efectele severe ale pandemiei asupra pieței imobiliare se vor resimți abia începând cu anul 2021. Avocatul Daniel Moreanu crede că schimbările de pe piața imobiliară vor fi influențate inclusiv de durata pandemiei, nu doar de efectele ei.
Economica.net - lun, 07 sept. 2020, 18:33
Cum văd avocații viitorul pieței imobiliare, perturbată de pandemia de COVID-19

Potrivit acestuia, potențialul impact al pandemiei de Covid-19 poate fi împărțit în două categorii: anticiparea unei crize substanțiale și un impact major ce se va manifesta în scurt timp și speranța că un asemenea impact nu va exista sau va fi insignifiant și ne vom putea întoarce la status quo-ul dinainte.

„Piața de real estate cunoaște o decuplare de minimum 12-18 luni față de restul economiei, iar impactul asupra acestui domeniu economic se va observam, mai ales, începând cu al doilea semestru al anului 2021. Spre deosebire de bula imobiliară din anii 2007-2008, în care toate domeniile pieței imobiliare au fost afectate în mod aproximativ egal, criza sanitară actuală va genera un impact diferențiat. Astfel, piața clădirilor de birouri și cea comercială vor fi cele mai afectate, în timp ce impactul asupra pieței imobiliare rezidențiale și logistice va fi redus sau chiar inexistent în privința celei din urmă”, explică avocatul Daniel Moreanu.

Acesta crede că în ceea ce privește piața clădirilor de birouri a apărut deja sistarea sau amânarea unor proiecte în curs sau inițiative de transformare a acestora în proiecte rezidențiale sau mixed-use.

„Contrar unor opinii exprimate, conside că această criză sanitară nu va aduce cu sine închirierea de către companii a unor suprafețe mai mari în vederea asigurării distanțării fizice a angajaților și, de asemenea, că o tranzacție semnificativă recentă nu reprezintă un indicator real al revenirii acestei piețe”, continuă Moreanu.

De altfel, conform unor analize efectuate de cei mai mari proprietari de clădiri de birouri la nivel global, aproximativ 45% dintre angajați nu se vor mai întoarce la birou în același program de 5 zile/săptămână, iar birourile flexibile și spațiile de co-working vor înlocui birourile individuale dedicate, iar clădirile vor trebui să adopte măsuri suplimentare pentru asigurarea securității sanitare a angajaților, ceea ce va presupune investiții suplimentare.

Piața rezidențială

În ceea ce privește piața rezidențială, creșterea recentă până la 140.000 euro a limitei creditului garantat de stat în cadrul programului „Noua casă” ar trebui să conducă la o sporire a suprafețelor locuințelor. Incertitudinea viitorului va determina însă oamenii să fie mai reticenți în a contracta împrumuturi imobiliare pe termen lung.

„Aceștia vor avea nevoie în continuare să locuiască într-un spațiu care să fie eventual utilizat și drept birou, cel puțin o parte din săptămână, iar transferarea observată în ultima perioadă în ceea ce privește relocarea din apartamente către casele situate în afara zonelor metropolitane, se va păstra cel puțin pe termen mediu într-o zonă marginală, determinată de lipsa unei infrastructuri robuste, precum și de dezavantajele asociate locuirii în afara zonei urbane. Conceptul „orașului de 15 minute” va trebui să fie luat în considerare în cadrul planificării urbanistice pe termen mediu și lung”, susține Daniel Moreanu.

Piața imobiliară comercială clasică va cunoaște o transformare în condițiile în care comerțul online a înregistrat o dezvoltare accelerată generată de pandemia Covid-19. Riscul sanitar asociat deplasării într-un centru comercial clasic va stimula utilizarea platformelor comerciale online în detrimentul centrelor comerciale fizice.

În ceea ce privește piața spațiilor logistice, cred că aceasta va fi cel mai puțin afectată de criza sanitară, întrucat dezvoltarea comerțului online va trebui susținută de spații moderne, situate în cât mai multe centre urbane de pe teritoriul țării. Decalajul sever care există față de alte state din zona CEE implică un potențial semnificativ de creștere al acestei piețe pe termen mediu și lung.

„În concluzie, apreciez că pandemia nu a făcut în esență decât să accentueze și să grăbească anumite procese și tendințe care se manifestau oricum la nivelul pieței de real estate. Efectele vor fi accentuate însă de evoluția crizei sanitare, iar cele trei scenarii posibile: pandemie pe termen scurt, pe termen mediu sau o evoluție de lungă durată în etape succesive de acalmie și accenture a numărului persoanelor infectate, urmează să genereze la nivelul pieței imobiliare, transformări accentuate sau mai puțin pronunțate ale consecințelor anticipate mai sus”, conchide Daniel Moreanu.

Daniel Moreanu este doctor în drept şi avocat reprezentând pe parcursul carierei companii internaţionale şi româneşti de top. În prezent, acesta coordonează activitatea Moreanu Law.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
UE, SUA, Marea Britanie și Canada au anunțat simultan impunerea de noi sancțiuni împotriva Belarusului
UE, SUA, Marea Britanie și Canada au anunțat simultan impunerea de noi sancțiuni împotriva Belarusului
Uniunea Europeană, SUA, Regatul Unit şi Canada au anunţat joi noi sancţiuni economice contra Belarusului, acuzat de ''încălcări ...
Consiliul Local al Sectorului 3 a votat în favoare începerii procedurii de insolvență a companiei AS3 – Administrare Străzi S3 S.R.L.
Consiliul Local al Sectorului 3 a votat în favoare începerii procedurii de insolvență a companiei AS3 – Administrare ...
Consiliul Local al Sectorului 3, în calitate de asociat majoritar, a aprobat, în şedinţa de joi, formularea cererii de ...
O singură ofertă pentru amplasarea de cazane mobile de închiriat pentru producția de energie termică la fostul CET Titan. Vine de la un om de afaceri basarabean
O singură ofertă pentru amplasarea de cazane mobile de închiriat pentru producția de energie termică la fostul CET Titan. ...
Termoenergetica a primit o singură ofertă la licitația lansată în octombrie pentru închirierea și amplasarea unor ...