Cursa pentru supremaţia economică în spaţiu ia amploare: investiţiile companiilor care se luptă pentru Cosmos

Săptămâna mondială a spaţiului cosmic (World Space Week) se desfăşoară, în fiecare an, în perioada dintre 4 şi 10 octombrie, declarată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru a sărbători la nivel internaţional contribuţiile ştiinţei spaţiale şi ale tehnologiei la îmbunătăţirea condiţiei umane. În ultimele două decenii, progresul tehnologic a condus la un interes reînnoit pentru activitățile spațiale și la o nouă cursă spațială comercială globală care implică o multitudine de entități publice și private.
Economica.net - Dum, 01 nov. 2020, 19:37
Cursa pentru supremaţia economică în spaţiu ia amploare: investiţiile companiilor care se luptă pentru Cosmos

Aceste date marchează două evenimente: lansarea primului satelit de pe Pământ creat de om, Sputnik 1, deschizând astfel calea pentru explorarea spaţiului (4 octombrie 1957) şi semnarea Tratatului privind principiile care guvernează activităţile statelor în explorarea şi utilizările paşnice ale spaţiului cosmic, inclusiv Luna şi alte corpuri cereşti (10 octombrie 1967).

De atunci şi până în prezent, o serie de investitori miliardari se întrec în ceea ce se numeşte nouă cursă spaţială comercială. Cele mai importante figuri ale acestei noi economii sunt Elon Musk şi Jeff Bezos, unii dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei, care au declarat că doresc să facă călătoriile în spaţiu accesibile omului de rând. 

După cum este ilustrat în acest infografic realizat de Statista, pe baza datelor publicate de Tauri Group, valoarea totală a investițiilor în industria spațială a „decolat” cu adevărat în ultimii ani. În perioada 2010-2014 și 2015-2019, valoarea totală investită în companiile spațiale a crescut de cinci ori.

Infographic: Investment in Space Blasts Off | Statista You will find more infographics at Statista

Din 2015 până anul trecut, s-au înregistrat investiții de aproape 17 miliarde de dolari în acest sector, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă în comparație cu cei „doar” 6 miliarde de dolari investiți între 2000 și 2014.

Companiile spațiale de tip start-up au atras finanțări de toate tipurile în sumă totală de 5,7 miliarde de dolari pe parcursul anului trecut, depăşind recordul de 3,5 miliarde de dolari stabilit în anul precedent. Aceasta a fost în mare măsură condus de investitorii care continuă să verse cantități mari de capital în câteva dintre cele mai mari companii din industrie.

SpaceX și Blue Origin au atras aproximativ 1,9 miliarde de dolari în investiții combinate pe parcursul anului, în timp ce OneWeb, compania de bandă largă pe orbită joasă a Pământului (LEO), atrăgea alte 1,25 miliarde de dolari. Startup-ul de turism spațial al lui Sir Richard Branson, Virgin Galactic, a strâns mai mult de 682 milioane dolari în 2019. O fuziune inversă cu scopul special de a crea compania de achiziții Social Capital Hedosophia, a strâns 500 de milioane de dolari și a pavat drumul către tranzacționare publică a acţiunilor Virgin Galactic într-una dintre cele mai notabile tranzacții ale anului. Împreună aceste patru companii au reprezentat aproape 70% din totalul investiţiilor din 2019. 

Economia spațială globală, evaluată la aproximativ 423,8 miliarde de dolari în 2019, include o serie de activități implicate în cercetarea, explorarea și utilizarea spațiului. Există mai multe moduri în care industria poate fi împărțită pentru analiză, toate având unele suprapuneri. Un astfel de mod este de a face distincția între utilizarea spațiului în scopuri de comunicații și cercetarea și explorarea spațiului în scopuri științifice sau comerciale. În 2018, activitățile de comunicații (legate în primul rând de televiziunea de consum) au reprezentat aproximativ 26% din economia spațială totală. Până în 2040, se estimează că această cotă va crește la peste 50%, pe măsură ce va intra în folosință satelitul și alte tehnologii spațiale pentru infrastructura de internet.

Astfel, o economie a cosmosului pare tot mai aproape de a deveni realitate, iar odată cu ea şi o posibilă prezenţă constantă a omului în spaţiu.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme grele de rachete (termobarice) cu lansare multiplă, dar că sunt......
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la cereale
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la ...
Guvernul polonez va plăti fermierilor subvenţii în valoare de 2,1 miliarde de zloţi (516,49 milioane de dolari), pentru ...
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat ...
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Pasionații de infrastructură au postat vineri imagini cu utilaje aduse de UMB pe secțiunea lipsă din Autostrada Lugoj ...