Leul se va deprecia până la un curs de 4,8358 lei/euro, în următoarele 12 luni – CFA România

Analiştii financiari estimează o depreciere a monedei naţionale în raport cu euro în următoarele 12 luni, până la 4,8358 lei/euro, valoarea medie a anticipaţiilor pentru perioada menţionată, potrivit unui sondaj CFA România. Pentru următoarele şase luni, valoarea medie a anticipaţiilor este de 4,7857 lei/euro.
Economica.net - lun, 26 aug. 2019, 08:25
Leul se va deprecia până la un curs de 4,8358 lei/euro, în următoarele 12 luni - CFA România

„În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 75% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7857, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8358”, precizează sursa citată.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut în luna iulie 2019, faţă de luna anterioară, cu 2,7 puncte până la valoarea de 48,2 puncte, iar faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 3,1 puncte.

Conform unui comunicat remis AGERPRES, această evoluţie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.

Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 4,1 puncte, până la valoarea de 56,4 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 3,4 puncte).

Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 1,9 puncte până la valoarea de 44,1 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 6,4 puncte.

Potrivit sursei citate, aproape 60% dintre participaţii la sondaj anticipează o majorare a ratei inflaţiei. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (august 2020/august 2019) a înregistrat o valoare medie de 3,91%. La momentul realizării sondajului rata inflaţiei se situa la valoarea de 3,84%.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroeconomice.

 

Te-ar mai putea interesa și
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie. ...
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...