„Cumpără Romgaz” la Bursă, recomandă Erste. Scumpirea gazelor este un avantaj pentru companie

Liberalizarea pieţei interne a gazelor naturale este principalul argument, pentru care analiştii de la Erste Group Research recomandă achiziţia de acţiuni Romgaz (SNG), în ciuda scăderii producţiei şi a creşterii taxării, potrivit raportului obţinut de ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - joi, 06 feb. 2014, 12:36
„Cumpără Romgaz” la Bursă, recomandă Erste. Scumpirea gazelor este un avantaj pentru companie

Analiştii de la Erste Group Research  au stabilit un preţ ţintă de 49,5 lei/actiune Romgaz (SNG), cu peste 49% peste  preţul actual de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Alături de acţiunile OMV, cele ale Romgaz (SNG) beneficiază de una dintre cele mai generoase  estimări de potenţial de creştere, dintre companiile analizate de Erste.
Ca atare, a fost emisă şi recomandarera “BUY” (cumpără).

Potrivit acordului cu FMI, Guvernul României va lăsa preţul gazelor naturale să crească gradual în următorii patru ani, până la 119 Mwh în 2018, de la 62,4 lei/MWh.

„Credem că România va respecta înţelegerea cu FMI, având în vedere că reputaţia şi poziţia financiară a ţării depind de acest acord”, consideră analiştii austrieci.

Scumpirea gazelor ar urma să compenseze cheltuielile cu taxele în creştere şi respectiv cu investiţiile menite să reducă ritmul de scădere a producţiei, pricinuite de maturizarea zăcămintelor de gaze.

„Credem că  Romgaz (SNG) va reuşi să încetinească ritmul de scădere a producţiei la 1%, în următorii 10 ani”, menţionează raportul Erste.

Analiştii de la Erste se aşteaptă la o dublare a profitului operaţional (EBITDA), până la 3,9 miliarde de lei în 2017, de la 1,85 miliarde de lei în 2012.

Profitul pe 2013 după plata intereselor minoritare a fost estimat la 997 milioane lei, cu 11% sub cel din anul precedent.

Profitul Romgaz (SNG) ar urma să crească până la 1,54 miliarde de lei în 2014.

Estimarea Erste pentru randamentul dividendelor Romgaz (SNG) este de 9%, pe locul 15 în Europa Centrală şi de Est.

Transgaz (TGN) este pe locul 3 (cu 14,8%), iar pentru Albalact (ALBZ) a fost estimat un randament al dividendelor de 10,1%.

Vezi şi Spre ce preţuri ţintesc cele mai căutate acţiuni dela Bursă

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze, nici sugestii pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Analiştii fac estimări de preţ ţintă pentru următoarele 12 luni, cercetând activele companiei şi comparându-le cu performanţele altor companii similare.

Estimările de preţ ţintă nu sunt decât repere, şi nu sugestii, chiar dacă sunt denumite recomandări. Sunt, de obicei, modificate mai devreme de 12 luni, pentru că intervin schimbări relevante în evoluţia performanţelor companiei.

Nici autorii estimărilor şi nici ECONOMICA.NET nu-şi asumă răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, luate de investitori, în funcţie de profilul de risc al investitorului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Datoria guvernamentală la nivelul Uniunii Europene a scăzut în trimestrul doi până la 90,9% din PIB
Datoria guvernamentală la nivelul Uniunii Europene a scăzut în trimestrul doi până la 90,9% din PIB
Datoria guvernamentală în zona euro s-a situat la 98,3% din PIB, la finalul trimestrului doi din 2021, în scădere faţă ...
Peste 128.000 de persoane s-au vaccinat anti-COVID-19 în ultimele 24 de ore în România
Peste 128.000 de persoane s-au vaccinat anti-COVID-19 în ultimele 24 de ore în România
Record la vaccinare. Un număr de 128.014 doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate ...
Arafat: Guvernul a aprobat modificarea HG-ului privind starea de alertă. Sunt interzise evenimentele private, nunțile, botezurile, concertele și spectacolele
Arafat: Guvernul a aprobat modificarea HG-ului privind starea de alertă. Sunt interzise evenimentele private, nunțile, ...
Guvernul a aprobat modificarea hotărârii privind prelungirea stării de alertă stabilind măsuri suplimentare de control ...