Curs de 4,5 lei pentru un euro în acest an şi creşteri de cel mult 5% la bursă – estimări Erste

Moneda naţională nu se va deprecia peste pragul de 4,5 lei/euro, în trimestrul care abia a început şi nici în celelalte, potrivit estimărilor Erste Group Research. Forţa tendinţei de slăbire a leului este limitată nu din cauza puterii acestuia, ci din cauza neîncrederii analiştilor în aprecierea monedei europene.
Adrian N. Ionescu - joi, 03 apr. 2014, 11:58
Curs de 4,5 lei pentru un euro în acest an şi creşteri de cel mult 5% la bursă - estimări Erste

Pierderile previzibile relativ mici ale leului în acest an, de doar 4 bani /euro, sunt condiţionate de îndeplinirea estimărilor privind mersul economiei. România ar urma să aibă în 2014 a doua cea mai mare creştere economică din Europa Centrală şi de Est (ECE), de 2,3% şi o inflaţie de 2,1%, potrivit analiştilor de la Erste Group Research.

Totodată, analiştii se aşteaptă ca BNR să îmblânzească politica monetară, dar nu neapărat prin scăderea dobânzii de referinţă, cât prin reducerea rezervelor minime obligatorii ale băncilor.

Pe de altă parte, atractivitatea euro pare mai incertă decât cea a dolarului. Politica Federal Reserve de înăsprire a politicii monetare este percepută, pe piaţă, ca mai hotărâtă decât cea a Băncii Centrale Europene, de a îmblânzi condiţiile de acces a băncilor la refinanţare.

Deşi de mică amploare, estimarea Erste privind deprecierea leului este valabilă încă din acest trimestru, ceea ce presupune o volatilitate ridicată a pieţei pe tot parcursul anului.

În context, mai trebuie menţionată estimarea Erste privind scăderea randamentului obligaţiunilor României pe 5 ani, de la 5,32% în prezent, la 4,4% până în iunie. Randamentul ar urma să se stabilizeze la 4,7 – 4,8% până în primul trimestru din 2015.

Câştiguri mici şi incerte la Bursă

Incertitudinile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) rămân mari nu atât din cauza neliniştilor politice, cât din pricina lichidităţii foarte scăzute, care o face vulnerabilă la volatitlitatea generală ridicată.

Pieţele  ECE ar putea creşte cel mult cu 5% în acest trimestru, dar la fel de bine şi puţin peste 0%, iar România este inclusă în acest domeniu de variaţie.

Perspectiva optimistă este alimentată de faptul că s-a vândut mult până acum ( în termeni tehnici, „pieţe supravândute”), ceea ce presupune reluarea creşterilor pe piaţă, de perspectivele companiilor, dar şi de faptul că este evitată escaladarea militară a conflictului ucrainian.

Totuşi, „Ucraina va rămâne o sursă de incertitudine”.

De asemeni, şi „indicatorii fundamentali şi cei care apreciază încrederea pieţelor descriu o slăbiciune mai mare la nivel global, dar în primul rând pe pieţele emergente şi în ţările ECE„, se mai spune în raportul Erste Group Research.

AVERTISMENT

Estimările analitice nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă.

Responsabilitatea deciziilor de investiţii este exclusiv a celor care le iau.

 

Te-ar mai putea interesa și
Portugalia se deschide începând de luni pentru turiștii veniți din majoritatea statelor UE
Portugalia se deschide începând de luni pentru turiștii veniți din majoritatea statelor UE
Portugalia va autoriza de luni călătoriile în scop turistic pentru persoanele din majoritatea ţărilor europene, a anunţat sâmbătă Ministerul lusitan de Interne, transmit AFP şi EFE, citate......
China a interzis expedițiile pe Everest de pe teritoriul său, pentru a opri apariția pandemiei COVID-19
China a interzis expedițiile pe Everest de pe teritoriul său, pentru a opri apariția pandemiei COVID-19
China a suspendat expediţiile pe Everest de pe teritoriul său pentru a evita orice risc de contaminare cu COVID-19 din ...
GCS: 729 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 729 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Toată țara rămâne în scenariul verde
Un număr de 729 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Lucian Bode: Vor fi controale acolo unde restricțiile sunt menținute
Lucian Bode: Vor fi controale acolo unde restricțiile sunt menținute
Măsurile adoptate vineri de Guvern au în vedere o relaxare prudentă, şi nu una totală, a declarat Ministrul Afacerilor ...