Cursul a rămas peste 4,48 lei/euro la începutul zilei

Cotaţiile monedei naţionale au oscilat uşor peste 4,48 lei/euro în prima parte a sesiunii interbancare, într-o piaţă calmă, în ton cu regiunea, întrucât pieţele încă absorb efectele deciziei Fed de reducere a programului de achiziţii de obligaţiuni.
Economica.net - joi, 19 dec. 2013, 09:08
Cursul a rămas peste 4,48 lei/euro la începutul zilei

În debut, euro a fost cotat la 4,4770 lei, în scădere faţă de nivelul de miercuri seară, când schimburile se perfectau la 4,4800 – 4,4815 lei/euro.

În prima oră de tranzacţionare, cotaţiile s-au întors peste 4,48 lei/euro, iar în jurul orei 10:30 operaţiunile se realizau la 4,4810 – 4,4822 lei/euro.

Valutele din regiune afişau, de asemenea, mişcări reduse, după ce Rezerva Federală a SUA (Fed) a anunţat miercuri reducerea programului de achiziţie de obligaţiuni, care a susţinut pieţele de capital la nivel global în ultimii ani.

Fed a redus cu aproape 11,7% programul de achiziţii de obligaţiuni, de la 85 miliarde dolari la 75 miliarde dolari pe lună, făcând astfel primul pas spre desfiinţarea pachetului neconvenţional, fără predecent, de stimulare a economiei. Lichidităţile masive introduse de banca centrală americană în sistemul financiar au susţinut în ultimii ani pieţele de capital la nivel global.

Bursele au deschis în creştere, decizia băncii centrale americane consolidând încrederea investitorilor în revenirea celei mai mari economii a lumii, împingând bursa de la New York la noi cote record în şedinţa de miercuri.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat miercuri un curs de referinţă de 4,4749 lei/euro, reprezentând cel mai ridicat nivel de după 18 septembrie.

La data menţionată, cursul a fost de 4,4751 lei/euro. În sesiunea precedentă, cursul a fost de 4,4643 lei/euro.

Rata de referinţă leu/dolar a urcat de asemenea, cu 1,24 bani, la 3,2549 unităţi.

În acelaşi timp, cursul leu/franc elveţian a crescut de la 3,6552 lei/franc la 3,6609 lei/franc şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni şi jumătate. O paritate mai mare decât cea de miercuri a fost afişată de banca centrală în data de 21 iunie, când francul a fost cotat la 3,6853 lei.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate joi de băncile comerciale pentru plasamentele în lei pe termen de o zi au crescut uşor, de la 0,73 – 1,23% la 1 – 1,55 pe an.

Dobânzile sunt în continuare mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată la 4% pe an, minim istoric. Totodată, dobânzile practicate de băncile comerciale sunt foarte aproape de dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 1% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Miniștrii de Finanțe din UE au căzut de acord asupra noilor reguli privind rambursarea mai rapidă a banilor proveniți din dubla impunere
Miniștrii de Finanțe din UE au căzut de acord asupra noilor reguli privind rambursarea mai rapidă a banilor proveniți ...
Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană, reuniţi marţi la Bruxelles, au convenit asupra unor noi reguli menite să ajute investitorii la recuperarea sumelor în caz de dublă impunere,......
Hidroelectrica raportează un profit de peste 1,32 de miliarde de lei pentru primele trei luni din an, în scădere 23%
Hidroelectrica raportează un profit de peste 1,32 de miliarde de lei pentru primele trei luni din an, în scădere 23%
Grupul Hidroelectrica a înregistrat în primele trei luni ale anului în curs un profit net în scădere cu 23%, la 1,326 ...
Banca Angliei ar putea decide luna viitoare să reducă dobânda de referință, în contextul evoluțiilor de pe piața forței de muncă
Banca Angliei ar putea decide luna viitoare să reducă dobânda de referință, în contextul evoluțiilor de pe piața ...
Nivelul salariului reglementat în Marea Britanie a crescut mai mult decât se estima în primul trimestru din 2024, dar ...
ANCOM: Viteza medie de download pentru internetul fix a crescut cu 10% anul trecut față de 2022
ANCOM: Viteza medie de download pentru internetul fix a crescut cu 10% anul trecut față de 2022
Utilizatorii de internet din România au înregistrat anul trecut o viteză medie de download de 587 Mbps pentru internetul ...