Cum vrea Barack Obama să evite intrarea SUA în default

Barack Obama şi-a manifestat sâmbătă ostilitatea faţă de ideea amânării cu doar câteva săptămâni a termenului privind creşterea plafonului datoriei americane, un punct crucial al negocierilor cu republicanii, în a 12-a zi a crizei bugetare
Economica.net - sâm, 12 oct. 2013, 17:09
Cum vrea Barack Obama să evite intrarea SUA în default

În alocuţiunea săptămânală, preşedintele Statelor Unite a avertizat că „nu ar fi inteligent, aşa cum au propus unii, să se amâne cu două luni (problema) plafonului datoriei şi să se rişte primul default internaţional în mijlocul sezonului cumpărăturilor de Crăciun”.

„Pagubele aduse reputaţiei de debitor fără pată a Statelor Unite nu vor provoca doar o prăbuşire a pieţelor. (Ci) va fi mai scump să împrumute pentru toţi americanii”, a subliniat preşedintele american, angajat de la începutul lui octombrie într-o confruntare cu adeversarii săi politici pe tema bugetului federal.

În lipsa unui vot asupra cheltuielilor şi veniturilor în Congres, Statele Unite sunt afectate de la 1 octombrie de un blocaj administrativ. Sute de mii de funcţionari au primit ordinul de a se duce acasă, provocând o cascadă de consecinţe în toată ţara.

Această criză este dublată de altă criză, şi anume necesitatea creşterii plafonului legal al datoriei, tot o prerogativă a puterii legislative. După 17 octombrie, prima economie mondială riscă o incapacitate de plată, cu repercusiuni la nivel mondial, a avertizat administraţia.

Republicanii, majoritari în Camera Reprezentanţilor, au început să negocieze cu Obama, de joi seara, cu ambiţia declarată de a amâna termenul problemei plafonului datoriei, care a provocat deja alarmă pe pieţe.

Însă propunerea republicană menţionează doar o creştere limitată, pentru o perioadă de şase săptămâni, oferindu-şi astfel spaţiu să negocieze subiecte la care ţin conservatorii, şi anume programe sociale.

Casa Albă a sugerat joi şi vineri că Obama va promulga o asemenea iniţiativă, însă declaraţiile preşedintelui de sâmbătă păreau să marcheze o înăsprire a poziţiei.

Preşedintele, care a declarat în ultimele săptămâni că nu va negocia cu conservatorii asupra creşterii plafonului datoriei şi nici asupra bugetului, şi-a înăsprit poziţia sâmbătă calificând consecinţele unui eventual default drept un „nou impozit, un impozit republican de default, asupra tuturor familiilor şi întreprinderilor americane”.

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 miliarde de dolari (Video)
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 ...
Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că volumul total al schimburilor comerciale româno-turce a ajuns la 10 miliarde de dolari, în doi ani consecutivi, şi că......
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenţia de presă americană Associated Press (AP) a anunţat marţi că transmisiunea sa video în direct din Gaza a fost ...
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a anunţat marţi că a început în apropiere de granița cu Ucraina exerciţii militare privind utilizarea ...
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler Industries Yield, care a finalizat anul trecut o investiție de zece milioane de euro în extinderea fabricii de ...