Cursul a rămas în apropierea nivelului de 4,43 lei/euro şi în a doua parte a zilei

Cursul de schimb a încheiat şedinţa interbancară de luni uşor sub 4,43 lei/euro, într-o piaţă liniştită, unde cotaţiile au fluctuat în jurul nivelului de 4,43 lei/euro şi rulajele au fost reduse în absenţa jucătorilor care tranzacţionează de la Londra.
Economica.net - lun, 26 aug. 2013, 13:51
Cursul a rămas în apropierea nivelului de 4,43 lei/euro şi în a doua parte a zilei

Cursul de schimb leu/euro a scăzut sub 4,43 unităţi încă din primele minute ale şedinţei interbancare de luni, iar până la închidere tranzacţiile au fost realizate la cotaţii cuprinse între 4,4250 lei/euro şi 4,4315 lei/euro.

În jurul orei 16:30, euro era cotat la 4,4275 – 4,4290 lei, respectiv cu 1,05 – 1,1 bani sub nivelurile de vineri din jurul orei 16:15, de 4,4380 – 4,44 lei/euro.

„Având în vedere că piaţa de la Londra, prin care tranzacţionează majoritatea jucătorilor străini, a fost închisă, volumele au fost foarte mici pe pieţele din regiune, iar cotaţiile s-ua mişcat într-un interval îngust”, a afirmat un dealer.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut la 4,4288 lei/euro şi a atins cel mai redus nivel din ultimele aproape două săptămâni. Paritatea este cu 0,15 bani sub cea de vineri, de 4,4303 lei/euro. O rată de schimb mai redusă decât cea de luni a fost afişată de banca centrală pe 14 august, când euro a fost cotat la 4,4278 lei.

Leul s-a apreciat uşor luni şi în raport cu dolarul american, cursul de referinţă coborând cu 0,3 bani, la 3,3110 lei/dolar, de la nivelul de vineri, de 3,3140 lei/dolar. Acesta este cel mai redus nivel din ultimele aproape patru săptămâni, un curs de referinţă mai mic decât cel de luni fiind publicat de BNR pe 30 iulie, zi în care dolarul a fost la 3,3081 lei.

Pe de altă parte, rata de schimb leu/franc elveţian a crescut nesemnificativ, de la 3,5861 lei/franc la 3,5864 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate luni de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au urcat la 3,19% – 3,69% pe an, de la 1,67% – 2,17% în şedinţa precedentă, în condiţiile în care luni a început o nouă perioadă în care băncile trebuie să constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR.

Totodată, au crescut uşor şi dobânzile pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână, la 3,17% – 3,67% pe an, de la nivelurile de vineri, de 2,98% – 3,48% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare. ...
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ...
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state ...