Cursul a depăşit 4,48 lei/euro la finalul sesiunii interbancare

Cotaţiile monedei naţionale au depăşit 4,48 lei/euro la finalul sesiunii interbancare de miercuri, într-o piaţă cu volume reduse de transfer şi în contrast cu evoluţia valutelor din regiune,care erau stabile în raport cu euro.
Economica.net - mie, 18 dec. 2013, 15:01
Cursul a depăşit 4,48 lei/euro la finalul sesiunii interbancare

În jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,4800 – 4,4815 lei/euro, cu peste un ban faţă de nivelul de la aceeaşi oră de marţi, când euro era schimbat pentru 4,47 lei.

Cotaţiile monedei naţionale au deschis la 4,47 lei/euro şi au urcat spre 4,4750 lei/euro în prima parte a zilei. La finalul zilei, rata de schimb a atins un maxim de 4,4815 lei/euro.

Leul s-a depreciat încă de marţi, cotaţiile urcând la 4,47 lei/euro, pe fondul mai multor ordine comerciale de cumpărare de euro.

„Luând în calcul faptul că leul a avut cea mai slabă evoluţie din ultimele săptămâni în regiune (cu zlotul şi forintul întârindu-se între timp), am putea lega această depreciere a leului şi de faptul că recent criticile internaţionale legate de modificările codului penal au ajuns în presa externă. Tot din sfera politică, semnele de blocaj la nivelul alianţei de guvernământ sunt mai clare ca niciodată”, arată un raport ING Bank transmis miercuri dimineaţă.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat miercuri un curs de referinţă de 4,4749 lei/euro, reprezentând cel mai ridicat nivel de după 18 septembrie.

La data menţionată, cursul a fost de 4,4751 lei/euro. În sesiunea precedentă, cursul a fost de 4,4643 lei/euro.

Rata de referinţă leu/dolar a urcat de asemenea, cu 1,24 bani, la 3,2549 unităţi.

În acelaşi timp, cursul leu/franc elveţian a crescut de la 3,6552 lei/franc la 3,6609 lei/franc şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni şi jumătate. O paritate mai mare decât cea de miercuri a fost afişată de banca centrală în data de 21 iunie, când francul a fost cotat la 3,6853 lei.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate miercuri de băncile comerciale pentru plasamentele în lei pe termen de o zi au rămas reduse, de 0,73 – 1,23% pe an. Randamentele la o săptămână se plasau la 1,05 – 1,55%, peste nivelul de marţi, de 0,97 – 1,47% pe an.

Dobânzile sunt în continuare mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată la 4% pe an, minim istoric. Totodată, dobânzile practicate de băncile comerciale sunt foarte aproape de dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 1% pe an.

Monica Juganaru, [email protected]

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, a raportat pentru anul trecut un profit net consolidat la nivel de grup de......
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare ...