Dealerii se aşteaptă ca euro să sară luni de 4,85 lei la cursul BNR. Explicaţiile sunt globale: investitorii fug din activele cu risc

De trei zile leul este cotat pe interbancar la un nivel de peste 4,85 lei pentru un euro. Dealerii bancari se aşteaptă ca azi, luni (n.r. 7 septembrie 2020) acest nivel să fie depăşit şi la cursul oficial al BNR. În ochii lor, deprecierea leului se datorează retragerii investitorilor din activele considerate riscante la nivel mondial. Economiştii văd în continuare un curs de schimb între 4,87 şi 4,90 lei la final de an.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 06 sept. 2020, 18:37
Dealerii se aşteaptă ca euro să sară luni de 4,85 lei la cursul BNR. Explicaţiile sunt globale: investitorii fug din activele cu risc

Sfârşitul de săptămână a fost marcat de deprecierea leului şi creşterea cotaţiilor pe interbancar laun nivel de peste 4,85 lei pentru un euro, chiar dacă banca centrală menţine un control atent, iar cursul de schimb nu a depăşit încă nivelul de 4,85 lei pentru un euro. Dealerii bancari sunt de părere însă că, pe 7 septembrie, leul se va deprecia faţă de euro peste această limită.

Momentan, deprecierea nu este una foarte mare după cum apreciază economiştii şefi din bănci şi se înscrie momentan în previziunile pe care băncile comerciale le au pentru finalul acestui an în privinţa evoluţiei cursului de schimb. Dealerii explică faptul că trendul de depreciere pe cvare aintrat moneda naţională din luna septembrie se datorează unui trend general.

„Dacă ne uităm la evoluţia burselor internaţionale, la deprecierea indicilor depe bursa americană, constatăm că este posibil să ne confruntăm cu o perioadă de riscuri. A crescut potenţialul de risc la nivel mondial şi probabil leul este perceput ca o investiţie riscantă. Este vorba de un curent global, iar la ora actuală şi România seconfruntă cu retrageri ale investitorilor de pe poziţia leu”, declară un dealer bancar încercând să explice deprecierea leului din ultima perioadă.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,8492 lei/euro, vineri 4 septembrie 2020. Este cea mai mare valoare din istorie pentru euro în faţa leului, la cursul BNR. Pe interbancar, cursul de schimb a depăşit demai multe ori nivelul de 4,85 lei pentruun euro la sfârşitul săptămânii trecute, iar pe durata week-endului, el s-a tranzacţionat doar la nivelul de peste 4,85 lei pentru un euro. Precedentul record a fost atins pe 17 martie 2020: 4,8448 lei/euro.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu a arătat vineri că există un context regional care a dus la deprecieri ale monedelor din zonă în raport cu euro. Acesta a precizat, însă, că nu sunt anticipate evoluţii majore în acest sens, dacă politicile publice vor continua să fie cumpătate.

Bancherii văd în continuare cursul la finalul anului cuprins între 4,87 şi 4,90 lei pentru un euro

Deprecierea pare însă a fi în limitele previziunilor bancherilor, chiar dacă unii spun că ar trebui operată o revizuire în sens descendent. Astfel, în raportul ING Bank este prevăzut epentru sfârșitul anului un curs de 4,87 de lei pentru un euro. Maximele cursului de schimb la finalul lui 2020 se regăsesc la Raiffeisen Bank, unde finalul de an s-ar putea să ne găsească la o rată de 5 lei pentru un euro, chiar dacă dobânda cheie va rămâne la 1,75%. Economistul şef al băncii crede însă că vom avea un 4,90 lei pentru un euro la finalulu lui 2020.

Totodată, BRD Groupe Societe Generale aşteptă o depreciere uşor sub inflaţie în acest an, la 4,87-4,88 lei pentru un euro la finele anului. La ultima revizuire a rapoartelor macroeconomice, economiștii BCR prevăd în raportul lor o paritate a leului față de euro de 4,90 până la sfârșitul anului, puțin peste prognoza anterioară de 4,87.

Cea mai mare bancă din România, Banca Transilvania, și-a modificat în ultimele două luni sistemul de prezentare a previziunilor pentru principalii indicatori macroeconomici ai țării, preferând varianta unui curs mediu pentru anul în curs și anul viitor și bineînțeles și a dobânzii monetare tot la nivel mediu pentru anul respectiv. Astfel, cursul mediu văzut de analiștii macro ai Băncii Transilvania pentru perioada 2020 – 2021 este de 4,8 lei, ceea ce include perioade de depreciere, dar și de apreciere a leului, și o medie a dobânzii pentru cei doi ani, de 1,8%.

Asociația Chartered Financial Analyst (CFA) în raportul prezentat în luna iulie indică o valoare medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni de 4,8991 lei pentru un euro.

Te-ar mai putea interesa și
Enel Green Power a instalat primul convertor pe scară largă de energie marină din America Latină
Enel Green Power a instalat primul convertor pe scară largă de energie marină din America Latină
Compania Enel Green Power Chile, subsidiara de energie regenerabilă a Enel Chile, a anunțat joi că a instalat sistemul PB3 PowerBuoy în largul coastei Las Cruces, în regiunea Valparaíso. Acesta......
Vertiv, cu afaceri şi în România, investeşte 10 milioane de euro într-o fabrică din Croația
Vertiv, cu afaceri şi în România, investeşte 10 milioane de euro într-o fabrică din Croația
Verrtiv furnizor global de infrastructură digitală critică și soluții de continuitate, cu afaceri şi în Romînia, ...
Ministerul Finanțelor a împrumutat 300 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanțelor a împrumutat 300 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 300 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de ...
Intră zilnic în clasamentele BLAST pentru premii de 5.000 dolari!
Intră zilnic în clasamentele BLAST pentru premii de 5.000 dolari!
Există turnee de poker normale, turnee turbo, turnee hyperturbo. Și mai există Blast, turnee contra-timp, cu premii-surpriză, ...