Cursul a oscilat uşor sub 4,4850 lei/euro pe tot parcursul sesiunii

Cotaţiile monedei naţionale au oscilat uşor sub 4,4850 lei/euro pe tot parcursul zilei, într-o piaţă liniştită, în linie cu evoluţia valutelor din regiune, jucătorii absorbind efectele deciziei Fed de reducere a programului de achiziţii de obligaţiuni.
Economica.net - joi, 19 dec. 2013, 15:34
Cursul a oscilat uşor sub 4,4850 lei/euro pe tot parcursul sesiunii

În jurul orei 16:30, operaţiunile se realizau la 4,4825 – 4,4850, peste nivelul de miercuri seară, când schimburile se perfectau la 4,4800 – 4,4815 lei/euro.

În debut, euro a fost cotat la 4,4770 lei, iar primele transferuri au dus cursul până la 4,4750 lei/euro. Ulterior, cotaţiile au urcat peste 4,48 lei/euro, iar maximul zilei a fost 4,4850 lei/euro.

Cotaţiile au variat într-un interval îngust, într-o piaţă calmă, în ton cu regiunea, întrucât pieţele încă absorb efectele deciziei Fed de reducere a programului de achiziţii de obligaţiuni.

Fed a redus cu aproape 11,7% programul de achiziţii de obligaţiuni, de la 85 miliarde dolari la 75 miliarde dolari pe lună, făcând astfel primul pas spre desfiinţarea pachetului neconvenţional, fără predecent, de stimulare a economiei. Lichidităţile masive introduse de banca centrală americană în sistemul financiar au susţinut în ultimii ani pieţele de capital la nivel global.

Bursele au crescut vineri, decizia băncii centrale americane consolidând încrederea investitorilor în revenirea celei mai mari economii a lumii. Bursa de la New York a atins miercuri noi cote record.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat joi un curs de referinţă cu 0,57 bani mai mare, de 4,4806 lei/euro, reprezentând maximul din 12 septembrie. La data menţionată, cursul a fost de 4,4847 lei/euro.

În sesiunea precedentă, cursul a fost de 4,4749 lei/euro.

Rata de referinţă leu/dolar a urcat de asemenea, cu 2,06 bani, la 3,2755 unităţi.

În acelaşi timp, cursul leu/franc elveţian a coborât de la 3,6609 lei/franc la 3,6591 lei/franc. Rata de schimb stabilită pentru miercuri s-a situat la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni şi jumătate.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate joi de băncile comerciale pentru plasamentele în lei pe termen de o zi au rămas la 0,74 – 1,24% pe an. Randamentele la o săptămână se plasau la 1,15 – 1,65% pe an.

Dobânzile sunt în continuare mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată la 4% pe an, minim istoric. Totodată, dobânzile practicate de băncile comerciale sunt foarte aproape de dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 1% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie mai ridicată față de prognoza din februrie 2024
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie ...
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe termen......
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene care operează zboruri în Spania se aşteaptă la un sezon de vară record şi au adăugat cu 13% mai ...
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de deplasare a trenurilor
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de ...
Lucrările de tip Quick Wins pentru ridicarea restricţiilor de viteză au început între staţiile Crasna şi Zorleni, ...
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele financiare se vor confrunta cu o săptămână marcată de volatilitate ridicată, fiind influențate de atacul ...