Cursul a crescut uşor, la 4,4770 lei/euro, în prima oră a şedinţei interbancare

Cursul de schimb a crescut uşor până la 4,4750 - 4,4770 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de miercuri, într-o piaţă liniştită şi cu volume de tranzacţionare în media unei sesiuni obişnuite, potrivit dealerilor.
Economica.net - mie, 25 sept. 2013, 08:10
Cursul a crescut uşor, la 4,4770 lei/euro, în prima oră a şedinţei interbancare

La deschiderea şedinţei de miercuri, euro a fost cotat la 4,4725 – 4,4735 lei, cu 0,1 – 0,3 bani peste nivelurile de marţi din jurul orei 16:30, de 4,4695 – 4,4725 lei/euro.

Ulterior, cursul a urcat uşor până la 4,4750 – 4,4770 lei/euro, evoluţie în linie cu cele înregistrate de cotaţiile zlot/euro şi forint/euro.

La ora 10:30, euro a fost cotat pe piaţa interbancară locală la 4,4745 – 4,4750 lei, cu 0,25 – 0,5 bani peste închiderea de marţi. Astfel, leul este în scădere cu aproape 0,1% în raport cu euro.

În acelaşi timp, zlotul şi forintul erau în stagnare în raport cu euro, după ce la deschidere au fost în scădere, potrivit dealerilor.

„Moneda locală a fost aproape nemişcată în ultimele două sesiuni şi credem că tonul uşor negativ din piaţa titlurilor de stat ar putea afecta leul, pentru care potenţialul de apreciere probabil s-a redus”, afirmă analiştii ING Bank într-o notă transmisă miercuri.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut cu 0,28 bani marţi, la 4,4684 lei/euro, de la 4,4712 lei/euro luni.

Pe de altă parte, leul s-a depreciat în raport cu dolarul american, rata de referinţă urcând cu 0,21 bani, de la 3,3105 lei/dolar la 3,3126 lei/dolar.

Cursul de referinţă leu/franc elveţian a crescut de la 3,6276 lei/franc la 3,6330 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate miercuri dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele în lei pe termen de o zi sunt de 1,75% – 2,25% pe an, după ce marţi au fost de 1,95% – 2,45% pe an, în prima zi a noii perioade în care băncile trebuie să constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR. Dobânzile sunt cu mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 4,5% pe an.

Banca Naţională a României ar putea reduce dobânda de politică monetară la 4,25% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară programată pentru luni, 30 septembrie, potrivit analiştilor financiar-bancari. Dobânda de politică monetară ar putea fi redusă în continuare până la 4% în luna decembrie 2013, conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR).

La precedenta şedinţă de politică monetară, în 5 august, Consiliul de Administraţie al BNR a decis să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 5% pe an la 4,5% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Egiptul a anunţat duminică oficial că va sprijini formal la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) plângerea formulată de Africa de Sud împotriva Israelului pentru presupuse crime de......
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
Polonia va încerca să obţină în viitoarea Comisie Europeană postul de comisar european pentru apărare, dacă va fi ...
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce la o apreciere de 4%-5% a dolarului
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce ...
Indiferent de câștigătorul alegerilor din SUA, riscurile economice se vor resimți la nivel global. Alegerea lui Trump ...
Sindicatul polițiștilor își face magazin online
Sindicatul polițiștilor își face magazin online
Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, cel mai mare sindicat din Romania, își va deschide ...