Cursul a fluctuat uşor în jurul nivelului de 4,54 lei/euro în prima oră a şedinţei

Cursul de schimb a fluctuat uşor în jurul nivelului de 4,54 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de luni, într-o piaţă liniştită şi cu volume de tranzacţionare în media unei şedinţe obişnuite, după ce în precedentele două sesiuni cotaţiile au urcat cu aproximativ 1%.
Economica.net - lun, 13 ian. 2014, 08:50
Cursul a fluctuat uşor în jurul nivelului de 4,54 lei/euro în prima oră a şedinţei

La deschiderea şedinţei de luni, pe piaţa interbancară euro a fost cotat la 4,5390 – 4,5410 lei, cu puţin sub nivelurile de la închiderea de vineri, de 4,5400 – 4,5410 lei/euro.

Ulterior, cotaţiile au fluctuat uşor, cel mai redus nivel tranzacţionat fiind de 4,5380 lei/euro, iar maximul de 4,5400 lei/euro.

Leul a scăzut cu aproximativ 1% de miercuri seară până vineri, traiectoria fiind influenţată de declaraţiile guvernatorului băncii centrale, Mugur Isărescu, după prima şedinţă a CA al BNR pe probleme de politică monetară.

Isărescu a afirmat miercuri că moneda naţională ar trebui să scadă după reducerea dobânzii şi a rezervelor minime obligatorii la lei, precizând, totodată, că se teme că un astfel de scenariu s-ar putea să nu aibă loc, deşi deprecierea din ultima perioada a fost de numai 1%. Guvernatorul BNR a calificat, totodată, variaţii de 5% ale leului drept „normale”.

În prima parte a şedinţei de vineri, pe piaţa interbancară rata de schimb leu/euro a urcat până la un maxim de 4,5480 lei/euro, însă apoi unele ordine de vânzare de euro au dus cotaţiile spre 4,54 lei/euro.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat vineri un curs de referinţă în creştere cu 1,57 bani, la 4,5447 lei/euro, cel mai ridicat nivel din ultimele 7 luni şi foarte aproape de maximul din 2013.
O rata de schimb superioară, de 4,5535 lei/euro, a fost publicată de banca centrală la 7 iunie. Acest nivel reprezintă si nivelul maxim al anului precedent.

Rata de referinţă leu/dolar a urcat la 3,3432 lei/dolar şi a atins cel mai ridicat nivel din 18 septembrie. La data menţionată, cursul a fost de 3,3504 lei/dolar.

Totodată, cursul de referinţă leu/franc elveţian a crescut de la 3,6616 lei/franc la 3,6822 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile practicate luni dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele în lei pe termen de o zi sunt de 0,75% – 1,25% pe an, faţă de 0,57% – 1,08% pe an în şedinţa precedentă.

Dobânzile sunt mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată în prezent la 3,75% pe an, minim istoric.

Pe de altă parte, dobânzile practicate de băncile comerciale încadrează dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 1% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Industria auto din Rusia e în colaps. În luna mai au fost produse doar 3.720 de mașini
Industria auto din Rusia e în colaps. În luna mai au fost produse doar 3.720 de mașini
Industria auto din Rusia a suferit un declin record în mai, fiind produse doar 3.720 de maşini, faţă de aproximativ 112.000 în perioada similară din 2021, arată datele publicate miercuri de......
H&M raportează un profit cu mult peste așteptări pentru perioada martie – mai 2022
H&M raportează un profit cu mult peste așteptări pentru perioada martie – mai 2022
Hennes & Mauritz AB (H&M), al doilea cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume, a raportat o creştere peste aşteptări ...
Grindeanu anunță că a covenit cu vicepreşedintele Comisiei Europene Margrethe Vestager cea mai bună soluție pentru restructurarea TAROM
Grindeanu anunță că a covenit cu vicepreşedintele Comisiei Europene Margrethe Vestager cea mai bună soluție pentru ...
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a avut la Bruxelles "discuţii constructive despre soarta ...
Compania Municipală Parking a primit peste 26 de milioane de lei de la CGMB, pentru amenajarea a 17.000 de locuri de parcare
Compania Municipală Parking a primit peste 26 de milioane de lei de la CGMB, pentru amenajarea a 17.000 de locuri de parcare
Consiliul General al Capitalei a aprobat, miercuri, un program de investiţii în valoare totală de 26,3 milioane de lei ...