Cursa pentru poziţia de preşedinte al BERD a intrat în linie dreaptă

Cei doi candidaţi care speră să conducă Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în următorii patru ani şi-au prezentat luni liniile de campanie înaintea alegerilor din luna mai, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 05 apr. 2016, 19:22
Cursa pentru poziţia de preşedinte al BERD a intrat în linie dreaptă

Actualul preşedinte al BERD, britanicul Suma Chakrabarti, concurează pentru acest post cu fostul guvernator al Băncii Centrale a Poloniei, Marek Belka.

Suma Chakrabarti a prezentat un plan detaliat cu 10 puncte care prevede continuarea sprijinirii Ucrainei şi Greciei precum şi păstrarea ratingului AAA, cel mai bun calificativ posibil, de care beneficiază în prezent BERD.

Marek Belka vrea ca BERD să se concentreze pe calitatea asistenţei sale, să coopereze mai strâns cu Banca Europeană de Investiţii şi să aniverseze 25 de ani de la înfiinţarea prin numirea primului preşedinte dintr-o fostă ţară socialistă. ‘Alegerea unui reprezentat al unei ţări în care oprează în funcţia de preşedinte al BRD ar fi un semnal clar de recunoaştere a succesului nostru comun’, arată Marek Belka într-o scrisoare publicată pe pagina de Internet a BERD.

În schimb, planul prezentat de Suma Chakrabarti prevede obiective mai precise. Acesta vrea ca BERD să-şi majoreze operaţiunile în cele mai puţin dezvoltate ţări din aria sa de operaţiuni, să pună un accent mia mare pe Europa de Sud-Est şi să continue să investească în Ucraina şi Kazahstan. ‘În strategiile noastre de ţară ar trebui să fim clari cu privire la ceea ce am putea face mai mult dacă reformele politice şi economice ar face progrese’, a subliniat Suma Chakrabarti.

Înfiinţată în 1991, BERD sprijină dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei în statele din Europa Centrală până în Asia Centrală. BERD este deţinută de 61 de state şi două instituţii interguvernamentale (Uniunea Europeană şi Banca Europeană de Investiţii). În ultimii ani, BERD şi-a extins aria de operaţiuni pentru a include Mongolia, Turcia, Marocul, Egiptul, Tunisia şi Iordania. În plus, sub mandatul lui Suma Chakrabarti, BERD a început să investească în ţări din zona euro afectate de criză datoriilor precum Grecia şi Cipru şi de asemenea a lansat un plan destinat ajutării ţărilor afectate de criza refugiaţilor.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali din România. Până în prezent, instituţia financiară internaţională a investit peste 7 miliarde euro şi a mobilizat peste 14 miliarde euro din alte surse de finanţare. Anul trecut, banca a adoptat o noua strategie pentru România care stabileşte priorităţile de investiţii pentru următorii patru ani: lărgirea accesului la finanţare, reducerea disparităţilor regionale prin îmbunătăţirea infrastructurii şi creşterea competitivităţii în sectorul privat.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...