Cupru Min vrea să-şi dubleze producţia până în 2018

Investiţiile prognozate pentru anul 2015 sunt de 21,7 milioane de lei, cele mai importante fiind pentru eliminarea problemelor de mediu, dar şi pentru reducerea costurilor de producţie, a spus directorul general al societăţii Cupru Min, Nicolae Turdean, într-o întâlnire cu presa. Printre proiectele vizate este şi o nouă linie de celule de flotaţie, care, conform oficialilor citaţi de MEDIAFAX, va dubla producţia companiei, până în 2018.
Economica.net - mar, 14 iul. 2015, 07:22
Cupru Min vrea să-şi dubleze producţia până în 2018

„Vrem să construim o staţie de neutralizare a apelor acide şi recuperare a cuprului, proiect de 18 milioane euro, din care am aplicat pentru suma de 15 milioane euro. O altă investiţie presupune dezvoltarea unei linii noi de celule flotaţie, care, atunci când va fi finalizată, va dubla producţia companiei. Această investiţie este de 4,8 milioane euro, tot din fonduri europene, ceea ce ar mări concentraţia de cupru din concentratul produs de companie la 25-26%, de la 21% în prezent”, a precizat directorul general al Cuprumin.

Producţia Cuprumin se ridică la 3.000-3.400 tone de concentrat de cupru pe lună. O majorare considerabilă a producţiei ar permite companiei de stat să încheie contracte directe cu procesatori din ţările vecine.

‘Acum, mă pregătesc, în primul rând, să elimin problemele de mediu. Avem trei proiecte de investiţii importante. Pe primul loc este cel care vizează construcţia staţiei de neutralizare a apelor acide şi de recuperare a metalelor, o investiţie de 18 milioane euro, pentru care avem propus un proiect pe fonduri europene de 15 milioane de euro. Pentru valorificarea superioară a zăcământului de cupru am solicitat o finanţare din fonduri europene de 4,8 milioane euro pentru o linie de celule de flotaţie cu o tehnologie avansată’, explică Nicolae Turdean.

„Am purtat discuţii cu procesatori din Serbia şi Bulgaria, cărora am vrut să le vindem cupru, dar aceştia au nevoie de cantităţi mari. Valorificarea producţiei este o problemă serioasă cu care ne confruntăm. Profitul putea fi mult mai mare dacă am valorifica metalul şi nu concentratul de cupru”, a spus Turdean.

‘Cheltuielile cu munca vie reprezintă 20% din bugetul societăţii. Este cea mai scăzută cheltuială din toată ramura minieră. Avem peste 530 de salariaţi. Există, însă, probleme cu forţa de muncă bine calificată. Nu avem şcoli profesionale, iar tinerii au plecat din zona aceasta. Chiar dacă reporneşte în forţă activitatea minieră, nu vom avea forţă de muncă specializată. Acum, de exemplu, am şapte ingineri minieri, ar mai trebui încă vreo doi. Media de vârstă la Cupru Min este de 52 de ani, în condiţiile în care pe grupa specială se iese la pensie la 55 de ani’, a precizat Nicolae Turdean.

Societatea oferă locuri de muncă şi angajaţilor altor 90 – 120 de întreprinderi mici şi mijlocii cu care colaborează. Societatea Cupru Min plăteşte 40 milioane lei la bugetul de stat şi cel local, din care circa 10 milioane lei reprezintă CAS, şomaj, fond de pensii, scrie Agerpres.

‘Afacerile miniere şi cele petroliere sunt cele mai bune afaceri. De ce mişcă atâţia bani în întreaga lume aceste afaceri? De aceea, este foarte important că reprezentanţii Ministerului Economiei sunt, în prezent, receptivi pentru o încercare de a regândi şi reformula strategia industriei miniere. Am avut deja discuţii şi cu primarul din Zlatna. Valorificarea concentratului de cupru este o problemă în acest moment. Noi vindem concentratul, dar câştigul e la metal’, spune Nicolae Turdean.

Cupru Min a avut, în 2014, o cifră de afaceri de 148 milioane de lei şi un profit net de peste 6 milioane de lei.

Cupru Min este vulnerabil în faţa a două riscuri potenţiale, venite din pieţe foarte volatile – raportul leu-dolar şi preţul cuprului la bursa de mărfuri londoneză (LME). Conform strategiei de reducere a costurilor de producţie, directorul general al societăţii a propus un al treilea proiect constând într-o instalaţie de producere a varului, cu atât mai mult cu cât are licenţă de exploatare la o carieră de calcar. Valoarea estimată a investiţiei este de de 4,2 milioane de euro.

‘Viitorul mineritului românesc nu poate fi decât transparent’, apreciază Nicolae Turdean, care vrea ca percepţia asupra companiei să se schimbe şi prin construcţia unui nou site, cu informaţii publice complete, actualizate.

Societatea Cupru Min deţine 60% din rezervele de cupru ale României, iar în perioada 2008 – 2013 s-a încercat privatizarea ei în mai multe rânduri şi în diverse formule.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...