Cupru Min: Bayfront va finanţa preluarea cu participarea unor investitori din Canada, SUA şi Europa

Bayfront Capital Partners din Canada, acţionarul unic al firmei Roman Copper, va susţine preluarea acţiunilor deţinute de stat la Cupru Min Abrud şi plata datoriilor acestora cu participarea unor investitori din Canada, Europa şi SUA, potrivit MECMA.
Economica.net - mie, 28 mart. 2012, 10:29
Cupru Min: Bayfront va finanţa preluarea cu participarea unor investitori din Canada, SUA şi Europa

„Din documentele prezentate rezultă că Bayfront Capital Partnees va susţine Roman Copper în vederea finanţării achiziţiei de acţiuni la Cupru Min şi a datoriilor cu participarea investitorilor din Canada, Europa şi SUA”, a comunicat Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), la solicitarea MEDIAFAX.

Ministerul nu a precizat la ce investitori se referă.

Roman Copper a câştigat luni licitaţia pentru preluarea Cupru Min Abrud la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro. Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.

Cupru Min avea la finele anului 2010 datorii totale de 71,5 milioane de lei (16,5 milioane euro).

Şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi privatizării în Industrie (OPSPI), Florin Vlădan, a declarat marţi că Roman Copper nu are nicio obligaţie de investiţii şi de continuare a activităţii la Cupru Min, dar, dacă va dori să extragă cupru, atunci va trebui să investească aproximativ 90 milioane de euro pentru a decoperta mari suprafeţe de teren.

„Firma Roman Copper a fost înfiinţată în noiembrie 2011, special pentru a participa la pivatizarea Cupru Min. Nu ştim cine se află în spatele acestei firme, pentru că nu suntem serviciu de informaţii, dar dacă era ceva suspect am fi fost informaţi. Nu vine nimeni sa îşi bată joc de banii săi”, a adăugat Vlădan, după ce a fost întrebat de presă dacă OPSPI s-a interesat înainte de vînzarea Cupru Min în privinţa potenţialilor cumpărători.

Roman Copper a fost înfiinţată special pentru a participa la privatizarea Cupru Min. Firma este controlată integral de Bayfront Capital Partners.

Bayfront Capital Partners este o companie canadiană cu activităţi de investment banking, care oferă servicii de consultanţă pentru finanţare corporatistă, restructurare financiară şi în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor.

Compania se concentrează pe servicii de consultanţă destinate companiilor private sau cu capitalizare mică, aflate în primele etape de dezvoltare, din sectoarele minier, energie, agricultură, tehnologie şi biotehnologie.

În 2011, Bayfront s-a implicat în operaţiuni financiare precum plasamente private şi restructurări de datorii, pornind de la 650.000 de dolari şi până la 32 de milioane de dolari.

În comunicatul MECMA se mai arată să Bayfront Capital Partners a efectuat tranzacţii legate de exploatări miniere în state precum Canada, SUA, Columbia, Peru, Mexic, Tanzania, Ghana, Italia, Australia, Marea Britanie, China, Kazahstan, Rusia şi Ucraina.

În 2011, Bayfront s-a implicat în operaţiuni financiare precum plasamente private şi restructurări de datorii, pornind de la 650.000 de dolari şi până la 32 de milioane de dolari, potrivit datelor disponibile pe site-ul firmei.

Şeful oficiului Participaţiilor Statului şi privatizării în Industrie (OPSPI), Florin Vlădan, a declarat marţi că Roman Copper nu are nicio obligaţie de investiţii şi de continuare a activităţii la Cupru Min, dar, dacă va dori să extragă cupru, atunci va trebui să investească 92 milioane de euro pentru a decoperta mari suprafeţe de teren.

Vlădan a adăugat, tot marţi, că Roman Copper are o scrisoare de garanţie bancară acceptată de EximBank, iar semnarea contractului de preluare a Cupru Min va fi semnat în termen de zece zile.

Statul a încercat de mai multe ori să vândă Cupru Min, prima oară în 2008. Anul trecut, Ministerul Economiei a scos din nou la licitaţie compania, cu intenţia de a vinde integral acţiunile pe care le deţine, dar a amânat procedura pentru 26 martie 2012.

Privatizarea Cupru Min a fost aprobată de Guvern încă din 2006 şi a fost asumată de Executiv în scrisoarea de intenţie aferentă aranjamentului stand-by de tip preventiv cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Potrivit acordului cu FMI, termenul pentru vânzarea Cupru Min a fost stabilit pentru sfârşitul lunii aprilie.

Te-ar mai putea interesa și
Twitter introduce din nou măsurile împotriva dezinformărilor înaintea alegerilor parțiale din Statele Unite
Twitter introduce din nou măsurile împotriva dezinformărilor înaintea alegerilor parțiale din Statele Unite
Corporaţia Twitter a anunţat joi că va reintroduce măsuri de promovare a informaţiilor exacte pe platforma media socială cu acelaşi nume, transmite Reuters, relatează Agerpres....
Egiptul economisește energie pentru a-și crește exporturile de gaze naturale către Europa
Egiptul economisește energie pentru a-și crește exporturile de gaze naturale către Europa
Egiptul va restrânge iluminatul stradal, de asemenea pe cel al stadioanelor şi în instituţiile publice, precum şi folosirea ...
Apa caldă va fi oprită în tot municipiul Constanța în perioada 16 – 31 august
Apa caldă va fi oprită în tot municipiul Constanța în perioada 16 – 31 august
Furnizarea apei calde va fi întreruptă în perioada 16 - 31 august în municipiul Constanţa pentru lucrări la reţeaua ...
26 de state au promis la Copenhaga că vor acorda ajutoare militare Ucrainei în valoare de peste 1,5 miliarde de euro
26 de state au promis la Copenhaga că vor acorda ajutoare militare Ucrainei în valoare de peste 1,5 miliarde de euro
Reprezentanţii unui număr de 26 de ţări, reuniţi joi la Copenhaga, au promis un sprijin de peste 1,5 miliarde de euro ...