Cursul a fluctuat uşor sub 4,4350 lei/euro la finalul sesiunii interbancare

Cotaţiile monedei naţionale au oscilat uşor sub 4,4350 lei/euro la finalul şedinţei interbancare locale, după o zi calmă şi cu volume de transfer reduse, spun dealerii.
Economica.net - vin, 09 aug. 2013, 14:08
Cursul a fluctuat uşor sub 4,4350 lei/euro la finalul sesiunii interbancare

În jurul orei 16:30, euro era cotat la 4,4330 – 4,4340 lei, în scădere faţă de nivelul de la finalul sesiunii precedente, când schimburile s-au realizat la 4,4410 – 4,4440 lei/euro.

La deschiderea şedinţei interbancare, euro a fost cotat aproape de 4,44 lei, iar pe parcursul sesiunii operaţiunile s-au perfectat într-un interval îngust, de 4,4330 – 4,4400 lei/euro.

„Realinierea monedei locale la tendinţa regională sugerează că potenţialul de depreciere cauzat de recentele declaraţii BNR în favoarea relaxării monetare s-a materializat deja, iar leul se va mişca probabil în linie cu tonul climatului extern în următoarele săptămâni. Un mediu extern relativ liniştit implică o perspectivă pe termen scurt favorabilă leului şi ne aşteptăm ca moneda locală
să nu se îndepărteze foarte mult de la nivelurile curente în zilele urmatoare”, arată un raport ING Bank transmis vineri.

Cursul s-a apropiat joi de 4,46 lei/euro, deprecierea leului fiind determinată, cel mai probabil, de înrăutăţirea sentimentului din pieţele globale, pe fondul aşteptărilor tot mai numeroase că Fed va reduce stimulul monetar mai devreme decât se estima anterior, dar şi de o declaraţie a guvernatorului BNR Mugur Isărescu privind dispobilitatea băncii centrale de a continua relaxarea monetară.

BNR a publicat vineri un curs de referinţă în scădere cu 0,26 bani, la 4,4373 lei/euro. În sesiunea de joi, referinţa a fost de 4,4399 lei/euro, reprezentând cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni.

Leul a continuat să se aprecieze în raport cu dolarul american, cursul de referinţă coborând cu 0,97 bani, de la 3,3254 lei/dolar la 3,3157 lei/dolar.

Leul s-a întărit şi în raport cu francul elveţian, iar rata de schimb a scăzut la 3,6033 lei/franc, de la 3,6107 lei/franc joi. Cotaţia anunţată joi a fost cel mai ridicat nivel din ultimele cinci săptămâni.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate vineri de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au continuat să scadă, pe fondul surplusului de lichiditate, şi au ajuns la 1,7 – 2,2% pe an, după ce joi au fost la 1,93% – 2,43% pe an. Dobânzile pentru plasamentele la o săptămână au scăzut la 2,12 – 2,62% pe an, după ce joi s-au plasat la 2,38% – 2,88% pe an.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cum va fi vremea de 1 Mai şi de Paşti – prognoză meteo ANM
Cum va fi vremea de 1 Mai şi de Paşti – prognoză meteo ANM
Vremea va fi caldă iar precipitaţiile vor fi izolate şi sub formă de averse în perioada minivacanţei de Paşte, a declarat luni, pentru AGERPRES, directoarea generală a Administraţiei......
Peste 15.000 de locuințe din România sunt case verzi
Peste 15.000 de locuințe din România sunt case verzi
Peste 15.000 de locuințe din România au fost certificate drept „Green Homes" sau au obținut o precertificare (fiind ...
Fechet: SGR nu poate lua vacanţă. Activitatea HoReCa trebuie aibă prioritate maximă
Fechet: SGR nu poate lua vacanţă. Activitatea HoReCa trebuie aibă prioritate maximă
Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) nu poate lua vacanţă, iar activitatea HoReCa trebuie să aibă prioritate maximă, a ...
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Investitorii germani au considerat mult timp Ungaria drept propria lor ogradă, în condiţiile în care constructori auto ...