Cursul a încheiat şedinţa la niveluri apropiate de ultimele cotaţii de miercuri

Cursul de schimb a încheiat şedinţa interbancară de joi la 4,3715 - 4,3730 lei/euro, niveluri foarte apropiate de ultimele cotaţii de miercuri, într-o piaţă liniştită şi cu volume reduse de valută tranzacţionată.
Economica.net - joi, 22 mart. 2012, 16:06
Cursul a încheiat şedinţa la niveluri apropiate de ultimele cotaţii de miercuri

Primele tranzacţii au fost realizate la 4,3710 – 4,3740 lei/euro, foarte aproape de ultimele cotaţii de miercuri, de 4,3710 – 4,3730 lei.

Ulterior, cursul a oscilat uşor în jurul nivelului de 4,37 lei/euro, iar volumele de valută tranzacţionate au fost reduse, potrivit dealerilor. Pe parcursul şedinţei, cotaţiile au variat între un nivel minim al zilei de 4,3690 lei/euro şi un maxim de 4,3740 lei/euro.

La ora 16:30, băncile cotau euro la 4,3715 – 4,3730 lei.

Analiştii Erste Bank au revizuit în creştere nivelului cursului pentru luna decembrie, de la 4,32 lei/euro la 4,35 lei/euro, pe fondul scăderii exporturilor din zona euro şi a fluxurilor de investiţii străine.

Totodată, analiştii băncii consideră că BNR va continua să intervină în piaţa valutară, acordând o probabilitate redusă ca leul să se deprecieze accentuat, peste nivelul de 4,5 lei.

Potrivit analizei, ponderea ridicată a creditelor în valută (de 64%, majoritatea în euro) şi impactul puternic al cursului asupra inflaţiei sunt principalele motive care stau la baza previziunii unui leu stabil, cu ajutorul băncii centrale.

De asemenea, analiştii spun că posibila reducere a ratei de politică monetară în luna martie este deja inclusă în cotaţii, însă poate face leul mai puţin atractiv pentru jucătorii străini.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, monedele statelor din regiune se depreciau cu câte 0,5% în raport cu euro.

Pieţele erau influenţate de unele rapoarte economice care au arătat o contracţie în industria manufacturieră în Europa şi în China. Situaţia economică din zona euro s-a înrăutăţit în luna martie dincolo de previziunile celor mai pesimişti analişti, din cauza unei scăderi puternice a activităţii din industria manufacturieră din Germania şi Franţa, potrivit unor sondaje în mediul de afaceri. Sondajele PMI au evaluat performanţele a mii de companii din fiecare dintre cele două ţări în luna martie.

Cursul de referinţă anunţat joi de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut uşor, cu 0,36 bani, pentru a treia zi consecutiv, şi a ajuns la 4,3718 lei/euro.

Leul s-a apreciat şi în raport cu francul elveţian, rata oficială coborând cu 0,24 bani, la 3,6262 lei/franc.

Pe de altă parte, moneda naţională s-a depreciat faţă de dolarul american, cursul de referinţă urcând cu 2,09 bani, la 3,3210 lei/dolar.

Băncile comerciale au afişat dobânzi de 2,5% – 3% pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, în creştere de la 2,08% – 2,58%. Totodată, au avansat şi dobânzile pentru sumele plasate pe termen de o săptămână, de la 3,43% – 3,93% la 4,03% – 5,43%.

Te-ar mai putea interesa și
Ieftinire-surpriză a motorinei azi, în ajunul intrării în vigoare a embargoului rusesc
Ieftinire-surpriză a motorinei azi, în ajunul intrării în vigoare a embargoului rusesc
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile proprii. Este a doua ieftinire din această lună....
Statele membre UE au ajuns la un acord privind impunerea unui plafon de preț la produsele petroliere exportate de Rusia
Statele membre UE au ajuns la un acord privind impunerea unui plafon de preț la produsele petroliere exportate de Rusia
Preşedinţia suedeză a Consiliului UE a anunţat că ambasadorii statelor din Uniunea Europeană au ajuns vineri la un ...
Nicu Marcu, președinte ASF: Avertizăm companiile de asigurări să nu speculeze perioada de criză practicând tarife exagerate
Nicu Marcu, președinte ASF: Avertizăm companiile de asigurări să nu speculeze perioada de criză practicând tarife exagerate
Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, avertizează companiile de asigurări să nu speculeze ...
Un cunoscut furnizor de energie electrică, cu oferte bune în trecut, încheie socotelile: clienții casnici primesc notificări că nu se mai prelungește contractul
Un cunoscut furnizor de energie electrică, cu oferte bune în trecut, încheie socotelile: clienții casnici primesc notificări ...
Restart Energy, unul dintre furnizorii de energie care a avut în trecut printre cele mai bune oferte pentru casnici, trimite ...