Cursul a coborât uşor sub 4,44 lei/euro la deschiderea sesiunii

Cotaţiile monedei naţionale au oscilat uşor sub 4,44 lei/euro la începutul sesiunii interbancare, într-o piaţă liniştită şi cu volume reduse de transfer, potrivit dealerilor.
Economica.net - vin, 09 aug. 2013, 08:20
Cursul a coborât uşor sub 4,44 lei/euro la deschiderea sesiunii

La deschiderea şedinţei interbancare, euro a fost cotat la 4,44 lei, aproape de nivelul de la finalul sesiunii precedente, când schimburile s-au realizat la 4,4410 – 4,4440 lei/euro.

În prima oră de tranzacţionare, cotaţiile au variat nesemnificativ, iar în jurul orei 10:15 operaţiunile se perfectau la 4,3960 – 4,3990 lei/euro.

În sesiunea precedentă, cursul s-a apropiat de 4,46 lei/euro, deprecierea leului fiind determinată, cel mai probabil, de înrăutăţirea sentimentului din pieţele globale, pe fondul aşteptărilor tot mai numeroase că Fed va reduce stimulul monetar mai devreme decât se estima anterior, dar şi de o declaraţie a guvernatorului BNR Mugur Isărescu privind dispobilitatea băncii centrale de a continua relaxarea monetară.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României a crescut joi pentru a doua zi consecutiv şi a ajuns la 4,4399 lei/euro, atingând astfel cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni. Rata este cu 0,95 bani, respectiv cu 0,21% peste cea afişată miercuri, de 4,4304 lei/euro. O paritate mai ridicată decât cea de joi a fost anunţată de BNR în data de 17 iulie, când euro a fost cotat la 4,4467 lei.

Leul s-a depreciat joi şi în raport cu francul elveţian, cursul de referinţă avansând cu 1,58 bani, respectiv cu 0,44%, la 3,6107 lei/franc, de la 3,5949 lei/franc în ziua de miercuri. Astfel, rata de schimb leu/franc elveţian a atins cel mai ridicat nivel din ultimele cinci săptămâni, o paritate mai mare fiind afişată pe 3 iulie, când francul a fost cotat la 3,618 lei.

Pe de altă parte, leul s-a întărit în raport cu dolarul american, cu 0,33%, cursul de referinţă coborând cu 1,11 bani, de la 3,3365 lei/dolar la 3,3254 lei/dolar.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile practicate vineri de băncile comerciale pentru depozitele atrase în lei pe termen de o zi au rămas reduse, la 2-2,5%.

Te-ar mai putea interesa și
China – Livrările de telefoane iPhone au crescut cu 12% în martie
China – Livrările de telefoane iPhone au crescut cu 12% în martie
Livrările de telefoane iPhone în China au urcat cu aproximativ 12% în martie, după ce retailerii au redus preţurile, arată datele oficiale, ceea ce indică succesul eforturilor de a stopa......
Rusia „atacă” Germania. Oficialii de la Kremlin îi acuză pe nemţi că se foloseşte de „mituri” nefondate despre hackeri pentru a escalada tensiunile
Rusia „atacă” Germania. Oficialii de la Kremlin îi acuză pe nemţi că se foloseşte de „mituri” ...
Rusia a acuzat miercuri Germania că se foloseşte de "mituri" nefondate despre hackeri pentru a escalada tensiunile, iar ...
ANIS: Piața IT&C din România a atins pragul de 20 miliarde de euro, în 2022
ANIS: Piața IT&C din România a atins pragul de 20 miliarde de euro, în 2022
Industria de IT și Comunicații a atins pragul de 20 de miliarde de euro ca cifră de afaceri în 2022, arată cel mai recent ...
Ciucă: Perspectiva PNL e de a avea candidat propriu
Ciucă: Perspectiva PNL e de a avea candidat propriu
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că partidul susţine menţinerea datelor pentru alegerile prezidenţiale ...