Curaj: Vor fi modificări privind învăţământul profesional dual care vor intra în vigoare din septembrie

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a anunţat că până la finele lunii iunie va fi elaborat un document cu propuneri concrete şi un plan de acţiune astfel încât învăţământul profesional dual să devină 'un sistem funcţional real', iar primele modificări ar urma să fie puse în aplicare încă din toamna acestui an.
Economica.net - mar, 21 iun. 2016, 11:19
Curaj: Vor fi modificări privind învăţământul profesional dual care vor intra în vigoare din septembrie

‘Ne propunem ca, până la sfârşitul lunii, acel document de 13 pagini cu care am venit la jumătatea lunii mai să se transforme într-un nou document, tot de 13 pagini, care va avea rolul să spună nu doar ce vrem, ci şi cum. La sfârşitul lunii ne aşteptăm să avem un document compact, care să însemne cele 13 pagini şi un road map de acţiune. M-am angajat, atunci când am dat drumul la consultarea publică, ca acest road map să se întâmple, astfel încât în toamnă, odată cu începerea noului an şcolar, să pornim cu cât mai mult din ce se poate face în timp scurt. Dar cel puţin să pornim cu un sistem cu sens’, a declarat ministrul, prezent la conferinţa naţională cu tema ‘Învăţământul profesional dual – drumul de la idei la practică’.

Specialiştii de la Ministerul Educaţiei şi Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic au elaborat un document care conţine o prezentare a sistemului în forma actuală, dar şi o propunere de posibil sistem, care a fost supusă consultării publice. Ministerul Educaţiei i-a invitat pe cei care au participat la atelierele conferinţei de luni (reprezentanţi ai firmelor, structurilor asociative, camerelor de comerţ, profesori şi părinţi) să facă propuneri concrete în ce priveşte modele de contract, abordări de tipul deducerilor fiscale.

‘În luna iulie, mă aştept să avem majoritatea modificărilor, (…) vor fi lucruri care vor putea efectiv să înceapă odată cu acest an şcolar. Nu se poate seta un astfel de mecanism deplin acum, atât de aproape de începutul anului şcolar, dar lucrurile vor fi făcute pragmatic. Am toată încrederea: colegii mei care vor urma la conducerea ministerului vor face paşi în continuare în această direcţie’, a precizat Adrian Curaj.

El a remarcat că, până acum, elevii nu aveau posibilitatea de a migra dintr-o parte în alta pe traiectoria profesională, astfel încât după ce s-au angajat pe o cale profesională să urmeze o cale academică.

‘Ce aveam până acum oferea foarte puţine oportunităţi tinerilor la încheierea clasei a opta şi aceste oportunităţi nu erau clare. În primul rând exista varianta celor trei căi de liceu: teoretic, tehnologic şi vocaţional. Până la urmă toate, în teorie, ar fi trebuit să se termine cu bacalaureat şi continuarea, într-un fel sau în altul. Realitatea ne-a dovedit că nu este aşa. Acolo avem, undeva, 300.000 – 400.000 de elevi care nu au bacalaureatul şi nu au nicio pregătire profesională puternică. În partea cealaltă, profesional, pregătirea se oprea la primul nivel de calificare: muncitor calificat. Inadmisibil! Nu aveam niciun fel de deschidere spre tehnician sau tehnician specialist. Acestea sunt noutăţile cu care vine propunerea noastră – şi au fost foarte bine primite. A lipsit şansa ca elevul să poată să se mişte din zona profesională în zona liceală, pentru că până la urmă obiectivul nostru este acela de a-i oferi tânărului posibilitatea cea mai bună de a-şi pune în valoare capacitatea’, a precizat el.

Te-ar mai putea interesa și
Ordonanța City Insurance a fost publicată în Monitorul Oficial. Păgubiții vor putea să-și recupereze banii înainte de declararea oficială a falimentului
Ordonanța City Insurance a fost publicată în Monitorul Oficial. Păgubiții vor putea să-și recupereze banii înainte ...
Vineri a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraților, dată de Guvernul Cîțu......
Washingtonul a ridicat în scop umanitar o parte din sancțiunile impuse împotriva regimului taliban din Afganistan
Washingtonul a ridicat în scop umanitar o parte din sancțiunile impuse împotriva regimului taliban din Afganistan
Statele Unite au acordat talibanilor, care au preluat puterea în această vară în Afganistan, două scutiri de la sancţiunile ...
Meng Wanzhou, directoarea financiară a Huawei, a fost eliberată după trei ani de arest în Canada
Meng Wanzhou, directoarea financiară a Huawei, a fost eliberată după trei ani de arest în Canada
Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez al telecomunicaţiilor Huawei, acuzată de fraudă bancară, a ...
În Olanda au fost ridicate restricțiile. Oamenii pot merge la restaurant sau spectacole, dacă prezintă un „permis de coronavirus”
În Olanda au fost ridicate restricțiile. Oamenii pot merge la restaurant sau spectacole, dacă prezintă un „permis ...
Olandezii care vor să meargă la restaurant, evenimente sportive sau spectacole vor fi nevoiţi, de sâmbătă, să prezinte ...