Cursul a fluctuat uşor sub 4,45 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare

Cursul de schimb a fluctuat uşor sub 4,45 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de joi, într-o piaţă cu volume foarte reduse de tranzacţionare şi unde jucătorii nu au reacţionat vizibil la acordul din Congresul SUA privind problema datoriei ţării, potrivit dealerilor.
Economica.net - joi, 17 oct. 2013, 07:47
Cursul a fluctuat uşor sub 4,45 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare

Cursul a urcat în prima parte a şedinţei de luni până aproape de 4,47 lei/euro, însă apoi a început să scadă treptat, pentru ca marţi să coboare sub 4,45 lei/euro şi să stea sub acest nivel în următoarele zile. Volumele de tranzacţionare au fost reduse pe majoritatea pieţelor, în condiţiile în care investitorii de pe pieţele externe au aşteptat o soluţie a Congresului SUA în privinţa problemei datoriei ţării.

Congresul american a ajuns miercuri la un acord prin care a fost deblocată activitatea guvernului şi a fost ridicat plafonul datoriei de stat, cel puţin până la începutul anului viitor, evitându-se astfel riscul unui default (încetare de plăţi) al SUA.

„Un acord era deja inclus în preţ, astfel că în prima oră a şedinţei de joi pe piaţa locală nu au fost mişcări vizibile ale cursului de schimb leu/euro. La deschidere au fost unele ordine de vânzare de euro. Probabil cineva s-a aşteptat ca acordul din SUA să ducă la un rally. Volumele de tranzacţionare sunt mici”, a afirmat un dealer.

Astfel, la deschiderea şedinţei interbancare de joi, euro a fost tranzacţionat la 4,4445 lei, uşor sub nivelurile de miercuri din jurul orei 16:30, de 4,4475 – 4,4485 lei/euro.

Cel mai redus nivel tranzacţionat a fost la deschidere, după care cursul a crescut uşor până la un nivel maxim al primei ore a şedinţei interbancare de 4,4480 lei/euro.

La scurt timp după ora 10:00, euro era cotat pe piaţa interbancară la 4,4465 – 4,4490 lei, în imediata apropiere a nivelurilor de la închiderea de miercuri.

Fluctuaţii nesemnificative în raport cu euro au înregistrat şi zlotul şi forintul.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut miercuri pentru a doua zi consecutiv şi a ajuns la 4,4484 lei/euro. Paritatea este cu 0,19 bani (0,04%) sub cea de marţi, de 4,4503 lei/euro. Rata de schimb a urcat în prima zi a săptămânii la 4,4676 lei/euro şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele aproape trei săptămâni.

Leul s-a întărit, miercuri, şi în raport dolarul american, cursul de referinţă coborând cu 0,69 bani (0,21%), de la 3,2940 unităţi, la 3,2871 lei/dolar.

Pe de altă parte, paritatea leu/franc elveţian a crescut cu 0,29 bani (0,08%), de la 3,6001 lei/franc la 3,6030 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate miercuri de băncile comerciale pentru plasamentele în lei pe termen de o zi sunt de 2% – 3% pe an, după ce miercuri au fost de 2,05% – 2,55% pe an. Dobânzile sunt mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 4,25% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Inundaţii severe în capitala Turciei, Ankara. Sunt aşteptate precipitaţii suplimentare
Inundaţii severe în capitala Turciei, Ankara. Sunt aşteptate precipitaţii suplimentare
Capitala Turciei, Ankara, a fost lovită de inundaţii severe marţi noapte, iar autorităţile avertizează că urmează noi precipitaţii, informează DPA....
Fondurile de investiţii pariază pe relansarea preţurilor la gaze în Europa pe termen lung
Fondurile de investiţii pariază pe relansarea preţurilor la gaze în Europa pe termen lung
 Investitorii pariază din ce în ce mai mult pe faptul că preţul gazelor naturale în Europa va creşte pe termen lung, ...
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis cel puţin trei persoane la Odesa, în sud-vestul Ucrainei, au informat autorităţile locale ...
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru plățile directe
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru ...
Prin plățile efectuate în perioada 22 - 30 aprilie 2024, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a decontat cheltuielile ...